Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bicia w utworach
Mam takie pytanie, gdyż nie znam wszystkich piosenek JK i nie jestem wytrawnym muzykiem Smile czy któraś z piosenej Pana jacka ma bicie na 5?? Uparcie mi krąży po głowie, że tak, ale nie wiem która Smile
Odpowiedz
A co to jest bicie na 5 ????? Jak to wygląda? A ja kwygkląda bicie na 1, 2 ,3 albo 4 jakbyś mogła podać przykłady piosenek to może bym łatwiej to zrozumiał .
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemku.
Chodzi o metrum utworów (czy jest na 3, na 4 czy na 5).
Rozchodzi się w tym wszystkim o to ile jest nut danej wartości w takcie (jak to ktoś gdzieś tutaj próbował tłumaczyć), ale co istotne dla gitarzysty - - o akcenty (w biciu i nie tylko).
Przykłady?
Mury są na trzy(3/4), podobnie Mufka. Walc (ten taniec) jest na trzy.
Na cztery (4/4) natomiast będzie (jeśli się nie mylę) Jan Kochanowski, 1788 i Modlitwa o wschodzie słońca (ale w tej ostatniej akcent nie pada na "raz") - to tylko przykłady. Jako ciekawostkę podam, że Bob Dylan jest na 6 (6/8 chyba). Podobnie Nothing else matters Metallici.

Możesz próbować sobie liczyć w myśli grając te utwory. Akcent przypada na "raz". I tak np. Mury "raz, dwa, trzy, raz, dwa, trzy..."
Akcent w biciu nałożony na słowa wyglądać będzie mniej więcej tak (akcent,czyli nasze umowne "raz" - mocniejsze uderzenie na gitarze).

On natchniony i młody był, ich nie policzyłby nikt...

No powiedzmy, że coś takiego.
Popróbuj też wyłapać akcent w piosenkach na cztery (analogicznie ilcząc "raz, dwa, trzy, cztery, raz, dwa, trzy, cztery...")

Swoją drogą zdziwiło mnie to pytanie. Najbardziej popularne metrum (dziś praktycznie wszystkie piosenki rockowe) to 4/4 (czyt: cztery czwarte). Rzadziej występuje 3/4, jeszce rzadziej 6/8, a metrum na pięć to prawdziwy rarytas. Kiedyś słyszałem utwór pseudo-ceyltocko-folkowy na 7, ale to był raczej eksperyment.

Jak już się rozpisałem to jeszcze wyjaśnie dokładniej.
Zapis "3/4" oznacza, że w jednym takcie utworu znajdą się trzy (górna liczba) ćwierćnuty (dolna liczba). Dalej "6/8" - sześć ósemek. Itd...

Mam nadzieję, że Ci jakoś pomogłem.
Jak cos to pisz na mail'a lub GG, spróbuję dokładniej wyjaśnić.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Bodzio, co to jest metrum to ja doskonale wiem. Ja się pytałem co to jest bicie na pięć, na cztery albo na trzy. Jakoś nigdzie nie spotkałem się z takim określeniem na metrum, więc wystarczyło napisać że to jest metrum. Ale moze się komuś przyda twój wykład Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Sorki, to ja powinnam napisać, że chodzi o metrum. Naprzykład w "Natężeniu świadomości" Turnała (nie mam bladego pojęcia jak odmienić to nazwisko). Jak usłyszałam jak mamy grać tą piosenkę to jakoś mi sie skojarzyło, że JK też w jakiejś piosence używał własnie bicia na 5, ale nie wiedziałam w jakiej Big Grin
Odpowiedz
Wiem, ale jak nie wiem jak czasem coś odmienić to właśnie tak piszę Big Grin a wiesz może jak?
Odpowiedz
Wg mnie - Turnaua. Chociaż jak to z nazwiskami, nie musi wcale tak być.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Ja też spotkałem się z pisownią: 'Turnaua' - zresztą wystarczy wklepać do googli :wink:

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Skoro Turnau, to Turnaua, gdyby był Turnał to co innego...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Dzięki Smile zapamiętam
Odpowiedz
taki mały :ot:
bodzio napisał(a):metrum na pięć to prawdziwy rarytas
nawiązując do twojej wypowiedzi bodziu, przykładem takiego metrum jest miedzy innymi "Chainsaw Gutsfuck" wczesnego Mayhem, ale to na dobra sprawę jest muzyka niszowa i nie każdy tego słucha.. zdarza się również tak że niektóre zespoły łamią rytm, tzn w niektórych piosenkach granych 4/4 wciskają takty na 11/8 albo 7/8 i wychodzą z tego niezłe cuda Smile
Odpowiedz
No, w takiej np. Powtórce z Odysei jest skrócony takt (ale podzielny przez 2 ;-) i faktycznie - cudo!
M.

Agaciczek, nie masz na myśli Pustego raju?
Staram się sobie przypomniec utwory, w których są takie wyraźne złamania... Może jeszcze Strącanie aniołów?
Odpowiedz