Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
koncert Jeana Michela Jarrea
tekst skopiowany z portalu onet.pl:

Jean Michel Jarre: Kocham Solidarność

Światowej sławy francuski muzyk Jean Michel Jarre uważa, że koncert na jubileusz Solidarności będzie nieporównywalny z czymkolwiek, co robił do tej pory.
Artysta powiedział o tym w środę w Warszawie przed planowanym występem w Stoczni Gdańskiej 26 sierpnia.

Jarre przygotował na tę okoliczność specjalną kompozycję o roboczym tytule "Suita Gdańska", w której wykorzystał m.in. fragmenty nieoficjalnego hymnu Solidarności - piosenki "Mury" (do muzyki Luisa Llacha Grande i słów Jacka Kaczmarskiego). "Mając na uwadze sierpniowe wydarzenia nie mogłem nie nawiązać do tego utworu" - podkreślił Jarre. Z Jarre'em wystąpią - oprócz jego zespołu muzyków - gdańska Orkiestra Symfoniczna oraz 30-osobowy chór. Muzyka będzie połączona z pokazem efektów świetlnych i pirotechnicznych oraz prezentacji multimedialnych. "Cały czas pracuję nad ostatecznym kształtem widowiska. Z pewnością w przedstawieniu wykorzystam stoczniowe żurawie" - powiedział Francuz.
"Kocham Solidarność. Jestem dumny i szczęśliwy, że właśnie do mnie zwrócono się o udział w tegorocznych uroczystościach. Moją odpowiedzią na to jest moja obecność tutaj - jestem z wami, jestem wśród was" - podkreślił Jarre.

"Jestem wielce wdzięczny ludziom Solidarności, że potrafili doprowadzić do podpisania 21 postulatów bez rozlewu krwi. Można je porównać do - tak przecież bliskiej mojej ojczyźnie - Deklaracji Praw Człowieka i Obywatela" - zaznaczył muzyk. "Wiem, że wydarzenia sprzed 25 lat położyły kres jednemu z najstraszniejszych reżimów w historii świata - sowieckiego komunizmu" - dodał.

Sprzedano już około 30 ze 100 tysięcy biletów na koncert zatytułowany "Przestrzeń wolnośc". Transmisję z niego można będzie zobaczyć w Programie 1 Telewizji Polskiej, w Telewizji Polonia oraz w internecie.

Jean Michel Jarre Polskę odwiedził dwukrotnie: w 1997 r. zagrał w katowickim Spodku, a rok później wziął udział w uroczystości rozdania nagród Fryderyki '98 i odebrał Złotą Płytę za swój album "Oxygene 7-13".

Od lat każdy jego koncert gromadzi tłumy fanów. Jarre już kilkakrotnie znalazł się w "Księdze Rekordów Guinnessa" dzięki zgromadzeniu największej ilości widzów na koncercie - na jego występ w Moskwie w 1997 r. przybyło 3,5 miliona osób. Artysta sprzedał już ponad 60 milionów egzemplarzy swoich płyt.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.siekierezada.blog.onet.pl">www.siekierezada.blog.onet.pl</a><!-- w -->
Fishbone napisał(a):w której wykorzystał m.in. fragmenty nieoficjalnego hymnu Solidarności - piosenki "Mury
Poza "Murami" mają się też znaleźć inne utwory Jacka. Podobno
No patrzcie państwo...
A Jarre właśnie powiedział w TV, ze tym sposobem chciałby również uczcić tego wspaniałego muzyka i kompozytora (zdaje się, ze chodzi o JK) Big Grin
Coś czuję, że niekoniecznie chcę to słyszeć... chociaż w dziedzinie muzyki elektronicznej Jarre to jednak nie to samo, co taki Miłosz Smile Osobliwy, szczerze mówiąc, pomysł. Vediamo.