Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jałta
Co do Sikorskiego to polecam bardzo dobrą książkę, którą na pewno wiele osób zna pt. ,,Zamach''.Zawarto w niej wyjaśnienie śmierci Sikorskiego,ale także wiele spraw politycznych między rządami Francji,Wielkiej Bytanii i Polski.

pozdrawiam
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):Co do Sikorskiego to polecam bardzo dobrą książkę, którą na pewno wiele osób zna pt. ,,Zamach''
Niestety - jeszcze jej nie czytałam, ale nie podoba mi się tytuł tej książki - dość jednoznacznie wskazuje stanowisko autora wobec sprawy śmierci Sikorskiego
Odpowiedz
ann napisał(a):Niestety - jeszcze jej nie czytałam
Gorąco polecam Smile
ann napisał(a):ale nie podoba mi się tytuł tej książki - dość jednoznacznie wskazuje stanowisko autora wobec sprawy śmierci Sikorskiego
No raczej tak jest,ale faktem też jest,że książka bardzo ciekawa.
Przy okazji podam cene to 37 zł.

pozdrawiam
Odpowiedz
Ja już tą książkę mam zamówioną - czekam tylko aż ją dostanę Wink
Odpowiedz
Aha Big Grin To miłego czytania i mam nadzieje,że się podzielisz swoimi wrażenami :]
Odpowiedz
A ja już tę książkę przeczytałem. Wystarczyło spędzić kilkanaście godzin na kanapie w toruńskim empiku Smile Książka bardzo ciekawa. W kwestii tytułu, no cóż, autor nie kryje, że uważa teorię o zamachu za jedyną właściwą. Ale na plus trzeba mu zaliczyć, że również przytacza dociekania zwolenników wypadku (któe potem stara się obalić). Praca w dużej mierze opiera się na hipotezach, bardzo zresztą ciekawych. Inaczej nie można, skoro wciąż wiele materiałów archiwalnych pozostaje nieodtajnionych. Ja tę książkę z czystym sumieniem polecam każdemu, kogo interesuje kwestia tzw. katastrofy gibraltarskiej.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
Książkę juz mam, ale nie zdążyłam jeszcze przeczytać Smile Kilka uwag - tak na gorąco Wink

To, co rzuciło mi się w oczy niemal od razu to brak bibliografii. Pierwszy minus (skrzywienie zawodowe :| ), bowiem kilka (kilkanaście?) przypisów, które dostrzegłam kartkując książkę nie są w stanie zastąpić bibliografii.
Druga sprawa - tytuł. Ciągle nie mogę się do niego przekonać.
Dalej - brakuje mi wstępu. Ponadto autor mógł trochę szerzej opisać kryzysy rządu na emigracji - a nie pisać tylko, że wysunięto krzywdzące i przesadzone zarzuty wobec Sikorskiego. Dla sprawy Sikorskiego jest to chyba jednak bardziej istotne niż kampania wrześniowa Wink
I - "skacząc" po treści, bo to akurat zauważyłam - aneks 1 mógłby być jednak trochę dokładniej wyjaśniony :roll:
Natomiat na plus... fajna okladka Big Grin (jak na razie tyle Wink ).

Więcej napiszę jak przeczytam Smile
Odpowiedz
ann napisał(a):Natomiat na plus... fajna okladka Big Grin (jak na razie tyle Wink ).
No to fakt,okładeczka jest bardzo fajna Big Grin
ann napisał(a):Więcej napiszę jak przeczytam Smile
Więc czekamy :]
Odpowiedz
"Komu zale¿y na pokoju,
Ten zawsze cofnie siê przed gwa³tem -
Wygra, kto siê nie boi wojen
I tak rozumieæ trzeba Ja³tê."

"Wszak¿e radzi³y trzy imperia
Nad granicami, co zatarte:
- W szczegó³ach za¶ ju¿ siedzia³ Beria,
I tak rozumieæ trzeba Ja³tê!"

"Tylko ofiary siê nie myl±!
I tak rozumieæ trzeba Ja³tê!"

tak, czyli jak?
Odpowiedz
?? A ja dorzucę jeszcze swoje pytania: ??
Minowicie:
-czemu nie mamy mieć żalu kolejno do: Stalina, Churchilla, Roosvelta (czyli do Trójcy), kto się "za tym wszystkim" krył, skoro "nie oni"?
-co robi Góral (Stalin) w krymską noc?
-kim jest gospodarz?
-po co był Triumwirat?
-dlaczego Jacek aż 3 krotnie podkreśla transporty żywych ludzi na wschód ( chodzi może o nawiązanie do obozów pracy, zsyłek na sybir i obozów zagłady)?
-kto to jest Bałt?
Z niecierpliwością czekam na mądre odpowiedzi... Wink
Odpowiedz
A nie lepiej najpierw zapoznać się z przedstawioną sytuacją i troszke z wikipedii wziąść?

I piwko bo mnie ucieszyły te pytania Smile
a przynajmniej niektóre
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
prezes_mm napisał(a):-kto to jest Bałt?
Wiki, czyli ładnie, prosto i logicznie
prezes_mm napisał(a):-kim jest gospodarz?
Góralem, Stalinem
prezes_mm napisał(a):-co robi Góral (Stalin) w krymską noc?
Hmm no nikt nie widzi i nie słyszy Wink można spekulować
prezes_mm napisał(a):-czemu nie mamy mieć żalu kolejno do: Stalina, Churchilla, Roosvelta (czyli do Trójcy), kto się "za tym wszystkim" krył, skoro "nie oni"?
Dla mnie to takie ironiczne ukazanie usprawiedliwiania się aliantów.

Pozdrawiam i witam,
Ola Smile
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
prezes_mm napisał(a):po co był Triumwirat?
To zależy, który triumwirat masz na myśli. Ale w kontekście Jałty odpowiedź nietrudno znaleźć w samym tekście:
Wszak po to tylko był triumwirat,
By Stalin dostał to, co chciał

prezes_mm napisał(a):dlaczego Jacek aż 3 krotnie podkreśla transporty żywych ludzi na wschód ( chodzi może o nawiązanie do obozów pracy, zsyłek na sybir i obozów zagłady)?
Zwróć uwagę na to, kiedy mają miejsce rzeczone transporty
W kwiatach już prezydenta grób - Roosvelt zmarł 14 kwietnia 1945
(...)
Z woli wyborów odszedł Churchill - Attlee zastąpił Churchilla na stanowisku szefa rządu Jego Królewskiej Mości 17 lipca 1945

A obozy zagłady to jest pojęcie (nie utożsamiać ze zjawiskiem!), które należy wiązać raczej z III Rzeszą niż ze Związkiem Sowieckim, a argumenty chronologiczne dosyć wydatnie wskazują na to, że nie chodzi o działania włodarzy hitlerowskich Niemiec. Więc raczej należałoby to wiązać z przymusowymi przesiedleniami pewnych byłych obywateli II Rzeczypospolitej, wykonywanych na zlecenie Stalina no i oczywiście z rozmaitymi "przejściowymi" obozami odosobnienia w których osadzani byli między innymi żołnierze AK, NSZ itd. Wydaje mi się wszakże, że nazwanie ich aż obozami zakłady byłoby, mimo wszystko, niepotrzebnym nadużyciem tego terminu.

Pozdrawiam!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
prezes_mm, jeśli chciałbyś dokładniej zagłębić się w tajniki Jałty to polecam Ci szczerze ksiażkę prof. Krystyny Kersten pt. "Jałta w polskiej perpektywie"- jedno z najbardziej zakazanych dzieł PRLu.
Yet we lost though, again...
Odpowiedz
Bez obaw fizol, przeczytałem cały temat o Jałcie. Co do pojęć to nie chodziło mi raczej o ich encyklopedyczne wyjaśnienie, ale o wyjaśnienie w kontekście właśnie utworu.
Nowhere Woman, dzięki za odpowiedzi. Ukub, przeczytam z chęcią, ale nei w tej chwili.

[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 19:20 ]
Nowhere Woman napisał(a):Hmm no nikt nie widzi i nie słyszy można spekulować

Nowhere Woman napisał(a):Dla mnie to takie ironiczne ukazanie usprawiedliwiania się aliantów.

Czy mogłabyś pociągnąć te wątki? Może jeszcze ktoś się wypowie? Hm? Wink

[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 19:23 ]
Cytat:Wszak po to tylko był triumwirat,
Tekst mam przed nosem. Interesują mnie fakty historyczne. Smile

[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 19:36 ]
Szymon napisał(a):przymusowymi przesiedleniami pewnych byłych obywateli II Rzeczypospolitej, wykonywanych na zlecenie Stalina no i oczywiście z rozmaitymi "przejściowymi" obozami odosobnienia w których osadzani byli między innymi żołnierze AK, NSZ
Hm, no masz pewnie racje. Może ktoś jeszcze podejmie wyzwanie? Zachęcam. Confusedlonik:

[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 19:56 ]
:poklon: Widzę, że niektórzy wiedzą dosyć sporo. W takim razie pozwole sobie zadać kilka kolejnych pytanek: Smile
-O jakim wyroku jest mowa w pierwszej zwrotce?
-Demokrata=Roosvelt?
-co robi Stalin w krymską noc? \podyskutujmy\
-"nie on się za tym wszystkim krył" Więc kto?
-"Że Roosvelt w Jałcie nie miał sił",
"Kaleka troszczy się i drży",
"Churchil, co miał sojusze gdzieś!"
"Czerwony świt się z nocy budzi"
"Wyrok historii za nią stał"
"Każdy z nich chronił, co już miał" :niepewny: \Zinterpretujecie?\
Odpowiedz
prezes_mm napisał(a):
Cytat:Wszak po to tylko był triumwirat,
Tekst mam przed nosem. Interesują mnie fakty historyczne. Smile
To właśnie jest fakt historyczny Wink
prezes_mm napisał(a):Hm, no masz pewnie racje. Może ktoś jeszcze podejmie wyzwanie? Zachęcam. Confusedlonik:
Podejmij wyzwanie Actimela? :wredny:

A tak serio, to czego Ty od nas oczekujesz? Korepetycji z historii? Proszę bardzo:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_ja">http://pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_ja</a><!-- m -->łtańska

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Wiesz, myślałem, że można się tutaj czegoś dowiedzieć. Czegoś interesującego, a przede wszystkim ciekawego (nie samych książkowych mądrości). Przeczytałem wszytskie poprzednie strony i zaobserwowałem, że niekrórzy wiedzą sporo. Wyzwanie actimela - kto podejmuje?
Odpowiedz
prezes_mm napisał(a):Wiesz, myślałem, że można się tutaj czegoś dowiedzieć. Czegoś interesującego, a przede wszystkim ciekawe (nie samych książkowych mądrości)
Problem polega na tym, że naprawdę trudno skonstruować jednocześnie prawdziwą i interesujące odpowiedzieć na większość Twoich pytanek. Bo jeśli pytasz o to czy
prezes_mm napisał(a):Demokrata=Roosvelt?
to oznacza, że nie zadałeś sobie nawet trudu "zapytania" googla czy też wikipedii o podstawowe rzeczy. Tak, Roosevelt = demokrata - to jest takie ciekawe? Mam nadzieję, że wiesz, że tenże był prezydentem USA? Rozszyfrowanie skrótu USA pozostawiam już Twojej domyślności.
prezes_mm napisał(a):co robi Stalin w krymską noc? \podyskutujmy\
Ale nad czym tu dyskutować?
prezes_mm napisał(a):-"nie on się za tym wszystkim krył" Więc kto?
Co prawda nie chce mi się wierzyć, że pytasz poważnie...ale na wypadek gdybyś jednak naprawdę "nie wiedział" zastanów się przez chwilkę, dla ułatwienia dodam, że rozwiązanie tej zagadki można odnaleźć w wersie poprzedzającym ten, którego dotyczy Twoje pytanie.
prezes_mm napisał(a):"Że Roosvelt w Jałcie nie miał sił",
"Kaleka troszczy się i drży",
"Churchil, co miał sojusze gdzieś!"
"Czerwony świt się z nocy budzi"
"Wyrok historii za nią stał"
"Każdy z nich chronił, co już miał"
Pozostałe "pytanka" są trochę zbyt mało precyzyjnie sformułowane, żeby można było na nie odpowiedzieć. Radzę Ci chociaż trochę pomyśleć, poświęcić samodzielnym rozmyślaniom nad tym tekstem choćby pół godziny, zamiast wyrzucać z siebie "pytania" z szybkością godną AK-47.

Na wypadek gdybyś pomyślał, że piszę na przykład o Armii Krajowej Anno Domini 1947 to uczulam Cię na fakt, że to niebieskie do tak zwany link do informacji w wikipedii na temat AK-47.

Zresztą może nie znasz się na wyszukiwarkach internetowych. A zatem postaram się trochę ułatwić Ci zadanie, prezesie. Słowa oznaczone na niebiesko to (jak już wiesz) linki, żeby je przeczytać, należy kliknąć myszką w dane słowo i poczekać aż tekst (artykuł z wikipedii) pojawi się na monitorze Twojego komputera. Potem należy go przeczytać. Jeśli się go przeczyta, to może przestanie się zadawać, ujmijmy to eufemistycznie, banalnie pytania:

Ogólnie chodzi o to, że zimą 1945 roku trzech facetów spotkało się ze sobą w Jałcie. Reszty dowiesz się po kliknięciu na te niebieskie słowa.

Pozdrawiam!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Można by streścić wszystkie Twoje pytania do:
JK napisał(a):Jałta

Jak nowa rezydencja carów,
Służba swe obowiązki zna,
Precz wysiedlono stąd Tatarów
Gdzie na świat wyrok zapaść ma.

Okna już widzą, słyszą ściany
Jak kaszle nad cygarem Lew,
Jak skrzypi wózek popychany
Z kalekim Demokratą w tle.

Lecz nikt nie widzi i nie słyszy,
Co robi Góral w krymską noc,
Gdy gestem wiernych towarzyszy
Wpaja swą legendarną moc

Nie miejcie żalu do Stalina,
Nie on się za tym wszystkim krył,
Przecież to nie jest jego wina,
Że Roosevelt w Jałcie nie miał sił.
Gdy się triumwirat wspólnie brał
Za świata historyczne kształty,
- Wiadomo kto Cezara grał -
I tak rozumieć trzeba Jałtę.

W resztce cygara mdłym ogniku
Pływała Lwa Albionu twarz:
Nie rozmawiajmy o Bałtyku,
Po co w Europie tyle państw?

Polacy? - chodzi tylko o to,
Żeby gdzieś w końcu mogli żyć...
Z tą Polską zawsze są kłopoty -
Kaleka troszczy się i drży.

Lecz uspokaja ich gospodarz
Pożółkły dłonią głaszcząc wąs:
Mój kraj pomocną dłoń im poda,
Potem niech rządzą się jak chcą.

Nie miejcie żalu do Churchilla,
Nie on wszak za tym wszystkim stał,
Wszak po to tylko był triumwirat,
By Stalin dostał to, co chciał.
Komu zależy na pokoju,
Ten zawsze cofnie się przed gwałtem -
Wygra, kto się nie boi wojen
I tak rozumieć trzeba Jałtę.

Ściana pałacu słuch napina,
Gdy do Kaleki mówi Lew -
- Ja wierzę w szczerość słów Stalina
Dba chyba o radziecką krew.

I potakuje mu Kaleka,
Niezłomny demokracji stróż:
Stalin, to ktoś na miarę wieku,
Oto mąż stanu, oto wódz!

Bo sojusz wielkich, to nie zmowa,
To przyszłość świata - wolność, ład -
Przy nim i słaby się uchowa,
I swoją część otrzyma... - strat!

Nie miejcie żalu do Roosevelta,
Pomyślcie ile musiał znieść!
Fajka, dym cygar i butelka,
Churchill, co miał sojusze gdzieś.
Wszakże radziły trzy imperia
Nad granicami, co zatarte:
- W szczegółach zaś już siedział Beria,
I tak rozumieć trzeba Jałtę!

Więc delegacje odleciały,
Ucichł na Krymie carski gród.
Gdy na Zachodzie działa grzmiały
Transporty ludzi szły na Wschód.

Świat wolny święcił potem tryumf,
Opustoszały nagle fronty -
W kwiatach już prezydenta grób,
A tam transporty i transporty.

Czerwony świt się z nocy budzi -
Z woli wyborców odszedł Churchill!
A tam transporty żywych ludzi,
A tam obozy długiej śmierci.

Nie miejcie więc do Trójcy żalu,
Wyrok historii za nią stał
Opracowany w każdym calu -
Każdy z nich chronił, co już miał.
Mógł mylić się zwiedziony chwilą -
Nie był Polakiem ani Bałtem...
Tylko ofiary się nie mylą!
I tak rozumieć trzeba Jałtę!
Ale o tso chodzi?

BTW: To chyba jest DOŚĆ dosłowny tekst...
za Tobą ja,
Odpowiedz
Szymon i Fizol słusznie napisali. Ale mimo wszystko z czystej chęci zdobycia piwka: (a spróbuj go nie przyznać, niewdzięczny Prezesie Tongue Wink )
prezes_mm napisał(a):-Demokrata=Roosvelt?
tak
prezes_mm napisał(a):-co robi Stalin w krymską noc? \podyskutujmy\
A jakie to ma znaczenie? Liczy się to, że nikt tego nie widzi, ani nie słyszy, w przeciwieństwie do czynności pozostałych dwóch przywódców..
Nowhere Woman bardzo słusznie zwróciła Ci uwagę na możliwość ironicznego zabawienia tak całego utworu, jak i zacytowanego przez Ciebie stwierdzenia.
prezes_mm napisał(a):-"Że Roosvelt w Jałcie nie miał sił",
Roosevelt w Jałcie nie miał sił. Czego tu nie rozumieć?
prezes_mm napisał(a):"Kaleka troszczy się i drży",
Jak wyżej? W czym problem?
prezes_mm napisał(a):"Churchil, co miał sojusze gdzieś!"
Wielką Brytanię łączyły z Polską zobowiązania sojusznicze, mimo to, Winston Ch. nie walczył zbyt zażarcie o "sprawę polską".
prezes_mm napisał(a):"Czerwony świt się z nocy budzi"
Czyżby ofensywa komunizmu?
prezes_mm napisał(a):"Każdy z nich chronił, co już miał"
Każdy z przywódców starał się chronić to, co już osiągnął. Ponownie nie widzę pola do niezrozumienia.
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Ale mimo wszystko z czystej chęci zdobycia piwka:
Trzeba bylo powiedzieć, postawiłbym.
DuchX napisał(a):
prezes_mm napisał(a):-"Że Roosvelt w Jałcie nie miał sił",
Roosevelt w Jałcie nie miał sił.
DuchX napisał(a):
prezes_mm napisał(a):]"Czerwony świt się z nocy budzi"
Czyżby ofensywa komunizmu?
DuchX napisał(a):
prezes_mm napisał(a):"Każdy z nich chronił, co już miał"
Każdy z przywódców starał się chronić to, co już osiągnął.
Hmmm DuchuX ale Ty chcesz piwo za przepisanie pytań tylko bez znaków zapytania? Smile :wredny:
prezes_mm napisał(a):Co do pojęć to nie chodziło mi raczej o ich encyklopedyczne wyjaśnienie, ale o wyjaśnienie w kontekście właśnie utworu.
A to taka sztuka dostosować encyklopedyczne wyjaśnienia do dosłownej piosenki?
prezes_mm napisał(a):Czegoś interesującego, a przede wszystkim ciekawego
interesujące...
prezes_mm napisał(a):Bez obaw fizol, przeczytałem cały temat o Jałcie.
To w czym problem?
prezes_mm napisał(a):co robi Stalin w krymską noc?
lepiej niewiedzieć :wstyd:
szara sieć i lewacki układ, nie wiesz że stał za wszystkim?
prezes_mm napisał(a):Kaleka (...) drży
z zimna?
Cytat:"Czerwony świt się z nocy budzi"
Zapewne chodzi o pewne częste zjawisko obserwowane w okolicach szerokości jałtańskich związane ze zmianą pory dnia z nocy na dzień, bardzo ładnie przedstawiony na obrazku tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://members.cox.net/deanoid3/Baja_January2003/PtaBufeoSnrise.jpg">http://members.cox.net/deanoid3/Baja_Ja ... Snrise.jpg</a><!-- m -->

[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 23:17 ]
btw: co jest k... z tymi maturzystami Wink
pozdrawiam Smile
za Tobą ja,
Odpowiedz
fizol napisał(a):Hmmm DuchuX ale Ty chcesz piwo za przepisanie pytań tylko bez znaków zapytania? Smile :wredny:
ciiiiiiiiiiiiiiiii... :agent:
Odpowiedz
fizol napisał(a):btw: co jest k... z tymi maturzystami
pozdrawiam
Wypraszam sobie... :rotfl:
Ale w sumie to mi wstyd, wstyd za to że jestem maturzystą... !? :zly:
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Odpowiedz
Po prostu rozbraja mnie zakładanie tematów "hej, jestes fajny zdolny i leniwy maturzysta, to jest mój temat, o co wogóle w nim chodzi?"

wkurwia mnie to i tyle,o.
Bartek.K napisał(a):Wypraszam sobie...
Ale w sumie to mi wstyd, wstyd za to że jestem maturzystą... !?
Ja też jestem i nie wstyd mi z tego powodu (chyba że będę też w przyszłym roku :Smile )
za Tobą ja,
Odpowiedz
Ja postaram się być bardziej pomocny!
prezes_mm napisał(a):
JK napisał(a):Churchil, co miał sojusze gdzieś!"
W dupie

A tak poważnie - też mi się wydaje,że to dość bezpośredni tekst,choć może faktycznie na pewne rzeczy można by zwrócić uwagę...
Kto grał Cezara? (i wybaczcie mój brak wiedzy historycznej,ale uważam,że mówienie o Polsce lub krajach sąsiednich,jako o Cezarze - trąci lekką przesadą)
Odpowiedz
Alek napisał(a):Kto grał Cezara? (i wybaczcie mój brak wiedzy historycznej,ale uważam,że mówienie o Polsce lub krajach sąsiednich,jako o Cezarze - trąci lekką przesadą)
Rozumiem, że sobie dworujesz z nieszczęsnego maturzysty, ale gdybyś jakimś cudem (!)pisał to poważnie to wyjaśniam, że Cezara grał Stalin i spostrzeżenie, że to trąci lekką przesadą raczej nie należy do najtrafniejszych.
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Zależy,który triumwirat... Oczywiście,że Stalin - w tym kontekście. Ja po prostu staram się jakoś chłopaka obronić - w pewnym zakresie...
Szymon napisał(a):nie należy do najtrafniejszych
O tej godzinie? Tongue
Odpowiedz
Alek napisał(a):Zależy,który triumwirat...
O ile mi wiadomo, Gajusz Juliusz Cezar uczestniczył tylko w jednym.
Alek napisał(a):Ja po prostu staram się jakoś chłopaka obronić - w pewnym zakresie...
Może to rzeczywiście z uwagi na późną porę, ale nie rozumiem powyższego.
Alek napisał(a):O tej godzinie?
Chodziło mi o to, że to wcale nie trąci przesadą, moim zdaniem.
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Tak-masz rację. Nie wiem dlaczego wydawało mi się,że drugi był jeszcze za życia Cezara. W tej sytuacji trąci przesadą jest kompletnie bez sensu.

A co do tej obrony - to miałem na myśli nie tyle zadawanie durnych pytań,ile zadawanie ich w ogóle. Bo w sumie - to pytanie o 3 x transporty - było całkiem ciekawe... A wszyscy się rzucili na chłopaka jak piranie. No,prawie... Co nie znaczy,że ta obrona miała polegać na tym,że sam palnę głupstwo - po prostu - późna pora i ciężkawy temat do nauki...

[ Dodano: 8 Styczeń 2007, 00:45 ]
Aha - przepraszam za ten mój bełkot - już dzisiaj nic nie piszę,obiecuję! (no,może jakiś wersz sobie szczelę tylko - ale to ten stan tylko pomoże Smile )
Odpowiedz
fizol napisał(a):Po prostu rozbraja mnie zakładanie tematów "hej, jestes fajny zdolny i leniwy maturzysta, to jest mój temat, o co wogóle w nim chodzi?"

wkurwia mnie to i tyle,o.
Bartek.K napisał(a):Wypraszam sobie...
Ale w sumie to mi wstyd, wstyd za to że jestem maturzystą... !?
Ja też jestem i nie wstyd mi z tego powodu (chyba że będę też w przyszłym roku :Smile )
Ad1. Zgadzam się w zupełności wkur...zające.

Ad2. Wstyd mi, bo mam temat o powiedzmy podobnym gatunku, mam tylko nadzieję, że był inaczej odebrany Smile

A co do zdawania to Tobie jak i zarozumiale sobie życzę aby tak nie było. :piwko:

Pozdrawiam.
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości