Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanko co do bicia.
Mam pytanie, bo możliwe że się mocno myle.

Mianowicie jak uzyskuje się na gitarze efekt takiego szybkiego, delikatnego bicia którego Kaczmarski uzywał nie raz? Nie wiem skąd brać przykłady, ale słychać to pod koniec Ballady o spalonej synagodze, lub w Zesłaniu Studentów (które Jacek wykonywał samemu). Samemu próbuje to tak grać, i kończy sie na tym że bardzo szybko (góra dół góra dół) "pocieram" struny paznokciami lub opuszkami palców...

Mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi.

Prosiłbym o podpowiedź tych, którym to wychodzi, i wiedzą o co mi chodziło. :lol:
Odpowiedz
moze chodzi Ci o termolo na kilku jednoczesnie strunach.. chyba tak to sie nazywa... ja jak gram Ballade o spalonej synagodze to nie gram nadgarstkiem tylko dwoma palcami znaczy na raz uderzam struny w dol dwoma palcami jeden po drugim.. a na dwa uderzam w gore.... i tak szybko... Big Grin
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=738">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=738</a><!-- m -->

Był już wcześniej taki temat, w tym linku co podalem masz wyjaśnione bardzo dokładnie i nawet pokazane na filmiku (post bodajże Maurycego). Jeżeli mam na myśli te same bicie co Ty - to jest ono również stosowane w np. Obławie i Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego. Troszke trzeba posiedzieć zanim sie jego nauczysz, ale mówię Ci, warto. Ja jestem w trakcie nauki Tongue Ale powoli mi wychodzi ;]
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
nie nie, bicia z Obławy już się nauczyłem. :lol:

Kurczę... spójrzcie na Poczekalnie z Krzyku, zaczynając od 2:22

"(...) uderzyło w nas jak gromem, spojrzeliśmy wreszcie w krąg, choć wiele wiele świtów przeminęło, i patrzymy w starcze oczy, powstrzymując drżenie rąk (...)" itepe

Rozumiecie o co mi chodzi?

Chodzi mi o ten efekt "mrowienia" jakby bicia które mi osobiście kojarzy się z rojem pszczół, który szczególnie słychać w czasie, gdzie pogrubiłem tekst.

Jak to sie robi? :twisted:
Odpowiedz
Chodzi o tremolo. Jacek uzyskiwal je szybko uderzajac struny na zmiane gora/dol srodkowym palcem.
Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Odpowiedz
Dzięki Smile

Chciałem się upewnić Tongue

A teraz ćwiczyć i ćwiczyć i ćwiczyyyyć...
Odpowiedz
z tego co widzialem to pomagal sobie jeszcze wskazującym żeby jeszcze bardziej wzmoc mrowienie Big Grin

[ Dodano: 2005-07-27, 14:30 ]
Tomku... jak można to jeszcze na gitarze uzyskac ?? są jeszcze jakieś inne metody ??
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Musisz się nauczyć machać szybko palcem, ja też to robię środkowym, ale są i tacy co robią wskazującym. Doskonale jest to pokazane na filmie "Kosmopolak" gdzie Jacek gra "Encore jeszcze raz" tam w pierwszej zwrotce jest taki moment.

pozdro
Odpowiedz
Mam inne zdanie na ten temat!!! Chodzi o to, ze albo uzywasz srodkowego palca i jedziesz bardzo szybko gora - dol, albo srodkowy i wskazujacy na przemian, takze gora dol, z zachowaniem akcentow.

Pozdrawiam
Odpowiedz
Można również zagrać to machając jak oszalały całą dłonią używając wszystkich palców... Smile)
Przestań potykać się z tym murem, nie widzisz, że na dobre skrzepł?
Odpowiedz
To jest też pokazane o ile się nie myle na "Kosmopolaku" Smile
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Jestem trochę nie w temacie ale moglibyście mi powiedzieć co to jest za film ten "Kosmopolak". Czy jest to jakiś zapis z koncertu, czy jakiś filmik szkoleniowy? Jeśli możecie to podajcie mi do niego link? :niepewny:
Mniej ważne ile czasu trawisz niż z jakim trawisz go wynikiem.
Odpowiedz
Bartek napisał(a):czy jakiś filmik szkoleniowy?
W zasadzie filmik szkoleniowy. W zakresie wiedzy o Jacku Kaczmarskim. Wink
A poważnie - to dokument. Polecam.
Odpowiedz
Leciał w TV parę razy, a poza tym jest w necie.
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Co do tremola na kilku strunach to mozna jeszcze je uzyskać uderzając w struny palcami serdecznym, srodkowym i wskazującym [w tej kolejności] wpierw w dół, a później do góry Smile

Pozdarwiam
Agatka Wink
Odpowiedz