Liczba postów: 47
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Błazen i Księżniczka
Błazen co kocha się w księżniczce
Jest niczym dziecko co w przedszkolu
Chwyciwszy pierwszy raz za skrzypce
Zamierza grać w karnegiholu
Lub niczym wódz co z tysiącami
Na milionową ciągnie armię
I fantazjuje z detalami
Jakie to łupy zaraz zgarnie
Albo jak chuchrak z ambicjami
Co się zamierza na olbrzyma
Z nadzieją, że nie chybi kamień
I proca co ją w ręku trzyma
Albo jak szczeniak na trzykółce
Co chciałby królem być kolarzy
I już planuje jak to wkrótce
TedeeF wygra siedem razy
Albo... a zresztą wszyscy wiedzą
Że błazen to żałosna postać
I trzeba szukać by ze świecą
Kto takim błaznem chciałby zostać
Lecz może przecież się przydarzyć
Któż za przypadki te los wini
Że jednak wygra bój swój Dawid
W karnegi zagra Paganini
Że Aleksander wygra w Azji
Że Armstrong wygra siódmy wyścig
Błazen z księżniczką się nie zbłaźni
Co nieziszczalne, że się ziści
W puenty wpadamy tu objęcia
Więc pesymisto rozchmórz lico:
Wszak błazen się nie zmieni w księcia...
To ona stanie się błaźnicą
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Ten mi sie bardziej podoba niż ten z psem
Osobiście nie przepadam za wierszem rymowanym więc trudno mi oceniać jakość (za bardzo subiektywnie...)
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Madeleine napisał(a):Osobiście nie przepadam za wierszem rymowanym To szkoda, bo jest taki poeta Jacek Kaczmarski i w jego utworach dużo doskonałych rymów można odnaleźć. Ale pewnie nie przypadnie Ci On do gustu przez owe nieszczęsne rymy właśnie...
A mi się niedobrze robi jak czytam czasem wypociny współczesnych "poetów", którzy są zbyt głupi by urzec nas sztuką doskonałego dobierania rymów, umiejętnością pisania bardziej klasycznych wierszy i swe banalne przemyślenia i błache sprawy oprawiają w beznadziejna formę pozbawioną rymów. Dzięki temu nikt o nich nie napisze że tworzą rymy częstochowskie, choć pewnie i na takie zbyt mało talentu mają...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Amin napisał(a):Co nieziszczalne, że się ziści Bardzo! ![Big Grin Big Grin](https://kaczmarski.art.pl/forum/images/smilies/biggrin.png) Bardzo, Aminie!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Bardzo mi się podoba... Przypomina mi,choć nie powinien może, "Pigmalion" Shawa - jeden z bohaterów wszystkie kwiaciarki traktuje jak księżniczki, a drugi wszystkie księżniczki jak kwiaciarki... I choć to może nie było tematem wiersza, to dzięki temu mnie urzekł - w pewnym sensie pokazał księżniczkę jako kwiaciarkę... Szeroko pojętą... Mętne to co napisałem, ale tak czy siak wiersz mi się podoba! ![Smile Smile](https://kaczmarski.art.pl/forum/images/smilies/smile.png)
Pozdrawiam!
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
utwór wstrzelił się zawodowo w ogólną atmosferę naszego dnia- dobra puenta ![Smile Smile](https://kaczmarski.art.pl/forum/images/smilies/smile.png) zabieramy ze sobą, chowamy pod płat przedczołowo-oczodołowy...i idziemy spać:wink:
dobranoc
rosa i jej kot
szkoła tańców karaibskich: <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.sho.pl">www.sho.pl</a><!-- w -->
Liczba postów: 1,686
Liczba wątków: 160
Reputacja:
0
Mi się podoba. Taki dla mnie metafizyczny.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Liczba postów: 339
Liczba wątków: 65
Reputacja:
0
uśmiechnełam się szeroko przy puencie
Liczba postów: 45
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Wiesz po czym poznaję naprawdę dobry wiersz rymowany? Po tym, że nie zauważę rymów nim ktoś mi ich nie wskaże. Teraz przez chwilę miałem wrażenie, że to kolejny "białas" ![Wink Wink](https://kaczmarski.art.pl/forum/images/smilies/wink.png)
Poprawia humor i daje nieznośną nadzieję, niestety jestem wzorowym pesymistą :oops:
Pisz!
Zły i niedobry, człowiek.
Reputacja:
1
Przecież tu rymy są bardzo, ale to bardzo wyraźnie widoczne.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 339
Liczba wątków: 65
Reputacja:
0
radiosu ma racje dobry wiersz nie skupia się na rymach: rymuy są naturalne i wrecz niezauważalne
Reputacja:
1
No dobrze, ale tu rymy są zauważalne.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Ale chyba chodzi im o to (i ja się z tym zgadzam), że te rymy nie wysuwają się na plan pierwszy. Że choć je zauważamy, to są tak niewymuszone, że aż - chciałoby się rzec - naturalne.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
MacB napisał(a):choć je zauważamy, to są tak niewymuszone, że aż - chciałoby się rzec - naturalne. Dokładnie! Najbardziej podoba mi się zgrabność i lekkość wiersza, a przy tym jest on o czymś.
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Najbardziej podoba mi się zgrabność i lekkość wiersza, a przy tym jest on o czymś. Pod tymi słowami mógłbym się podpisać, bo jest i polot i ciekawa puenta, do której wszystko ma w założeniu żwawo biec, ale...
Ale w środku wywodu autor się mota i można wyraźnie spostrzec, że pisze bez sensu.
Bo z jakiej niby racji uznaje za błaznów: Dawida, Aleksandra Wielkiego, Paganiniego czy Armstronga?
Trwa w najlepsze ożywiona dyskusja na temat rymów w wierszu, a nikt nie pofatygował się, by stwierdzić, czy jest w wierszu sens.
PS. Paganini nie mógł grać w Carnegie Hall (bo już pół wieku nie żył), ale się nie przyczepię i uznam to za metaforę. :wink:
Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie.
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!
|