Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Pieśń młodego anarchisty"
ja mam watpliwosci czy trzeba dzialac-tzn nie sadze aby istniala jakas wyzsza koniecznosc zmuszania kogokolwiek do sluchania Jacka, i choc (byc moze wbrew pozorom) stosunkowo duza reprezentacja mlodego pokolenia na forum swiadczy raczej nie o tym ze JK nie sluchaja ci ktorzy powinni (tzn ci ktorzy zyja dwa razy dluzej od nas Smile lecz jedynie dowodzi iz internetem bawia sie w wiekszosci ludzie mlodzi to z drugiej strony fakt ze pewnie kolo 50%stanowia ci ktorzy maja ~20 lat nie jest szczegolnie przerazajacy, tym bardziej ze sa wsrod nas tacy ktorzy zaczeli sluchac Jacka juz po Jego smierci. nie chcialbym aby tworczosc Jacka zostala wepchnieta do programu na sile, gdzies tak po 30minutach herberta, 10 na Kaczmarskiego i 40 na szymborska, a pozniej 90 minut z miloszem. szczerze mowiac wole zeby przychodzili tu ci ktorzy sami odczuwaja taka potrzebe niz armia ludzi poszukujacych opracowan murow.
ot i tyle. przepraszam za koszmarnie dlugie zdanie to taki maly odwyk po nudnej pracy rocznej Smile
pozdrawiam
Odpowiedz
fizol napisał(a):ale tutaj nie ma co gdybac "a nuz nie wyjdzie", tutaj trzeba dzialac i to zdecydowanie, trzeba robic wszytsko aby sie udalo, bo skonczy sie to rozmyslanie na wnioskach "a i tak sie nie uda". Tomku! troche optymizmu Big Grin trzeba "Zrobic krok, odkryc twarz
Tomek napisał(a):Sam w miarę możliwości też usiłuję propagować twórczość Kaczmarskiego, mam nawet na koncie parę dość spektakularnych sukcesów- ale wiem też, z iloma osobami mi się nie udało... a działam w dość specyficznym, podatnym na poezję, (i mocno różnorodnym) towarzystwie...
Z tego, co napisałem, chyba wynika, że trzeba działać...
A porażki czasem bolą, zależy, jakie miałeś wcześniej założenia...
k. napisał(a):nie sadze aby istniala jakas wyzsza koniecznosc zmuszania kogokolwiek do sluchania Jacka,
Nie mówimy o zmuszaniu, tylko o informowaniu- sporo osób w ogóle nie wie, kim był Kaczmarski (młodzież), część może i lubi Kaczmarskiego, ale jakoś nic o Nim nie słychać... itd. Nikogo nie zmusimy, ale dlaczego nie mamy pokazać tej możliwości?
in montibus veritas
Odpowiedz
Tomek napisał(a):Nie mówimy o zmuszaniu, tylko o informowaniu- sporo osób w ogóle nie wie, kim był Kaczmarski (młodzież), część może i lubi Kaczmarskiego, ale jakoś nic o Nim nie słychać... itd. Nikogo nie zmusimy, ale dlaczego nie mamy pokazać tej możliwości?
Nic dodać, nic ująć. Smile
Odpowiedz
nie no stary sam jestes mlodziez przynamniej dla niektorych i ja tez jestem mlodziez (choc rowniez nie dla wszystkich) zapewne obydwaj wiemy jak ta nasza dzisiejsza mlodziez wyglada i prawda jest taka ze naprawde duzo osob wie kim byl Jacek, ci ktorzy nie wiedza nie przekonaja sie do Jego tworczosci dlatego ze dostana 15 minutowa pogadanke na polskim, wrescie warto sie zastanowic czy ci ktorych tak bardzo chcemy resocjalizowac sa naszej pracy warci (wiem ze jestem okrutny ale mam powazne watpliwosci czy np wszyscy polacy powinni sie spotykac co weekend w filharmonii?).
ja w swojej karierze licealnej spotkalem jedna nauczycielke ktora starala sie ubarwiac zajecia piosenkami JK i mialo to swoj urok (tzn dla mnieSmile ale te jej dzialania byl spoznione-tych ktorych dalo sie zarazic Jackiem zarazilem wczesniej reszta niestety haczyka nie polknela. oczywiscie nie chce torpedowac waszych dzialan ale mam duze watpliwosci jesli chodzi o ich slusznosc a w ich skutecznosc nie wierze. wreszcie uwazam ze nauczyciele pragnacy oprzec swoje zajecia na tworczosci JK juz to robia i prawdopodobnie ze wzgledu na fakt iz robia to z pasja sa znacznie bardziej rozpoznawalni i po prostu skuteczniejsi.
pozdrawiam
Odpowiedz
Nikogo nie chcemy resocjalizować. Chcemy skorzystać z pomysłów tych, o których sam piszesz: tych ludzi z pasją, rozpoznawalnych (?), skutecznych w działaniu.
Odpowiedz
k. napisał(a):prawda jest taka ze naprawde duzo osob wie kim byl Jacek
Pozwolę sobie się z tym nie zgodzić. Oni słyszeli nazwisko, zwykle znają "Mury", a nawet czasem wiedzą, że Kaczmarski był "Bardem Solidarności". Uważasz, że wiedzą kim był?
in montibus veritas
Odpowiedz