Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mury... Mury... Mury..! >:[
Przemek napisał(a):Z tym G-dur to ciekawostka, bo przecież nie byłoby trudne dla JK złapanie go w pierwszej pozycji.
ano faktycznie Smile zabawne-wtedy kiedy to zauwazylem (czyli kilka lat temu) sprawialo mi to problem-teraz faktycznie zastanawiam sie czy jednak sie nie pomylilem Smile byc moze kiedy JK zaczynal grac latwiej mu bylo grac z poprzeczka i pozniej sie przyzwyczail? trzeba poczekac az ktos bardziej kompetentny sie wypowie Smile
pozdrawiam
ps. od F na V trudniejsze jest Cis na I, albo D na II-wymaga jeszcze dluzszych palcow Smile
Odpowiedz
Mi się wydaje, że użycie danego chwytu np barowego G, można uzależnić od tego jakie akordy łapiemy w jego sąsiedztwie, po to by nie biegać reką po całym gryfie, tylko jak najergonomiczniej jej uzywać.
k. napisał(a):ps. od F na V trudniejsze jest Cis na I, albo D na II-wymaga jeszcze dluzszych palcow Smile
Na szczęście nieczęsto raczej się ich używa, a F na V chociazby w Naszej klasie...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Mi się wydaje, że użycie danego chwytu np barowego G, można uzależnić od tego jakie akordy łapiemy w jego sąsiedztwie, po to by nie biegać reką po całym gryfie, tylko jak najergonomiczniej jej uzywać.
czasem moze to tez byc kwestia brzmienia i / lub tego co sie do tego akordu dodaje (vide 1788)-ale naprawde swego czasu bylem przekonany ze Jacek nigdy tego G nie gra-teraz jakos naszly mnie watpliwosci.
pozdrawiam
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Mi się wydaje, że użycie danego chwytu np barowego G, można uzależnić od tego jakie akordy łapiemy w jego sąsiedztwie, po to by nie biegać reką po całym gryfie, tylko jak najergonomiczniej jej uzywać.
zgadzam sie, czasami przy przejsciach np: FGA duzo latwiej chwycic w ten drugi sposob,
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
I masz rację, k. Jacek nie gra G bez-barre. G7 - tak, ale G nie.

KN.
Odpowiedz
no to mi ulzylo Smile
pozdrawiam
k.
Odpowiedz
no ja mury umiem zagrac na jednej strunie :twisted:
Odpowiedz
jak napisał(a):no ja mury umiem zagrac na jednej strunie
hm??
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,