Liczba postów: 46
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
No więc mam pewien problem z tą wspaniałą piosenką...
po 1.
jak w zwrotkach, np pierwszej, idzie palcowanie na chwytach? mam z tym duży problem, jakoś nie potrafie tego rozgryźć... pomóżcie!
po 2.
kiedy gram ten utwór, to niby wszystko jest w porządku, ale np H7 nie brzmi... tak "refrenowo murowo" jak powinno, ta wstawka z e na H7 jakby nie pasowała... a gitara ma dobry strój, stroiłem ją nawet na elektronicznym stroiku i na 100% strój jest dobrze - przypomne też, że mam starego klasyka z metalowymi, palcokrojącymi strunami... czy to w strunach leży problem, czy może w stroju gitary?
Proszem o pomoc.
Liczba postów: 228
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Witam.
Napewno to że są metalowe struny wpływa na "inne" brzmienie murów
a i to "murowe" brzmienie zależy również od tego jak łapiesz chwyt
co do palcowania to trudno jest napisać "instruktażowo" jak palcować ( najprościej byłoby pokazać )
napisz coś więcej o tej wstawce o której piszesz ( w któym momencie jest )
Pozdrawiam
Wenn ist das Nunstuk git und Slotermeyer?
Ja!...
Beiherhund das Oder die Flipperwald gersput!
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
ogolnei palcowka na chwytach jest taka: bas-trzeci wioin-dwa ostatnie na raz-trzeci- dwa naraz i w kolko.
-------x---x-----------
-------x---x-----------
----x----x---x-----------
---------------------
-x-------------------
----------------------------
chyba tak
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Reputacja:
0
Chwyt chwytem, H7 np chyba nie da sie zlapac inaczej, niźli H7... prawda? A może sie myle? Niestety gitare znam tylko od strony praktycznej...
Wstawka może złe słowo... chodzi po prostu o to, że gdy śpiewa się do tej melodii, wszystko w sumie jest ok, nie fałszuje się, ale jednak... to nie to. Pozostaje mi więc zmiana strun na nylonówki.
A propo, polecicie jakieś nylony? Nie chce kopiować Mistrza, ale te niteczki które ma na swojej gitarze brzmią miodnie. Chodzi mi o marke, albo o typ...
a fizolowi dziękuje za dobrą palcówke
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
zdaje się ze Jacek Kaczmarski używał strun firmy Luthier... Nie wiem tylko które ale pewnie koncertowe zielone, chociaż ja się nie znam!
Pozdrawiam
Ps. Chwyt H7 można złapać w pary pozycjach... takie najprostsze to są trzy.
idzie to tak pierwszy jaki znam: 021202
Drugi: 224242
Trzeci: 797877
ale najwłaściwszy jest moim zdaniem drugi
Reputacja:
0
JA polecam czrne Criteriony, tanie (20zl) a brzmia bardzo przyjemnie
za Tobą ja,
Reputacja:
0
a ja bym polecił DR RNS ( jeżeli mnie pamięć nie myli ) dość tanie (35zł ) a brzmienie mają baaaaardzo przyjemne ( oczywiście koncertówki )
Ja!...
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Filip P. napisał(a):Jacek Kaczmarski używał strun firmy Luthier To prawda, potwierdzam, bo wiem to od Kaczmarskiego (tak na marginesie: jego gitara też była Luthiera). Ale nie wiem, czy zielone, czy nie. Ja osobiście polecam struny Martin (35zł) - bardzo dobre, albo Hannabach (~33zł) - również przyzwoite. Tak poza tym brzmienie strun zależy też od tego, jak długo ich używasz :wink: oraz od ich grubości (JK z pewnością grał na grubych - "high tension").
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Ja używam Luthiera z serii koncertowych tylko że złotych.. Twardsze są tylko zielone z tej serii. Ich cena to 38 zł. Więc podejrzewam ze mogły to być właśnie zielone.
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
fizol napisał(a):JA polecam czrne Criteriony, tanie (20zl) a brzmia bardzo przyjemnie Używam tych strun bardzo miło brzmią i są dość tanie
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Używam tych strun bardzo miło brzmią i są dość tanie mi zostaly polecone jakis niecaly rok temu i od teraz gram tylk ona nich. wczesniej gralem na bodajze d'addario (?) ktore byly drozsze 35, ale tez nie sa az tak duzo lepssze..
A co do gitary to polecam szczerze Admire Malage, za ok 700-800 zl. Wszyscy ktorzy ja mieli mowia conajmniej ze "bardzo dobrze brzmi" a cena jak na taka gitare - niewygorowana
za Tobą ja,
Liczba postów: 393
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Jeśli chodzi o gitary klasyczne, to wszystko zależy od konkretnego egzemplarza. Generalnie nie polecam Admir - gryf ma tendencję do krzywienia się, nawet w tych powyżej 1000zł (Solista, Artista, Virtuoso). Sam gram na Artiście i brzmienie ma śliczne, choć niestety, problem z gryfem... Ale jestem w trakie egzekwowania reklamacji .
Jak już napisałem - przy wyborze gitary trzeba mieć pod ręką kogoś doświadczonego, gdyż równie dobrze można kupić świetną gitarę za 800zł i bardzo słabą za 2,5tys. Mimo, że jest to robota masowa, to często różnice między poszczególnymi egzemplarzami danego modelu są ogrmone. No i przede wszystkim dużo cierpliwości przy wyborze gitar.
PS. A co do strun... Grałem na DR, piękne brzmienie, ale szybko się zużywają. Przerzucam się na twarde Savarezy. Zobaczymy
..::Zdravim::..
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Reputacja:
0
Dzięki za rady.
Reputacja:
0
Tarko napisał(a):Sam gram na Artiście i brzmienie ma śliczne to tak jak moja malaga, jedynym problemem jest to ze ma strasznei nisko struny, choc sie do tego juz przyzwyczailem
Tarko napisał(a):przy wyborze gitary trzeba mieć pod ręką kogoś doświadczonego, gdyż równie dobrze można kupić świetną gitarę za 800zł i bardzo słabą za 2,5tys. mialem to szczescie ze znajomym moich rodzicow jest prof od gitary i wzialem go ze soba i teraz jestem strasznie zadowolony
za Tobą ja,
Liczba postów: 393
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Fizol - struny nisko to zaleta. Ach, jak się cudownie gra na takiej mięciutkiej gitarce. Chyba, że brzęczą przy ostrzejszej grze, wtedy to problem. No mojej są trochę za wysoko, ale, jak już mówiłem, gryf :x
..::Zdravim::..
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Liczba postów: 390
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Filip P. napisał(a):Drugi: 224242 Kaczmarski tak grał, bo złapanie pierwszej możliwości było awykonalne w jego przypadku.
Reputacja:
1
Elrond napisał(a):Filip P. napisał(a):Drugi: 224242 Kaczmarski tak grał, bo złapanie pierwszej możliwości było awykonalne w jego przypadku. Co takiego ??? Złapanie akordu 021202, byłoby awykonalne dla Kaczmara ????? To przecieżby było proste i banalne! Spróbuj złapać ten akord wyobrażając sobie że masz struny odwrotnie, wyglą da wtedy on tak 202120, przecież to prościutkie
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Zgadzam się z Przemkiem zupełnie
trzymam gitarę tak jak to Jacek robił i złapanie H7 w pozycji o której pisze Przemek jest dla mnie chyba nawet łatwiejsze niż złapanie tej "prawidłowej"
Pozdrawiam
PP
Ja!...
Reputacja:
0
No może faktycznie, awykonalne to przesada, ale łatwiej jest złapać H7 na II progu.
Kiedyś ELROND
Reputacja:
1
Obie pozycje są równie łatwe (o ile ktoś ma opanowany barre). Phete utrudnił sobie nawet zadanie odracając gitarę (jak rozumiem łapiesz przy tej próbie akordy prawą ręką jak JK), prawa reka nie jest przywyczajona do łapania ako0rdów wiec jest trudnie jzłapać jakikolwiejkk akord. A można dać sobie równe szanse z Mistrzem i udając że struny są w odwrotnej kolejności próbowac łapać akordy odwrócone naprawdę H7 jest wtedy banalnie prosty, że nie wspomnę o F na 5 progu, który normalnie jest trochę trudny...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Obie pozycje są równie łatwe (o ile ktoś ma opanowany barre). Phete utrudnił sobie nawet zadanie odracając gitarę (jak rozumiem łapiesz przy tej próbie akordy prawą ręką jak JK), prawa reka nie jest przywyczajona do łapania ako0rdów wiec jest trudnie jzłapać jakikolwiejkk akord. A można dać sobie równe szanse z Mistrzem i udając że struny są w odwrotnej kolejności próbowac łapać akordy odwrócone Cholera, faktycznie. Próbowałem łapać prawą i dlatego mi wyszło ze 'awykonalne'. No cóż, doskonały nie jestem w końcu
Reputacja:
0
Przemku nie utrudniałem sobie zadania , uczyłem się grać na gitarze nie znając jeszcze Jacka i poprostu wygodniej było mi trzymać gitarę w taki sposób ( strun nie odwracałem )
akordy były najprostszą rzeczą do opanowania a co do tego H7 to poprostu jak uczyłem się to pierwszym sposobem jakim się nauczyłem był 021202 tak więc później troszkę trudniej było mi złapać podczas gry na II progu ( pomimo iż barre mam opanowane bdb. )
w tej chwili już nie mam tego problemu ale więcej już pisać nie będę bo się ciut offtopicowo robi
Pozdrawiam
PP
Ja!...
Reputacja:
0
Tarko napisał(a):Chyba, że brzęczą przy ostrzejszej grze, wtedy to problem no wlasnie o to chodzi ze czasami brzecza. ale poza tym to cudownie tak elikatnie dociskac i jest sppoko
za Tobą ja,
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
jedynym akordem ktorego z tego co wiem Jacek nie gral bylo Gdur-gral go zawsze (?) na trzecim progu, ew jak sie zdaje sie zeby sobie czasem ulatwic dodawal do niego 7 moge sie mylic ale zwykle jak mialem okazje to patrzylem Mu na rece
pozdrawiam
ps. przesuniete c dur jest duzo prostsze do grania kiedy opusci sie kciuk na srodek gryfu-wtedy nie powinno byc problemu.
Reputacja:
1
Przesuniete C to rozumiem akordy w stylu F na 5 progu?? W tych akordach zasadniczym problemem, przynajmniej dla mnie, było szerokie rozstawienie palców - nie każdy jak Klempicz obejmie palcami pół gryfu Z tym G-dur to ciekawostka, bo przecież nie byłoby trudne dla JK złapanie go w pierwszej pozycji.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Myśle że nawet było by dużo prostsze ( ad chwyt G-Dur w pierwszej pozycji )
Ja!...
Reputacja:
1
Phete napisał(a):się ciut offtopicowo robi To jest dział muzyka, więc rozmawiamy na temat :] A że przy okazji murów, to nie jest takie istotne
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Phete napisał(a):więcej już pisać nie będę bo się ciut offtopicowo robi Pamiętam, że na "starym" forum było podobnie. Na Liście jeszcze można od tego uciec zmieniając temat wątku, ale przecież to normalne, że rozmowy rozjeżdżają się w różne strony. Tragedii z tych OFF-TOPIKÓW bym nie robił
I jaki komfort w porównaniu z forami gdzie tylko bluzgi i nicki tymczasowe!
Coraz bardziej mi się tu podoba (choć mam tę świadomość, że póki co strrrrasznie offtopikuję )
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
0
Fakt dział odpowiedni do tego typu dyskusji
Pozdr.
PP
aha, tak na marginesie,
nie robie tragedii z offów :beer:
Ja!...
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
MacB napisał(a):(choć mam tę świadomość, że póki co strrrrasznie offtopikuję ) I my Cię, Maćku, z tego rozliczymy :glupek: Ale jeszcze nie teraz :|
|