Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przydrożny krzyż
Przydrożny krzyż

Kilka groszy jak kilka myśli
Trzy na krzyż chwile i już całe życie
W blasku księżyca, w objęciach gór
Wśród łąk, dolin, mglistości chmur

Zegar bezwzględny swym cichym krokiem
Znów kilka sekund w wieczność odpłynie
Niektórych sensu słowa zatarte
Przypominają co życia warte

I krzyż przydrożny co drogę wskazuje
Zawsze w dwie strony, może czasem do nieba
Czapkę zdejmuje i kłaniam się zawsze
Tak trzeba

I ja wpisany w kraty kolorowych pól
Po nieba czerni przemierzam asfalt szosy
I licząc sekundy gwiazda za gwiazdą
Spotykam się z niebiańskim gazdą

Przez krople potu cieknące po czole
Przez znój tak chcianej niecodzienności
Przemierzam moich myśli ścieżki
Przez Twoje myśli Panie Niebieski

I krzyż przydrożny co drogę wskazuje
Zawsze w dwie strony może czasem do nieba
Czapkę zdejmuje i kłaniam się zawsze
Tak trzeba

-----------------------
to piosenka jest w sumie
żeby nie było Smile
"...Gdyby piosenek słuchał świat to pewnie by się zmienił,
a mędrcy mądrzy, że aż strach milczeli zawstydzeni..."
Odpowiedz
Mi się podoba. Bardzo poetyckie :brawo:
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
Tez mi sie podoba,dobrze zauwazyl michalf, ze bardzo poetyckie, az kipi poezja...gratuluje
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Dzięki Smile
Właśnie :beer: za wasze zdrowie Wink

pzdrwm!
Odpowiedz
moglbym tylko na marginesie zapytac co oznacza sformulowanie:
fizol napisał(a):Bardzo poetyckie
? -ciekaw jestem jakie tresci skrywaja sie za ta, w moim odczuciu watpliwa, kategoria?
pozdr
Odpowiedz
No to jest trudno zawrzeć w kilku słowach, ale dla mnie przede wszystkim oznacza, że coś zostało ujęte żywym, ciekawym językiem, interesująco sformułowane i tak... "dźwięcznie". To jest oczywiście spłycenie, któe nie ujmuje całości zagadnienia.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
Trochę kiczowaty ten wiersz, jak dla mnie. Niektóre sformułowania jakoś mnie nie ciągną, a bardziej odrzucają. Rytm tez mi zgrzyta w wielu miejscach... Popracuj nad nim za miesiąc - jak odleży np.
nie wiem, czy jestem, czy się odbywam
Odpowiedz
Jeżeli chodzi o rytm, jak zaznaczyłem, jest to piosenka, a ta może czasami chyba nieco innymi prawami się rządzić niż wiersz. Rytm wersów można wyrównać często poprzez sposób zaśpiewania, tak przynajmniej mi się wydaje :wink: A kiczowatość? Kiczowatość jest pojęciem dość względnym :roll: Jak chcesz to może być i kiczowate, ok. Kwestia gustu i preferowanego stylu pisania, a gust, jak to gust, jest sprawą bezdyskusyjną. Mi zależało bardziej na oddaniu pewnej chwili gdy to pisałem. A poza tym to swoje już odleżał. :roll:

pzdrwm!
Odpowiedz
mnie sie podoba... :wink:
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Maraz napisał(a):Jeżeli chodzi o rytm, jak zaznaczyłem, jest to piosenka, a ta może czasami chyba nieco innymi prawami się rządzić niż wiersz. Rytm wersów można wyrównać często poprzez sposób zaśpiewania, tak przynajmniej mi się wydaje :wink: A kiczowatość? Kiczowatość jest pojęciem dość względnym :roll: Jak chcesz to może być i kiczowate, ok. Kwestia gustu i preferowanego stylu pisania, a gust, jak to gust, jest sprawą bezdyskusyjną. Mi zależało bardziej na oddaniu pewnej chwili gdy to pisałem. A poza tym to swoje już odleżał. :roll:

pzdrwm!
No oczywiście, że kicz jest pojęciem subiektywnym, po prostu dla mnie jest to kiczowate w paru miejscach. Prosiłeś o opinię- więc masz :roll: .
Jeżeli to piosenka to daj nagraną, bądź chociaż sam podkład, to może zrozumiem w jaki sposób wydłużasz te wersy i korygujesz rytmikę.
Odpowiedz
Ok, postaram sie to nagrać przy najblizszej okazji Smile i zamieszczę linka.
A za opinię :beer: - czekam na uwagi do następnych, które zamieszczę.

pzdrwm!
Odpowiedz
Armagedda napisał(a):Jeżeli to piosenka to daj nagraną, bądź chociaż sam podkład, to może zrozumiem w jaki sposób wydłużasz te wersy i korygujesz rytmikę.
muzyka jest moja, linia wokalna tez... postaramy sie nagrac i kolega Maraz zamiesci Smile niestety nie funkcjonuje juz w tym projekcikum wiec chwile to potrwa Smile przynajmniej mi sie wydaje ze da rade to zrobic i to bez naginania Smile Smile Smile w kwestii tekstu subiektywna ocena sluchacza i tu sie zgodze Smile Smile kazdy lubi cos innego Smile

pzdrw Armageddo
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
:drunk: nagramy :drunk: to na pewno potrwa :drunk:
Odpowiedz
Maraz napisał(a)::drunk: nagramy :drunk: to na pewno potrwa :drunk:
Minister zdrowia ostrzega: od ponad 5 tysięcy lat alkohol napędza sztukę. Albo będziecie pić i tworzyć, albo nie stworzycie nic.

:drunk:
Odpowiedz
Fajne. Nagrajcie jak najszybciej Smile A przy nagrywaniu słuchajcie rad ministra zdrowia Big Grin
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości