Liczba postów: 192
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Słyszałem, że tomik wierszy Jacka Kaczmarskiego "Tunel" może zostać przeniesiony na CD. Udział w tym przedsięwzięciu ma wziąć podobno kilku wybitnych aktorów. Kogo byście proponowali? Który z aktorów - waszym zdaniem - byłby najlepszy do tego zadania? Jestem ciekawy Waszych propozycji....
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Obecny tu na forum Pan Stanisław Elsner Załuski. Zwłaszcza do Dance Macabre
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/d/dance_macabre.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... acabre.php</a><!-- m -->
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Akurat jesli chodzi o "Dance Macabre", to wydaje mi sie ze nic nie dorowna mistrzowskiej interpretacji Andrzeja Seweryna w czasie pogrzebu Jacka.
Moja propozycja - D. Olbrychski "Pan Kmicic"
Pozdrawiam
Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
W Krakowskim Salonie Poezji w filii lubelskiej, utwory Jacka czytał Wojciech Malajkat i robił to moim zdaniem doskonale. Chętnie posłuchałbym go i z płyty...
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Reputacja:
0
Podczas warszawskiej promocji "Tunelu" znakomicie czytał wiersz "odddział chorych na raka" J. Karaszkiewicz, ale on..niestety już nie żyje...Co do A.Seweryna to chyba dobry trop...A inni?
Liczba postów: 663
Reputacja:
0
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Tomku, ale jest tylko mowa o wierszach z Tunelu . Chociaż Twój pomysł mi się podoba, to mogło by być ciekawe
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Olbrychski jest beznadziejny... Jakąś ma taka dziwną manierę nawet w normalnej rozmowie, brzmi hmmm, jakoś pompatycznie i sztucznie. Jest równie beznadziejny jak K. Janda, takie jest moje zdanie oczywiście.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Podczas imprezy w Warszawskim Tam-Tamie, moim zdaniem, znakomitą interpretacją "Obłomowa" popisał się Krzysztof Wakuliński. Sądzę, że jego charakterystyczna maniera interpretatorska byłby odpowiednia w "Serwus OchTyVita", Mieć miedź" albo w "Zbiorze zwierzęcych sentencji"
W wierszach takich, jak "Tunel" czy "Rapa nui" znakomity byłby z pewnością Mariusz Benoit
W utowrze "Stary poeta drzemie" albo "Petroniusz bredzi" "sprawdziłby się", jak sądzę, Krzysztof Gosztyła.
Od pewnego czasu wyśmienitą interpretacją "Don Kichota" Servantesa można delektować się, słuchając porannej audycji II programu Polskiego Radia. Powieść czyta niezbyt znany aktor Jarosław Gajewski. Gorąco polecam. Sądzę, że Gajewski mógłby doskonale zinterpretować wiersz "Kobieta trzymająca wagę" albo "Laegorię malarstwa"
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Olbrychski jest beznadziejny... Jakąś ma taka dziwną manierę . I tu się z Tobą Przemku zgodzę Mnie osobiście podoba się taki skład: A. Seweryn, K. Globisz, J. Peszek, A. Ferency.
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Materiał na tę płytę jest już dawno nagrany, więc kwestie wyboru artystów są już nieaktualne.
KN.
Reputacja:
0
A możesz Krzysztofie powiedziec coś więcej w tej kwestii? Kto, co i jak? Ja słyszałem że jedna z firm przymierza się do wydania "Tunelu" z udziałem znanych aktorów.
Reputacja:
0
Tak. Zdaje się, że mają się te wykonania opierać na recytacjach prezentowanych swego czasu w II Programie Polskiego Radia.
KN.
Reputacja:
0
Teraz jestem pewien, że mówimy jednak Krzysztofie o czymś innym... to znaczy o innym zupełnie projekcie...
Liczba postów: 390
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Ogólne mówiąc należałoby razczej skreślić ludzi ktorzy aktorami są bo mamusia i tatuś załtwili. Ci sa zwykle beznadziejni...
Reputacja:
0
Elrond napisał(a):Ogólne mówiąc należałoby razczej skreślić ludzi ktorzy aktorami są bo mamusia i tatuś załtwili. Ci sa zwykle beznadziejni... Czemu tak sądzisz?
Reputacja:
0
Coma napisał(a):Czemu tak sądzisz? Ponieważ w takich sytuacjach często ilość talentu jest równa ZERO. Nie zawsze, ale często... Liczą się zwykle znajomości a nie talent.
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Dane mi było posłuchać tria łódzko-Chojnowskiego i otóż na jednym z koncertów zagrali dwie pioseni z tekstami z tomiku tunel i musze przyznać ze wyszło im to swietnie nie wiem jak była komponowana muzyka czy z udziałem Jacka czy bez ale wrazenia jakie odnioosłem było takie jag gdyby on sam przygotowywał te pioseni. Smiem jednak wątpic by tak była a co za tym idzie trio to zrobiło to profesjonalnie i dlatego poleciłbtm ich. 8)
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
No my ich dobrze znamy kaszubie. Myślę, że jak się zadomowisz na tym forum, to będziesz mógł sobie z nimi pogadać i jeszcze niejednego koncertu wysłuchać.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Olaff22 napisał(a):Podczas imprezy w Warszawskim Tam-Tamie, moim zdaniem, znakomitą interpretacją "Obłomowa" popisał się Krzysztof Wakuliński. Zgadzam, choć nie tylko Obłomowa. Pozostałe wiersze "Casanova..." i dalej nie pamiętam również.
Ps. Bardzo ciekawy pomysł z tym tunelem.
Reputacja:
0
Filip P. napisał(a):Olaff22 napisał(a):Podczas imprezy w Warszawskim Tam-Tamie, moim zdaniem, znakomitą interpretacją "Obłomowa" popisał się Krzysztof Wakuliński. Zgadzam, choć nie tylko Obłomowa. Pozostałe wiersze "Casanova..." i dalej nie pamiętam również. Rozumiem, że nie przeszkadzało Ci pominięcie części tekstu "Casanova-Fellini"? Recytacja była tak świetna, że olanie części tekstu to detal.
KN.
Reputacja:
0
Owszem zauważyłem że został "wycięty" spory kawałek tekstu. Ale chyba nei wpłynął on tak drastycznie na odbiór utworu. Wydaje mi się że sens został zachowany. Pozatym myślałem wtedy i mysle teraz ze jest to dość długi utwór i być może jakiś plan koncertu, który wtedy jeszcze był przestrzegany nie pozwalał na przytoczenie całego tekstu.
Reputacja:
0
Cóż, masz prawo tak uważać. Ja uważam, że okrojenie środka tekstu to zwykła fuszerka, po prostu dno.
KN.
Reputacja:
1
Całkowicie zgadzam się z KN. Takie wycięcie fragmenty tekstu to brak szacunku dla wszystkich: dla autora utworu, dla słuchaczy i dla samego wiersza - piosenki. Równie dobrze dla zachowania sensu utworu można by w 1788 zaśpiewać jedynie początek i zakończenie...:/
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
KN. napisał(a):Ja uważam, że okrojenie środka tekstu to zwykła fuszerka, po prostu dno. Tu sie zgadzam. Utwór jest taki jaki jest, bo taki MA być. Autor gdyby chciał coś zmienić sam by to zrobił.
Reputacja:
0
Kurcze, wydaje mi sie ze ramy organizatorskie na to nie pozwoliły. A pozatym nie przesadzajmy nie został wycięty "kawał" tego testu w stylu "zostawiamy poczatek i koniec". Pozatym jak dobrze pamiętam została wycięta część z opisem (bardzo poetyckim) owych "popisów samczej mocy". Nie wiem wydaje mi się że bez tego fragmentu, cześć:
Cytat:Wreszcie z tobą moja lalko
Miłość jest samotnym szczęściem
Po popisach samczej mocy
W wyziębionej sali zamku
Pieszczę cię jak myśl się pieści
Jestem czuły jestem drżący
nie traci nic na wartości. Nie odbieram tego jako obraza autora! Jesli tak to przecież ja mam pełno fragmentów książek w podręczniku do języka polskiego, i jakoś nie mam wrażenia że one przejawiają brak szacuknu do autora. Wręcz przeciwnie, mogą zainteresować... nie raz były powycinane fragmenty nie wpływające na wymowe wiersza, czy utworu. Tutaj utwór nie stracił sensu, a jeśli ktoś ciekawy, to napewno przeczyta go jeszcze raz odkrywając że jest dłuższy i ciekawszy. Jeśli oczywiscei nie zna oryginału piosenki.
Reputacja:
1
Filip P. napisał(a):Nie odbieram tego jako obraza autora! Jesli tak to przecież ja mam pełno fragmentów książek w podręczniku do języka polskiego, i jakoś nie mam wrażenia że one przejawiają brak szacuknu do autora. Chyba jest "mała" różnica między wycięciem fragmentu wiersza w podręczniku (który ma cel edukacyny), a wycięciem w występie publicznym - koncercie.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Jest, ale nie wydaje mi się żeby taka wielka. W jednym i drugim przypadku chodzi o przedstawienie dzieła. W jednym i drugim nie jest przedstawiana całość i w obu zostaje zachowany sens. Publiczne wykonanie powinno oczywiscie być w całości. Tak został przeczytany "Obłomow...". Wydaje mi się jednak ze w wyciętym fragmencie nei było wielkiego pola do popisu, dla czytającego aktora.
Rozumiem wasze rację bardzo dobrze. Tylko wydaje mi się ze nie był to aż tak poważny koncert... I tak ważne wykonanie. Utwór został przeczytany bardzo ładnie, bardzo przekonuwująco i głównie o to chodziło.
Reputacja:
1
Filip P. napisał(a):Wydaje mi się jednak ze w wyciętym fragmencie nei było wielkiego pola do popisu, dla czytającego aktora. Przy śpiewaniu pole do popisu jest akurat w tym fragmencie
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
|