Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prośba/pytanie
Ot, złośliwość rzeczy martwych... ;--)
Pokonana.

Pliki są dościągnięcia tutaj.

Życzę szybkiego ściągania i miłego słuchania/oglądania.

Pozdrawiam !
Grabi
Mam pytanie o utwór "Hymn" (zamieszczony przez Petrvsa dop ściągfnięcia). Kto jest autorem tekstu i muzyki?

KN.
No tak się złożyło że ja jestem autorem i tekstu i muzyki. :wink: A czemu pytasz?

Pozdrawiam
Bo pewnie tak jak mi się kojarzy się KN z piosenką o ochranianiu olimpiady?
Artur napisał(a):Bo pewnie tak jak mi się kojarzy się KN z piosenką o ochranianiu olimpiady?
Co to za piosenka? Nie słyszałem jej. Jest gdzieś dostępna?
Mam na starej kasecie gdzieś... może ktoś ze starszych użytkowników ją kojarzy i pada Ci tytuł. Podobnie zagrana była.
Chodzi o piosenkę Leszka Wójtowicza, bodajże pod tytułem "Olimpiada".

Przesłuchałem właśnie nagranie piosenki "Scena to dziwna" i muszę powiedzieć, że bardzo się rozczarowałem. Toż tam w niewielu taktach nie ma fałszu! Usiłujesz śpiewać tę piosenkę na oryginalną melodię Zbigniewa Łapińskiego, ale akordy, których używasz, potwornie ją zafałszowują. To już nawet nie jest uproszczenie, to pomyłka.
Moja rada: usuń tę piosenkę z serwera, bo jak przesłucha ją Susmędzik, to się załamie.

KN.
A czy możesz zamieścić coś co śpiewał Jacek? coś bardziej znanego...
Przestań potykać się z tym murem, nie widzisz, że na dobre skrzepł?
Łukasz napisał(a):A czy możesz zamieścić coś co śpiewał Jacek? coś bardziej znanego...
No właśnie. Jakąś 'Zbroję' czy coś, zeby się dało porównac jakoś lepiej.
Co do utworu "Scena to dziwna" to popieram KN.
A mnie, nie znającej orginalnej wersji piosenki "Scena to dziwna", podobało się to co Petrvs nagrał Smile , ale może poprostu kiedyś słoń nadepnął mi na ucho i teraz nie słysze tych fałszów :wink:
"Pod Zawratem sobie tuptam, patrzę: trup tu, patrzę: trup tam"
KN. napisał(a):Moja rada: usuń tę piosenkę z serwera, bo jak przesłucha ją Susmędzik, to się załamie.
KN.
Big Grin No to musi byc faktycznie wesolo... Nie sciagalem jeszcze tych nagran, ale z Twoich slow wynika, ze czas najwyzszy wziac sie za opracowanie Stajenki w formie nutowej. A przy okazji warto wspomniec, ze spiewnik do tego programu jest pod wzgledem muzycznym bodaj najlepiej opracowanym spiewnikiem sposrod wydanych - wydaje mi sie, ze powstal na bazie partytur ZŁ...
Pozdrawiam
Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Tomasz Susmęd napisał(a):A przy okazji warto wspomniec, ze spiewnik do tego programu jest pod wzgledem muzycznym bodaj najlepiej opracowanym spiewnikiem sposrod wydanych - wydaje mi sie, ze powstal na bazie partytur ZŁ...
Opracował go Jacek Majewski - niegdysiejszy przyjaciel Jacka, autor muzyki do 'Nadzieji śmiełowskiej", który z JK stajenkę grywał (vide galeria na tej stronie). Być może dlatego że grywał, znał dobrze ten program i w związku z tym opracował go najlepiej.
Tomasz Susmęd napisał(a):No to musi byc faktycznie wesolo... Nie sciagalem jeszcze tych nagran, ale z Twoich slow wynika, ze czas najwyzszy wziac sie za opracowanie Stajenki w formie nutowej.
Przede wszystkim Petrus ma 17 lat i wszystko przed sobą. Petrus góruje nad swoimi, o wiele starszymi krytykami, którzy raczej nie znajdą już czasu by nauczyć się czystego śpiewu.

Na pewno czeka Petvusa dużo pracy. Ale moim zdaniem jest duży sens, by ten wysiłek podjął. Efekty mogą być nadspodziewanie dobre.

Pamiętajmy, że na pierwszym Przemyślu w 2002 r wystąpił Mateusz Nagórski - teraz współpracujący z panem Załuskim. Tamten pierwszy występ Mateusza był nieudany z wielu względów - Mateusz grał nierówno, był stremowany, grał za szybko, nie zawsze czysto. I chyba nikt po tym wystąpieniu nie wliczał go do grupy odtwórców JK. W kazdym razie na kojeny Przemyśl w 2003 roku Mateusza nie zaproszono. Machnięto na niego ręką. A Mateusz przez dwa lata pilnie pracował, uczył się, ćwiczył i okazało się, że teraz reprezentuje bardzo dobry poziom wykonań piosenek JK. I do wszystkiego doszedł sam. Aż żal, że zdarzył mu się fatalny epizod i trafił w bardzo niewłaściwe, zmanierowane towarzystwo. Ale chyba ma to już za sobą?

Owszem, "Stajenka" nie jest zbyt udanym wykonaniem. Ale ni usuwałbym tego. Niech posłuchają tego inni, niech podzielą się refleksjami, które na pewno bardzo pomogą Piotrowi w pracy nad sobą.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
No cóż, jeżeli chodzi o stajenkę to po prostu w miejsce gdzie powinno być H7 grałem D. Macie rację że to może niezbyt udane i nie wiem czemu tak grałem - ot po prostu taką miałem ochotę. Tempo też chyba zbyt wolne. Dzięki za słowa krytyki - na pewno wiele, tak jak powiedział Olaff - pracy przede mną. I postaram się to wcielić w życie. Czemu mam usuwać coś z serwera - przynajmniej na razie? Czy to wstyd? Chyba nie. Jak na swój wiek i tak wiele osiągnąłem. Nie mam niestety żadnego porządnego sprzętu do nagrywania i zamieściłem te dwie bo jeszcze jako tako jakość może być. Nie miałem sumienia i odwagi zamieszczać innych piosenek takiej jakości jak chociażby "Krzyż". Postaram sie jeszcze w miarę możliwości coś znaleźć, może bardzeij udanego.
Pozdrawiam
Petrvs napisał(a):I postaram się to wcielić w życie.
Przede wszystkim robisz to wyłącznie dla siebie. I tylko z takim podejściem osiągniesz cokolwiek. Mateusz Nagórski doszedł do aktualnego poziomu bo ćwiczył i pracował nad sobą wyłącznie dla własnej przyjemnosci.
Nie daj sobie wmówić, gdyby ktoś kiedyś chciał Ci wmówić, że Twoje wykonania nie odpowiadają czyimś oczekiwaniom lub jakiemuś wzorcowi dobrych wykonań. Bo nie cudze oczekiwania mają określać kierunek Twojej pracy.
Petrvs napisał(a):Czemu mam usuwać coś z serwera - przynajmniej na razie?
Niczego nie usuwaj. Przeciwnie, gdy uznasz, że masz kolejne nagrania warte prezentacji, dodaj je do już istniejących, wrzuć je na serwer i daj innym posłuchać. Nowy ftp będzie miał katalog specjalnie na tego rodzaju materiały przeznaczony. Mam nadzieję, że zawartość swojego folderu będziesz stale uzupełniał

Po trzecie, nie zauważyliście państwo dwóch istotnych aspektów materiałów, które Petrvs zamieścił. Pierwszy, to autorska piosenka, którą miał odwagę się podzielić z Wami. Sama piosenka została dostrzeżona, ale jej autorski charakter wymaga wyeksponowania.
Może się owa pieśń nie podobać, można ją z umiarem krytykować, ale jej, że tak powiem, autorskość jest chyba niepodważalna. Warto pamiętać, że całkowicie autorskie dokonania są niezwykle rzadkie w gronie znanych mi artystów inspirujących się lub wzorujących na twórczości Jacka.
Drugi ważny aspekt, to podjęta przez Petrvsa próba poszukiwania własnego stylu wykonawczego. Nie twierdzę, że ten styl odnalazł, ale ważne, że go szuka. I nadal powinien poszukiwać. Zamiast krytykować, należałoby te dwa aspekty dostrzec, docenić i namawiać Petrusa do kontynuwania podjętych inicjatyw. Bo to jest dobry, moim zdaniem, kierunek rozwoju.
Ty, wypasiony na Ikacu -
A moim zdaniem Petrvs to dobry chłopak :-) Poza tym ja bym się nie odważył swoich autorskich dokonań ujawniać. Wielkie brawa za odwagę! I Bardzo mi się podoba "Hymn". Czekam na więcej!!!! Pozdrawiam kolegę po fachu :]
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Olaff - dzięki - takie posty jak twój bardzo motywują - będę pracował nad tym, o czym pisałeś. Dzięki! Kamil - spoko! :beer: Ja sam się dziwię że się odważyłem. Big Grin

Pozdrowienia!
Olaff nareszcie mogę się z Tobą w 100% zgodzić Smile Nic dodać nic ująć.
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
To miłe, że się zgadzacie z Olaffem. Tylko że jego rady wydają się nieszczere. Dlatego, że Olaff sam nie stosuje się do żadnej z wyrażonych wyżej złotych myśli. On nawet swoje studyjne nagrania dwóch piosenek usunął swego czasu z ftp.
Rady Olaffa są więc w moim przekonaniu nieszczere i aż zionie od nich fałszywością. Są to głodne kawałki obliczone właśnie na taki efekt - wrażenie przyjaznej postawy wobec młodszego kolegi (hahaha). Jak widać, Olafowe sztuczki kupujecie bez mrugnięcia. No ale jak ktoś lubi...

Poza tym Olaf pisze tak, jakby Jego rady stały w opozycji do mojej postawy wobec dokonań Petrvsa. A przecież ja nie twierdzę, że Petrvs jest nieuzdolniony. Wręcz przeciwnie! Poczucie rytmu i melodyjność Petrvsa słychać nawet na tych, nienajlepszych technicznie, nagraniach. Zgadzam się więc z Olafem w części dotyczącej możliwej kariery Petrvsa. Tyle, że (w przeciwieństwie do Olaffa) ja piszę to, co myślę.

KN.
Tu widzę się tak porobiło, że bez względu co Olaff nie napisze - czy dobrze czy źle to i tak się do niego rzucicie. Tongue Rady szczere czy nieszczere - wszystko jedno, ale najważniejsze że rady mądre i sensowne! I wcale nie odebrałem tego jako wrażenie przyjaznej postawy wobec mnie. Przesada Krzysztofie w żadną stronę nie jest wskazana. Ale i Tobie dziękuję za krytykę i za to że napisałeś szczerze co myślisz.

Pozdrawiam
Nie jestem wiele starszy od Ciebie Smile ale wiem już jedno - trzeba robić swoje...Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Może pójść na jakieś lekcje - nie wiem... Nie poddawać się, krytyk słuchać, a czy były trafne to i tak się okaże dopiero za klika lat...

Pozdrawiam
KN. napisał(a):On nawet swoje studyjne nagrania dwóch piosenek usunął swego czasu z ftp.
Usunąłem je po tym, jak wywołałeś cięzką awanturę, że je tam umieściłem.
KN. napisał(a):. Są to głodne kawałki obliczone właśnie na taki efekt - wrażenie przyjaznej postawy wobec młodszego kolegi (hahaha).
Wybacz Poczciwy Grubasku, ale ponieważ za chwilę jakiś zbych czy inny emotikon napisze, że wywołuję awantury, nie odpowiem Ci na Twoje pełne jadu awagi. Mam nadzieję, że lodbrok zwróci Ci uwagę na niestosownośc Twego zachowania.

W każdym razie, to, co napisałem o Petrusie - napisałem całkowicie szczerze jak najlepiej Petrusowi życząc.
Ty, wypasiony na Ikacu -
olaff22 napisał(a):W każdym razie, to, co napisałem o Petrusie - napisałem całkowicie szczerze jak najlepiej Petrusowi życząc.
Dziękuję! Bardzo to doceniam. Confusedpoko:

Pozdrowienia!
Dodam tylko, że długo byłem przeciwniekim umieszczania nagrań odtwórców JK na ftp. Mój stosunek do tej sprawy wykreował się po nieprzyjemnej sytuacji, która spotkała nas - mnie i vita - po jednorazowym umieszczeniu naszych nagrań na Serwerze w 2002 r.. Dlategośmy te nagrania wycofali i więcej nie umieszczali. Były tylko rejestracje z imprez listowych.

Teraz,kiedy koncepcja ftp nieco się zmieniła i powstało specjalne miejsce na Serwerze przeznaczone na dokonania odtwórców, być może - jesli uznamy, że posiadamy cos wartościowego - także będziemy swoje nagrania zamieszczać.
Ty, wypasiony na Ikacu -
olaff22 napisał(a):Teraz,kiedy koncepcja ftp nieco się zmieniła i powstało specjalne miejsce na Serwerze przeznaczone na dokonania odtwórców, być może - jesli uznamy, że posiadamy cos wartościowego - także będziemy swoje nagrania zamieszczać.
Ależ oczywiście! Czekamy z niecierpliwością, Nerwowy Półanalfabeto.

KN.
Poczciwy grubasek. napisał(a):Nerwowy Półanalfabeto.
:lol:
Ty, wypasiony na Ikacu -
No jak ładnie! Historia jak zwykle zatacza koło i znowu się zgadzamy, Olafie! Ja też uważam, ze to jest śmieszne. Dla Ciebie może mniej, ale cóż tam! Trzeba myśleć relatywistycznie.

Pozdrawiam,
KN.
Petrvs napisał(a):Dziękuję! Bardzo to doceniam.
Mam nadzieję, że jeszcze inni użytkownicy zechcą się na temat tego materiału wypowiedzieć.

Pozdrawiam
Ty, wypasiony na Ikacu -
Z całą pewnością! Znowu, Olaffie, masz rację. Masz i rację, i nadzieję!
Ja też mam nadzieję na pasjonujące, odkrywcze dyskusje, wywołane przez ciekawe uwagi innych Forumowiczów. Temat jest przecież idealny do wielkich odkryć. No i Ty, Olaffie, jako - nie ma co ukrywać - świetny gitarzysta i wokalista, wniesiesz do tej pasjonującej dyskusji niezbędny pierwiastek prawdy i rozsądku, a nade wszystko - profesjonalnej wiedzy.

KN.
KN. napisał(a):Ja też mam nadzieję na pasjonujące, odkrywcze dyskusje, wywołane przez ciekawe uwagi innych Forumowiczów. Temat jest przecież idealny do wielkich odkryć. No i Ty, Olaffie, jako - nie ma co ukrywać - świetny gitarzysta i wokalista, wniesiesz do tej pasjonującej dyskusji niezbędny pierwiastek prawdy i rozsądku, a nade wszystko - profesjonalnej wiedzy
Sądzę KN, że powinieneś wrócić do dyskusji na temat nagrań Petrusa. Lepiej by było gdybyś pisał w tym wątku o swoich na temat nagrań refleksjach.
Ty, wypasiony na Ikacu -