Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wołanie do Spartan
Meżni Spartanie z Termopilów
Składam wam hołd!
Bo polegliście nie chcąc odejść
Na perski żołd!
Rzadko się rodzą w naszym świecie
Tacy jak wy!
Chleb i igrzyska opium dla mas
To nasze sny!
Umieraliście dla wolności
My kiedyś też!
Jak wy na wojnach padaliśmy
W padole łez!
Dzięki żołnierzom z dawnych bitew
Polska żyje
Lecz kto obroni dzisiaj nasze
Termopile?
Choć wasza siła wolą dziejów
Dawno starta
Błagam was duchy odpowiedzcie
Gdzie nasza Sparta?
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
No Michallfie, dużo dużo lepiej! Chyba przełamałeś kryzys twórczy :wink: . Przede wszystkim, użyłeś znacznie mniej słów niż zazwyczaj i w dodatku trafnie się nimi posługujesz. Zwarta kompozycja wiersza również świadczy na jego korzyść. Zastanawiam się co prawda nad odmianą słowa "Termopilów" czy nie zmienić na "Termopil" ale językoznawcą nie jestem (a to w końcu nazwa własna), a nie mam za bardzo jak sprawdzić. No ale to szczegół. Być może nad niektórymi sformułowaniami warto by było jeszcze popracować, ale to już licentia poetica. Podoba mi się. Gratulacje!
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Zgrzyta mi
michalf napisał(a):Umieraliście dla wolności
My kiedyś też!
i nie pasuje mi tu też parafraza słów bodaj Marksa, "religia to opium dla mas". Jakoś tak się nie wkomponowało, ale DUŻO lepsze to niż ostatnie twoje twory. Brawo!
nie wiem, czy jestem, czy się odbywam
Odpowiedz
W moim odczuciu tez duzo lepiej ... :beer:

Natomiast mam pytanie, gdyz nie umiem odnalezc rozsadnej sciezki na zroumienie
michalf napisał(a):Choć wasza siła wolą dziejów
Dawno starta
Błagam was duchy odpowiedzcie
Gdzie nasza Sparta?
Przy czytaniu mialem wrazenie, ze podmiot wie gdzie jest jego Sparta, natomiast nie wie gdzie sa jego Termopile... Dlatego nie rozumiem osatniej zwrotki, jak\by mozna bylo w jednym zdaniu podpowiedziec, co mialse na mysli... gdyz ja sie poddaje , mam jeden pomysl i mam nadzieje ze to nie o to chodzi Wink

pzdrw
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Zastanawiam się co prawda nad odmianą słowa "Termopilów" czy nie zmienić na "Termopil" ale językoznawcą nie jestem (a to w końcu nazwa własna), a nie mam za bardzo jak sprawdzić.
W "Słowniku ortograficznym"
<!-- m --><a class="postlink" href="http://so.pwn.pl/slowo.php?co=termopile">http://so.pwn.pl/slowo.php?co=termopile</a><!-- m --> :
Termopile -pil

Słoneczności
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Odpowiedz
No, Ola już wykonała pracę za Ciebie Michalfie :wink:
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Moja odpowiedź do ostatnich wersów w jednym zdaniu brzmi tak: Podmiot zastanawia się, kto będzie bronić naszych Termopilów (coś, czego bezwzględnie musimy bronić), kto będzie dla nas Spartą, która spróbuje tego dokonać. Mam nadzieję, że trafiłem w sedno twoich wątpliwości.

[ Dodano: 2005-05-19, 14:45 ]
Ojej, dzięki Olu, czyli mam błąd w wierszu :oops:
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
Ja bym nie traktował tego jako bardzo wielki błąd jeśli w ogóle błąd, bo takie zabiegi językowe z tego co się orientuję w pisaniu poezji są dozwolone. Big Grin (chyba)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości