Liczba postów: 705
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Stara miłość nie rdzewieje
Choć czasami nazbyt mocno ją patyna żalu skryje
W rekonstrukcji nie pomaga czas i z tego to powodu
by rozpuścić zbędny nalot człowiek pije
W piciu sposób jest, metoda
Dociekliwi nie bez racji znajdą nawet drugie dno
Bo gdy nalot tej patyny jest za twardy na wątrobę
To jest szansa, że co nieco się zapomni i ot, co
Nieszczęśliwie zakochanych są miliony
Nostalgicznie pogodzonych z własnych możliwości kresem
Ja przez okno ich oglądam rano, gdy do pracy jadę
Kiedy stoją w zwartych grupkach pod GeSem
...
Dzisiaj mój przyjaciel, który
Ze mną w szkole ławkę dzielił dzisiaj własną w parku ma
Wyprostował moją błędną tezę, dzierżąc w dłoni pół butelki
Jak się nie ma co się kocha, to się kocha co się ma!
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
spalding napisał(a):Dzisiaj mój przyjaciel, który
Ze mną w szkole ławkę dzielił dzisiaj własną w parku ma nie wiem czemu, ale ten fragment przejmuje mnei najbardziej, choc nie wiem czy takie mialo byc zalozenie. podoba mi sie
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Liczba postów: 28
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
hmm... jakoś mi nie pasuje ten rym z "ma" w drugiej i ostatniej linijce .
Pomysł ciekawy, ale troxhę nie wiem, o co tutaj chodzi - o picie, o miłośc, o zapijanie miłości, o zagrożenia związane z zapijaniem miłości, czy ze wszystkim po trochu?
Pointa mi się podoba, ostatnia zwrotka jest dla mnie najciekawsza. Gratuluję próby.
Acha, i jeszcze jedno- domyślam się, że jest to pisane pod muzykę. Słoń nadepnął mi na ucho (moje pierwsze wagary to rytmika w przedszkolu), ale za diabły nie mogę sobie wyobrazić melodii.
W zamku Wartburg na stromym urwisku...
Reputacja:
0
Wiec szybka odpowiedz trzy kropki jest to pomost ktorego nie moge przeskoczyc od pol roku, brakuje mi konkretniejszego przejscia, bardziej plynnego z trzech do ostatniej zwrotki to samos ei tyczy tego nieszczesnego ma-ma zamieszczenie tutaj mialo byc pewnym stymulatorem do dalszego przemyslenia , gdyz zaczalem sie juz zapetlac w pomyslach nie jest oczywiscie powiedziane ze w pewnym momencie nie zostanie to w tej formie !
Pomysl i piosenka opowiada o (trzy zwrotki) moim wyidealizowanym spojrzeniu na milosc, i o tych ktorzy wedlug mnie z powodu tej starej milosci , straconej pija pod sklepem, od rana zapijajac wspomnienia, rozpuszczaja ja
Ostatnia zwrotka jest odbiciem sie do rzeczywistosci i wcale nie jest tak jak sobie to wyobrazalem ... ci ludzie nie pija z powodu straty milosci tylko jej braku... lub po prostu to jest ich milosc ... lub faktycznie ja stracili , lecz pokochali juz picie... itd. kazde z alternatywnych interpretacji (zamierzonych) sprowadza sie do tego ze nie mialem racji to tak z grubsza, nie umeim opisywac za bardzo, bez uzywania zawilosci wiec nic wiecej lepiej nie bede dodawal.
muzyka jest i rytm w niej rowniez. Jak tylko nagram to w jakies akceptowalnej formie obiecuje na dowod zamiescic
pzdrw
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Reputacja:
0
ooo to ja tez czekam na wersje muzyczna bo jestem ciekaw
za Tobą ja,
Liczba postów: 514
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Kiedyś rozmawiałam z dwoma mężczyznami o człowieku badzo miłym, mądrym i inteligentnym, który codziennie od rana stawał pod sklepem i pił. Pił żeby zapomnieć o swojej niespełnionej miłości, o kobiecie, która odeszła. Teraz przypomniała mi się tamta rozmowa.
Spalding napisał(a):Pomysl i piosenka opowiada o (trzy zwrotki) moim wyidealizowanym spojrzeniu na milosc, i o tych ktorzy wedlug mnie z powodu tej starej milosci , straconej pija pod sklepem, od rana zapijajac wspomnienia, rozpuszczaja ja Po głowie mi się tłucze jedno wielkie DLACZEGO?
Dlaczego jest to twoje wyidealizowane spojrzenie na miłość?
Dlaczego mężczyźni w ten sposób radzą sobie z niespełnioną miłością?
Czy naprawdę alkohol rozpuszcza wspomnienia? - nigdy nie próbowałam
Czy naprawdę można pić z braku miłości?
itd.
----------
Wiesz, Spalding, nie miałam okazji ci jeszcze tego powiedzieć, ale bardzo podobają mi się twoje wiersze.
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Reputacja:
0
Ola napisał(a):Czy naprawdę alkohol rozpuszcza wspomnienia? - nigdy nie próbowałam alkohol na poczatku rozpuszcza te zle wspomnienia, a potem, potem to juz rozpuszcza wszytsko i to dobre i to zle...
Ola napisał(a):Czy naprawdę można pić z braku miłości? pic niestety mozna z kazdego powodu, a im wiekszy i wg nas powazniejszy ku temu powod tym bardziej sie przd soba czujemy usprawiedliwieni
Ola napisał(a):Dlaczego mężczyźni w ten sposób radzą sobie z niespełnioną miłością? nie wszyscy sobie tak radza (niesety nie mowie tutaj o sobie;/) ale mysle ze to najlatwiejszy sposob
oczywiscie to wszystko to moja opinia
za Tobą ja,
Liczba postów: 1,686
Liczba wątków: 160
Reputacja:
0
No to możesz mnie dopisać do tej opinii (choć ja nigdy dotąd nie uciekałem od problemów w alkohol)
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Reputacja:
0
no ja niestety tak. od mlodych lat zapatrzony w wojaczka ;/ ale jakos sie zyje na razie na brak milosci nie narzekam i nie zapowiada sie zebym.
ok, jestes dopisany ktos jeszcze?
za Tobą ja,
Reputacja:
0
Ola napisał(a):Dlaczego jest to twoje wyidealizowane spojrzenie na miłość? bo troszke to romantyczne i wyidealizowane, ze wszyscy po sklepem to ot tak z niespelnionej milosci
(Josif Brodski)
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
spalding napisał(a):bo troszke to romantyczne i wyidealizowane, ze wszyscy po sklepem to ot tak z niespelnionej milosci Rzeczywiście wyidealizowane. Gdyby tak było, pod sklepami stałyby tłumy Ale tekst jest fajny, bo zdarzają się chyba i tacy, co przez niespełnioną miłość piją. Daj im Panie Boże wątrobę mocną...
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Reputacja:
0
mąż wyszedł z pokoju i szybko dopisuję ..... mam nadzieję, że to nie wspomnienia tylko chwilowa improwizacja
Żona
pzdrw (choć jestem przeciwna takim skrótom )
(Josif Brodski)
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Liczba postów: 388
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Oj Spalding... chyba będziesz się musiał tłumaczyć :lol:
Pozdrowienia dla Żony i Ciebie
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
...na swj wlasnej w parku trwa
Z tylu roznych drog przez zycie kazdy ma prawo wybrac z'le
Reputacja:
0
(Josif Brodski)
|