Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jaki tytuł?
słyszałam kiedyś piosenkę w wykonaniu Jacka, dość ciekawą, jdnak nie pamiętam ani jej tytułu, ani żadnego cytatu. :? Otóż tekst dotyczył chłopów, którzy w czasie głodu udali się z prośbą do cara, niosąc w darze chleb i miód. Car oczywiście kazał ich wybić. Bardzo proszę o podanie tytułu tej piosenki. Czy jej tekst znajduje się na tej stronie? z wyżej opisanych powodów nie mogę go bowiem znaleźć Wink zgóry dzięki i pozdrawiam!
Nie dla wiwatów człowiekowi dłonie
Nie dla nagrody przykazania boże
Tytuł brzmi Pielgrzymka. A tu masz tekst:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/p/pielgrzymka.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... rzymka.php</a><!-- m -->

Pozdrawiam
ah, dzięki, dzięki. Ta piosenka nie została umieszczona na żadnym oficjalnym albumie, prawda?
prawda prawda Smile wpisz się na liste i potem pytaj o ftp Smile
Wenn ist das Nunstuk git und Slotermeyer?
Ja!...
Beiherhund das Oder die Flipperwald gersput!
ha, jestem już, jestem, piosenkę ściągłam zanim ftp zniknął, jedank ze względu na zapomnienie tytułu nie mogłam jej znaleźć w moim kompie :oops: .Sam wiesz jak to jest z jakością nagrań z ftp( chociaż to i tak nie jest najgorsze), dlatego pytałam o oficjalne nagranie Smile pozdrawiam!

[ Dodano: 2005-05-14, 22:25 ]
aha, Phete, wiem że to nie na temat, ale ten Twój gołąb poprostu mnie rozwala. Za każdym razem jak patrzę na to zdjęcie spadam z krzesła :-) musiałam to powiedzieć :rotfl: nie masz tego w większej wersji. Bo ptaszek naprawdę poprawia humor Tongue
Ta piosenka będzie w suplemencie do boxu.
Rejk! Jeśli mówisz o nagraniach z RWE, które zdobyłaś to muszę się kategorycznie z Tobą nie zgodzić apropos słabej jakości tychże. Weź poprawkę na to, że Radio było sukcesywnie zagłuszane, a człowiek, który dokonał tych nagrań na jakieś stare radio i oczyszczeń wykonał mrówczą robotę. I chwała mu za to! (Nie będę pisał personaliów, ale wiadomo o kogo chodzi :-) )
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
No nie da się ukryć, że ich jakość jest gorsza w porównaniu ze studyjnymi nagraniami. Ale mam świadomość co to za radio i jak było przez władzę traktowane. Oczywiście bardzo się cieszę, że nagrania znalazły sie na ftp, bo z racji mojego młodego wieku nie miałam i raczej nie miałabym okazji inaczej ich usłyszeć. Wdzięczność należy się również za ich "wyczyszczenie" - jak mówisz - mrówcza robota i trudno ją przecenić. Jednak obiektywnie oceniając mimo tych wszystkich starań ich jakość jest taka jaka jest Smile jedne lepsze, drugie gorsze, do tych lepszych zaliczam również "pielgrzymkę". Szumy - nie zaprzeczysz - są, nie przeszkadza to jednak w słuchaniu i delektowaniu się, zwłaszcza zapalonym kaczmarofilom Wink
Phete napisał(a):wpisz się na liste i potem pytaj o ftp
A chcesz banana?
hm banana?

raczej podziękuje Tongue
Wenn ist das Nunstuk git und Slotermeyer?
Ja!...
Beiherhund das Oder die Flipperwald gersput!
ann napisał(a):A chcesz banana?
:rotfl:
Ann zapomniałaś już, że nie straszysz bananami tylko prosisz? :twisted:

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Ja się tylko zapytałam :roll:
pamiętam tylko słowa "osikaliśmy bałwana w ciemnych okularach" potrzebuje tytuł i czy mozna to gdzieś znaleź to jest z koncertu w Chicago dla Polonii
Grzesiek napisał(a):pamiętam tylko słowa "osikaliśmy bałwana w ciemnych okularach" potrzebuje tytuł i czy mozna to gdzieś znaleź to jest z koncertu w Chicago dla Polonii
To się zowie "Kołysanka dla dzieci". Na czym to jest w tej chwili niestety nie pamiętam.
Tak, Kołysanka znajduje się na płycie Chicago Live.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/programy/chicago/chicago.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... hicago.php</a><!-- m -->
Było to na "Zbroi", albo na "Przejściu Polaków przez Morze Czerwone" (przynajmniej tak nazwane to było) - Szaman dał link do tych dwóch koncertów na forum.
Tryumf, to tryumf - to tylko jest istotne -
Ty i tylko ty - bo jesteś łotrem!
Petrvs napisał(a):Tak, Kołysanka znajduje się na płycie Chicago Live.
Dla ułatwienia - płyta jest w box'ie Wink
ale ani "zbroi" ani "przejscia polakow przez morze czerwone" nie ma w boxie ;/
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
teraz jest dobrze Wink
Piosenki "Zbroja" i "Przejście Polaków przez Morze Czerwone" są w boxie.

KN.
KN. napisał(a):Piosenki "Zbroja" i "Przejście Polaków przez Morze Czerwone" są w boxie.

KN.
Nie wiem, czy nie zgubiłem wątku, ale w chwili obecnej chodzi o piosenkę "Kołysanka dla dzieci" - nie o "Zbroję", ani o "Przejście Polaków przez Morze Czerwone". Wskazałem tymi nazwami koncerty, które zamieścił Szaman i które tak nazwał. Zresztą zobaczcie sami <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=591&highlight=www">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... hlight=www</a><!-- m -->
Tryumf, to tryumf - to tylko jest istotne -
Ty i tylko ty - bo jesteś łotrem!
ale nie ma tych programow w boxie a byla w nich kolyssanka. o to mi chodzilo Smile
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Nie szkodzi ze tych programow nie ma w boxsie, wazne ze poszukiwana piosenka "Kołysanka" jest w boxie. CD 7 Chicago Live pozycja 31 "Kołysanka"
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Czy pamiętasz, Szamanie, jak dyskutowaliśmy na temat zasadności rozpowszechniania nagrań w sieci? Wtedy podane przez Ciebie linki dałem za przykład działania kontrowersyjnego, na granicy niepisanych zasad udostępniania nagrań wśród kaczmarofilów. Pisałem wtedy tak:
KN napisał(a):Pamiętam niegdysiejsze ustalenia, że w żadnym razie nie udostępniamy nagrań, które można kupić na oficjalnie wydanych i dostępnych nośnikach. Ten kompromis wydawał się rozsądny. Ostatnio jednak zostało i to złamane, ponieważ udostępniono tzw. nagrania z lat 77-82 (link podany na Forum), wśród których niemal wszystkie piosenki dosępne są na płytach zawartych w boxie "Syn marnotrawny". Fakt, że udostępniono inne wykonania, ale z moich obserwacji wynika, że zdecydowana większość forumowiczów nie bawi się w takie niuanse jak rozróżnianie wykonań. Chodzi po prostu o uzyskanie jakiegokolwiek wykonania danej piosenki; liczy się tytuł, a co za tym idzie, nagrania udostępnione poprzez link na forum bezpośrednio konkurują z boxem "Syn marnotrawny".
Wtedy obruszyłeś się na ten mój post, a ja wyjaśniłem, że nie podejrzewam Cię o złe intencje, a wskazuję jedynie możliwe minusy Twojego działania.
Teraz chyba sam widzisz, że są i negatywne skutki udostępnienia przez Ciebie nagrań (oprócz oczywistych pozytywów). Oto ktoś poszukuje piosenki "Kołysanka". Jednak zamiast informacji, że utwór ten jest oficjalnie wydany, a więc do nabycia choćby na allegro (tam można kupić pojedyncze płyty, jeśli już ktoś nie chce kupować całego boxu), otrzymuje link do umieszczonych przez Ciebie mptrójek. Kapujesz teraz, o co mi wtedy chodziło?

KN.
-----------------
Wtedy te nagrania były niedostępne, a więc zgodnie z naszą umową kwalifikowały się do wrzucenia na f t p. Teraz sytuacja jest inna: nagrania takie jak "Kołysanka" są dostępne legalnie, na płytach wydanych oficjalnie, zatem nie powinny się znaleźć w sieci.
Podobnie na przykład "Raj" czy "Muzeum" - niedostępne na początku 2002 roku, mogły być na f t p, ale po wydaniu ich jesienią 2002 - nie powinny już być dostępne w sieci.

Ale nie o to już chodzi, bo przecież tamte nasze ustalenia nie muszą być dla nikogo wiążące. Rzecz w tym, by odpowiedzieć sobie na pytanie, gdzie przebiega subtelna granica między działaniem, które chcemy uznać jako dopuszczalne, a działaniem przekraczającym zakres naszej forumowej tolerancji.

Moim zdaniem sytuacja taka, że ktoś prosi o "Kołysankę" i zamiast wskazania płyty z boxu (jak to zrobił Przemek) dostaje link do mptrójki - jest sytuacją niewłaściwą. Tyle i tylko tyle chciałem powiedzieć w tym temacie.

KN.
-------------------
Olaf22 napisał(a):Nie nalzy kopiować i rozpowszechniać wersji piosenek, które znalazły się na płycie, które podlegają zasadom prawa autorskiego itp
No tak, tylko że wielu osobom jest mniej więcej wszystko jedno z jaką wersją danej piosenki mają do czynienia. Choćby przykład "Kołysanki": nikt nie pytał o takie czy inne wykonanie, tylko o JAKIEKOLWIEK wykonanie.

Przytoczę jeszcze raz zdanie, w którym dokładnie wyłuszczam o co mi chodzi:

Moim zdaniem sytuacja taka, że ktoś prosi o "Kołysankę" i zamiast wskazania płyty z boxu (jak to zrobił Przemek) dostaje link do mptrójki - jest sytuacją niewłaściwą.

No ale skoro na stronie Turnaua można znaleźć dwie czy trzy piosenki Turnaua, to mamy do czynienia z argumentem ostatecznym: Olaff zawsze ma rację!

KN.
-------------------
ftp

[ Dodano: 2005-05-20, 06:10 ]
o ku..., faktycznie gwiazdki, ale jaja :o . A ja myslalem ze to ludzie swiruja i sami gwiazdki pisza.

[ Dodano: 2005-05-20, 06:18 ]
ale z drugiej strony, po co wszystkim na lewo i prawo pisac o ftp. Serwer powstal dla potrzeb listy dyskusyjnej, a nie forum, wiec po co sie rozpisywac o tym tutaj. Druga sprawa to wkurzajace jest jak sie pisze rady typu, zeby sie zapisac na liste, ale nie pytac od razu o ftp tylko pierw sie przedstawic i troche odczekac... Cholera mnie bierze jak to czytam:/
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "