Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jacek Kowalski
Zapraszamy serdecznie na spotkanie z Jackiem Kowalskim do księgarni Aromat Słowa przy ul. Stolarskiej 8-10, oraz na koncert promocyjny Jacka Kowalskiego i Klubu Św. Ludwika pt. Niezbędnik Krzyżowca, który odbędzie się w Krakowie w piątek 20 czerwca o godz. 19:30 w Klasztorze oo. Franciszkanów w auli bł. Jakuba (wejście od ul. Franciszkańskiej od Plant). Wstęp wolny. Zapraszamy również 21 czerwca na dziedziniec klasztoru w Tyńcu o godz. 11:00

<!-- m --><a class="postlink" href="http://img357.imageshack.us/my.php?image=clipimage002te8.jpg">http://img357.imageshack.us/my.php?imag ... 002te8.jpg</a><!-- m -->
Daremnie szukamy jakiegoś jednego silnie rozkrzewionego korzenia, jakiegoś skrawka żyznej i zdrowej gleby: wszędzie pył, piach, zdrętwienie i martwota. (NT)
Wybiera się ktoś z Krakowa?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Zbrozło napisał(a):Wybiera się ktoś z Krakowa?
Powinienem być.
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Czekamy na relację Smile
Daremnie szukamy jakiegoś jednego silnie rozkrzewionego korzenia, jakiegoś skrawka żyznej i zdrowej gleby: wszędzie pył, piach, zdrętwienie i martwota. (NT)
Mnie, niestety nie było.
[/size]
Ja się dziś wybrałem do Tyńca z nadzieją, że znowu nie będzie koncertu Wink. Owszem był, niestety tyle co miał się zacząć musiałem wracać Sad, ech..... życie.
Dla tych co nie mieli okazji być, zrobiłem kilka fotek jak wygląda dziedziniec Opactwa Tynieckiego. Zrobiłem też mały zakup Wink

Klasztr w Tyńcu
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
O psie niewierny! W prawdziwośc mojej informacji śmiesz wątpic?!?

PS Pókim nie obejrzał zdjęc, pewien byłem, żeś jakieś dzieło Kowalskiego będąc w Tyńcu nabył :aniolek:

PPS Nadal czekam na relacje :wzruszony:
Marius Magnus napisał(a):W prawdziwośc mojej informacji śmiesz wątpic?!?
No, wiesz, byli już tacy, którzy na miejsce takowego koncertu chcieli trafić i nie znaleźli.
Musi godni nie byli! Wink

Zakupione dzieło też godne uwagi! Wink Też bym zakupiła i sprawdziła natychmiast, czy było warto! Smile

I nie wyzywaj czapona od niewiernych czworonogów, raczej od rybek! Big Grin
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Marius Magnus napisał(a):O psie niewierny! W prawdziwośc mojej informacji śmiesz wątpic?!?
Mów mi tak jeszcze Wink, a co informacji to różnie to bywa. Już raz moje niewierne stopy zeszły wszystkie okoliczne klasztory, kościoły itd, a koncertu jak nie było tak nie było. Nawet
Jacek Kowalski był widziany pod jednym, ale widocznie sobie poszedł jak zobaczył, że nie ma koncertu Smile
gosiafar napisał(a):Też bym zakupiła i sprawdziła natychmiast, czy było warto!
hmm.... ja wiem ? takie babskie, ciemne Smile wole browary Żywieckie
czapon napisał(a):takie babskie, ciemne Smile
No, wiesz... ciemne tak, babskie - nie! Wink
Coś w rodzaju "Karmi"?
czapon napisał(a):Coś w rodzaju "Karmi"?
mniej słodkie Smile, ale kończmy już OT
28 czerwca o godz. 20.00 w ramach IV Festiwalu "Złoty Środek Poezji" Muzeum Zamek w Oporowie zaprasza na koncert Jacka Kowalskiego zespół Monogramista JK pt. PIEŚNI SARMACKIE.
Bilety 8 i 5 zł - bilety do Muzeum.
Do Oporowa będzie można pojechać darmowym transportem spod KDK o godz. 19.00.
Wystąpią:
Jacek Kowalski - śpiew, gitara
Wiesław Wolnik -aranżacje, gitara
Marzena Łopińska - flet poprzeczny
Anita Bittner - aranżacje, fagot
Justyna Gertner-Piechel - wiolonczela
Robert Rekiel - perkusja
Marius Magnus napisał(a):Do Oporowa będzie można pojechać darmowym transportem spod KDK o godz. 19.00.
Ale napisz, w jakim mieście ten KDK! Smile
Zdam się na przenikliwość użytkowników forum. Powiem tylko, że owo KDK bardzo daleko od stolicy. Smile
Marius Magnus napisał(a):Powiem tylko, że owo KDK bardzo daleko od stolicy. Smile
Aleś tajemniczy! Kutno, Konin, Kraków, Krotoszyn, Katowice, Końskie, Konstancin, Kołobrzeg, Korbielów...
Ładne zaproszenie! Wink

[ Dodano: 22 Czerwiec 2008, 16:18 ]
Daleko, piszesz! Wiem! Konstantynopol! :rotfl:
Kamieniec :Smile
Marius Magnus napisał(a):Kamieniec :Smile
Ok. Teraz tylko - który? Ząbkowicki? Wink
gosiafar napisał(a):
Marius Magnus napisał(a):Kamieniec :Smile
Ok. Teraz tylko - który? Ząbkowicki? Wink
Ja myślę, że jednak ten Kamieniec Wink
Ząbkowicki, Podolski, Litewski... jest tego trochę!
Ja mam sentyment do Ząbkowickiego.
I do Ząbkowic Śl.
I myślę, Mary Shelley też, z wiadomych przyczyn... Wink
Marius Magnus napisał(a):PPS Nadal czekam na relacje :wzruszony:
Pokuszę się o spóźnioną relację, choć na koncert też nieco się spóźniłem… Smile Przyznam, że nie jestem fanem płyty JK z pieśniami wypraw krzyżowych, monotonna trochę muzyka niestety utrudniała mi jej odbiór (mam nadzieję, że nie zlinczujecie mnie do spółki z Adamem Leszkiem :wstyd: ) Trzeba przyznać, że piosenki te w wykonaniu na żywo, do tego z zapowiedziami zyskały bardzo, JK zagrał na instrumencie harfopodobnym, ładnie akompaniował mu Klub Świętego Ludwika, do tego z akustyką było wszystko w porządku. Zagrane zostały prawie wszystkie piosenki z Rycerzy Dobrej Opieki plus z tego co pamiętam Pochwała wojny. Sala dość spora, wypełniona prawie w całości (ok.150 osób), występ przyjęty został naprawdę entuzjastycznie, wspólnie odśpiewano dwa bisy Smile Podsumowując koncert bardzo udany, choć mam nadzieję, że następnym razem JK przyjedzie jednak z innym repertuarem Wink
Sorry za OT Big Grin
Jiři napisał(a):Sorry za OT Big Grin
To nie O.T., tylko recenzja! Wink
Jiři napisał(a):Przyznam, że nie jestem fanem płyty JK z pieśniami wypraw krzyżowych,
Ja takoż... Smile
Jiři napisał(a):JK zagrał na instrumencie harfopodobnym,
To mnie tez "ujęło" w Warszawie! Wink
A nie lutniopodobnym? Wink
Jacek Kowalski i Klub Świętego Ludwika zapraszają na Niezbędnik Krzyżowca, czyli pieśni i opowieści krucjatowe - promocyjny koncert książki i płyty, który odbędzie się w piątek, 27 czerwca o godzinie 19.00 w Kolegiacie NMP na Ostrowie Tumskim w Poznaniu. Koncert odbywa się w ramach 1 Letniego Festiwalu Cantemus Domino in laetitia.

Wystąpi Klub Świętego Ludwika w składzie kameralnym:
Jacek Kowalski – przekłady, opowieści, śpiew, rota
Tomasz Dobrzański – flety, szałamaje, mandora, krut

Koncert uświetni Prof. dr hab. Hanna Kóčka-Krenz opowieścią o historii Ostrowa Tumskiego.

Kto w tę drogę wyruszy
Poszukujący Boga,
Ku zbawieniu swej duszy –
Nie próżna jego droga.
Ale kogo rozjuszy
Zły zamiar, kogo zdradnie
Opanuje niecnota
I żądza zdzierstw omota,
Gdy morze nim zamiota,
Choć wywyższenia pragnie,
W beznadziei upadnie
I pozbędzie i duszy, i ciała, i złota.

Gaucelm Faidit, Powrót z III krucjaty
7 lipca godz 19,45 TVP KULTURA
Cytat:Niezbędnik Sarmaty - Wojna i miłość

Część pierwsza koncertu pieśni sarmackich w wykonaniu Jacka Kowalskiego
i zespołu Klub Świętego Ludwika, który odbył się we wnętrzu staropolskiej karczmy
"Młyńskie koło" w Poznaniu. W programie koncertu znalazły się pieśni żołnierskie,
miłosne, biesiadne i religijne pochodzące z XVI - XVIII stulecia wyszukane w zbiorach
pieśni przez Jacka Kowalskiego. Aranżacji muzycznych dokonał Tomasz Dobrzański.
Pieśni zagrane na zrekonstruowanych instrumentach: wirginale, mandorze, szałamajach
- wykonanych przez kierownika muzycznego - Tomasza Dobrzańskiego, brzmią
oryginalnie, nieco surowo, wiernie oddając klimat sarmackich biesiad muzycznych.
W programie usłyszymy m. in. utwory: "Ks. Stanisław Grochowski: Pieśń hetmanowi
Janowi Zamoyskiemu", "Pieśń o kole rycerskim" oraz "Do Kasie" Mikołaja Sępa - Sarzyńskiego.
Plus Leonardo i Mach
nagrał ktoś?
[/size]
Jeśli ktoś przegapił, to powtórka dziś o 11.55 Smile
Zbrozło napisał(a):nagrał ktoś?
Tak, tylko nie wiem, co mi zrobi Marius, jak udostępnię. Czy argumentem za udostępnieniem może być to, że TVPK jest stacją ogólnoNIEdostępną? Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
pkosela napisał(a):TVPK jest stacją ogólnoNIEdostępną? Wink
A na iTVP nie ma?
Na iTVP z TVP Kultura są jedynie jakieś drobiny Sad
Ja nic nikomu za udostepnianie czegokolwiek zrobic nie mogę, a nawet gdybym mógł, to w tym przypadku chyba nawet bym nie chciał. Smile
Marius Magnus napisał(a):Na iTVP z TVP Kultura są jedynie jakieś drobiny Sad
Ja nic nikomu za udostepnianie czegokolwiek zrobic nie mogę, a nawet gdybym mógł, to w tym przypadku chyba nawet bym nie chciał. Smile
Jakoś dziwnie jestem tego pewna! Ja usiłowałam dziś nagrać, ale ostatnio ktoś "dłubał u mnie w magnetowidzie" i tylko mi się zdawało, że nagrałam... ;(
Mam tylko ok. 9 minut... Sad(
Marius Magnus napisał(a):w tym przypadku chyba nawet bym nie chciał. Smile
Smile
Wieczorem powinno się udać.
Swoją drogą świetny program, repertuar, no i wykonawca, a właściwie wykonawcy, bo toć to zespół. Ja po obejrzeniu mam już w planach kupno płyty. O wybraniu się wreszcie na koncert nie wspominam, bo jakoś nie mogę na żaden dotrzeć... Mam nadzieję, że na innych podziała to podobnie Smile

PS. To była pierwsza część, czy całość?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]