Liczba postów: 157
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Zapraszamy serdecznie na spotkanie z Jackiem Kowalskim do księgarni Aromat Słowa przy ul. Stolarskiej 8-10, oraz na koncert promocyjny Jacka Kowalskiego i Klubu Św. Ludwika pt. Niezbędnik Krzyżowca, który odbędzie się w Krakowie w piątek 20 czerwca o godz. 19:30 w Klasztorze oo. Franciszkanów w auli bł. Jakuba (wejście od ul. Franciszkańskiej od Plant). Wstęp wolny. Zapraszamy również 21 czerwca na dziedziniec klasztoru w Tyńcu o godz. 11:00
<!-- m --><a class="postlink" href="http://img357.imageshack.us/my.php?image=clipimage002te8.jpg">http://img357.imageshack.us/my.php?imag ... 002te8.jpg</a><!-- m -->
Daremnie szukamy jakiegoś jednego silnie rozkrzewionego korzenia, jakiegoś skrawka żyznej i zdrowej gleby: wszędzie pył, piach, zdrętwienie i martwota. (NT)
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Wybiera się ktoś z Krakowa?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 710
Liczba wątków: 92
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Wybiera się ktoś z Krakowa? Powinienem być.
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Reputacja:
0
Czekamy na relację
Daremnie szukamy jakiegoś jednego silnie rozkrzewionego korzenia, jakiegoś skrawka żyznej i zdrowej gleby: wszędzie pył, piach, zdrętwienie i martwota. (NT)
Reputacja:
0
Mnie, niestety nie było.
[/size]
Liczba postów: 963
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Ja się dziś wybrałem do Tyńca z nadzieją, że znowu nie będzie koncertu  . Owszem był, niestety tyle co miał się zacząć musiałem wracać  , ech..... życie.
Dla tych co nie mieli okazji być, zrobiłem kilka fotek jak wygląda dziedziniec Opactwa Tynieckiego. Zrobiłem też mały zakup
Klasztr w Tyńcu
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Reputacja:
0
O psie niewierny! W prawdziwośc mojej informacji śmiesz wątpic?!?
PS Pókim nie obejrzał zdjęc, pewien byłem, żeś jakieś dzieło Kowalskiego będąc w Tyńcu nabył :aniolek:
PPS Nadal czekam na relacje :wzruszony:
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Marius Magnus napisał(a):W prawdziwośc mojej informacji śmiesz wątpic?!? No, wiesz, byli już tacy, którzy na miejsce takowego koncertu chcieli trafić i nie znaleźli.
Musi godni nie byli!
Zakupione dzieło też godne uwagi!  Też bym zakupiła i sprawdziła natychmiast, czy było warto!
I nie wyzywaj czapona od niewiernych czworonogów, raczej od rybek!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
Marius Magnus napisał(a):O psie niewierny! W prawdziwośc mojej informacji śmiesz wątpic?!? Mów mi tak jeszcze  , a co informacji to różnie to bywa. Już raz moje niewierne stopy zeszły wszystkie okoliczne klasztory, kościoły itd, a koncertu jak nie było tak nie było. Nawet
Jacek Kowalski był widziany pod jednym, ale widocznie sobie poszedł jak zobaczył, że nie ma koncertu
gosiafar napisał(a):Też bym zakupiła i sprawdziła natychmiast, czy było warto! hmm.... ja wiem ? takie babskie, ciemne  wole browary Żywieckie
Reputacja:
0
czapon napisał(a):takie babskie, ciemne  No, wiesz... ciemne tak, babskie - nie!
Coś w rodzaju "Karmi"?
Reputacja:
0
czapon napisał(a):Coś w rodzaju "Karmi"? mniej słodkie  , ale kończmy już OT
Reputacja:
0
28 czerwca o godz. 20.00 w ramach IV Festiwalu "Złoty Środek Poezji" Muzeum Zamek w Oporowie zaprasza na koncert Jacka Kowalskiego zespół Monogramista JK pt. PIEŚNI SARMACKIE.
Bilety 8 i 5 zł - bilety do Muzeum.
Do Oporowa będzie można pojechać darmowym transportem spod KDK o godz. 19.00.
Wystąpią:
Jacek Kowalski - śpiew, gitara
Wiesław Wolnik -aranżacje, gitara
Marzena Łopińska - flet poprzeczny
Anita Bittner - aranżacje, fagot
Justyna Gertner-Piechel - wiolonczela
Robert Rekiel - perkusja
Reputacja:
0
Marius Magnus napisał(a):Do Oporowa będzie można pojechać darmowym transportem spod KDK o godz. 19.00. Ale napisz, w jakim mieście ten KDK!
Reputacja:
0
Zdam się na przenikliwość użytkowników forum. Powiem tylko, że owo KDK bardzo daleko od stolicy.
Reputacja:
0
Marius Magnus napisał(a):Powiem tylko, że owo KDK bardzo daleko od stolicy.  Aleś tajemniczy! Kutno, Konin, Kraków, Krotoszyn, Katowice, Końskie, Konstancin, Kołobrzeg, Korbielów...
Ładne zaproszenie!
[ Dodano: 22 Czerwiec 2008, 16:18 ]
Daleko, piszesz! Wiem! Konstantynopol! :rotfl:
Reputacja:
0
Kamieniec :
Reputacja:
0
Marius Magnus napisał(a):Kamieniec : Ok. Teraz tylko - który? Ząbkowicki?
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Marius Magnus napisał(a):Kamieniec : Ok. Teraz tylko - który? Ząbkowicki?  Ja myślę, że jednak ten Kamieniec
Reputacja:
0
Ząbkowicki, Podolski, Litewski... jest tego trochę!
Ja mam sentyment do Ząbkowickiego.
I do Ząbkowic Śl.
I myślę, Mary Shelley też, z wiadomych przyczyn...
Liczba postów: 161
Reputacja:
0
Marius Magnus napisał(a):PPS Nadal czekam na relacje :wzruszony: Pokuszę się o spóźnioną relację, choć na koncert też nieco się spóźniłem…  Przyznam, że nie jestem fanem płyty JK z pieśniami wypraw krzyżowych, monotonna trochę muzyka niestety utrudniała mi jej odbiór (mam nadzieję, że nie zlinczujecie mnie do spółki z Adamem Leszkiem :wstyd: ) Trzeba przyznać, że piosenki te w wykonaniu na żywo, do tego z zapowiedziami zyskały bardzo, JK zagrał na instrumencie harfopodobnym, ładnie akompaniował mu Klub Świętego Ludwika, do tego z akustyką było wszystko w porządku. Zagrane zostały prawie wszystkie piosenki z Rycerzy Dobrej Opieki plus z tego co pamiętam Pochwała wojny. Sala dość spora, wypełniona prawie w całości (ok.150 osób), występ przyjęty został naprawdę entuzjastycznie, wspólnie odśpiewano dwa bisy  Podsumowując koncert bardzo udany, choć mam nadzieję, że następnym razem JK przyjedzie jednak z innym repertuarem
Sorry za OT
Reputacja:
0
Jiři napisał(a):Sorry za OT  To nie O.T., tylko recenzja!
Jiři napisał(a):Przyznam, że nie jestem fanem płyty JK z pieśniami wypraw krzyżowych, Ja takoż...
Jiři napisał(a):JK zagrał na instrumencie harfopodobnym, To mnie tez "ujęło" w Warszawie!
A nie lutniopodobnym?
Reputacja:
0
Jacek Kowalski i Klub Świętego Ludwika zapraszają na Niezbędnik Krzyżowca, czyli pieśni i opowieści krucjatowe - promocyjny koncert książki i płyty, który odbędzie się w piątek, 27 czerwca o godzinie 19.00 w Kolegiacie NMP na Ostrowie Tumskim w Poznaniu. Koncert odbywa się w ramach 1 Letniego Festiwalu Cantemus Domino in laetitia.
Wystąpi Klub Świętego Ludwika w składzie kameralnym:
Jacek Kowalski – przekłady, opowieści, śpiew, rota
Tomasz Dobrzański – flety, szałamaje, mandora, krut
Koncert uświetni Prof. dr hab. Hanna Kóčka-Krenz opowieścią o historii Ostrowa Tumskiego.
Kto w tę drogę wyruszy
Poszukujący Boga,
Ku zbawieniu swej duszy –
Nie próżna jego droga.
Ale kogo rozjuszy
Zły zamiar, kogo zdradnie
Opanuje niecnota
I żądza zdzierstw omota,
Gdy morze nim zamiota,
Choć wywyższenia pragnie,
W beznadziei upadnie
I pozbędzie i duszy, i ciała, i złota.
Gaucelm Faidit, Powrót z III krucjaty
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
7 lipca godz 19,45 TVP KULTURA
Cytat:Niezbędnik Sarmaty - Wojna i miłość
Część pierwsza koncertu pieśni sarmackich w wykonaniu Jacka Kowalskiego
i zespołu Klub Świętego Ludwika, który odbył się we wnętrzu staropolskiej karczmy
"Młyńskie koło" w Poznaniu. W programie koncertu znalazły się pieśni żołnierskie,
miłosne, biesiadne i religijne pochodzące z XVI - XVIII stulecia wyszukane w zbiorach
pieśni przez Jacka Kowalskiego. Aranżacji muzycznych dokonał Tomasz Dobrzański.
Pieśni zagrane na zrekonstruowanych instrumentach: wirginale, mandorze, szałamajach
- wykonanych przez kierownika muzycznego - Tomasza Dobrzańskiego, brzmią
oryginalnie, nieco surowo, wiernie oddając klimat sarmackich biesiad muzycznych.
W programie usłyszymy m. in. utwory: "Ks. Stanisław Grochowski: Pieśń hetmanowi
Janowi Zamoyskiemu", "Pieśń o kole rycerskim" oraz "Do Kasie" Mikołaja Sępa - Sarzyńskiego.
Plus Leonardo i Mach
Reputacja:
0
nagrał ktoś?
[/size]
Reputacja:
0
Jeśli ktoś przegapił, to powtórka dziś o 11.55
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):nagrał ktoś? Tak, tylko nie wiem, co mi zrobi Marius, jak udostępnię. Czy argumentem za udostępnieniem może być to, że TVPK jest stacją ogólnoNIEdostępną?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):TVPK jest stacją ogólnoNIEdostępną?  A na iTVP nie ma?
Reputacja:
0
Na iTVP z TVP Kultura są jedynie jakieś drobiny 
Ja nic nikomu za udostepnianie czegokolwiek zrobic nie mogę, a nawet gdybym mógł, to w tym przypadku chyba nawet bym nie chciał.
Reputacja:
0
Marius Magnus napisał(a):Na iTVP z TVP Kultura są jedynie jakieś drobiny 
Ja nic nikomu za udostepnianie czegokolwiek zrobic nie mogę, a nawet gdybym mógł, to w tym przypadku chyba nawet bym nie chciał.  Jakoś dziwnie jestem tego pewna! Ja usiłowałam dziś nagrać, ale ostatnio ktoś "dłubał u mnie w magnetowidzie" i tylko mi się zdawało, że nagrałam... ;(
Mam tylko ok. 9 minut...  (
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Marius Magnus napisał(a):w tym przypadku chyba nawet bym nie chciał.  
Wieczorem powinno się udać.
Swoją drogą świetny program, repertuar, no i wykonawca, a właściwie wykonawcy, bo toć to zespół. Ja po obejrzeniu mam już w planach kupno płyty. O wybraniu się wreszcie na koncert nie wspominam, bo jakoś nie mogę na żaden dotrzeć... Mam nadzieję, że na innych podziała to podobnie
PS. To była pierwsza część, czy całość?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
|