Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jacek Kowalski
No nie wiem. Miałem do czynienia z Kowalskim w ramach proseminarium - chodziło o muzykę owego okresu. Do Kaczmarskiego mu daleko. Brakowało mi czegoś, robiło wrażenie patetycznego i mało wnikliwego, a może po prostu trafiłem na słabsze utwory.
Artur napisał(a):Miałem do czynienia z Kowalskim w ramach proseminarium
A czemu ja nic o tym nie wiem? :|
A z jakimi konkretnie utworami miałeś możliwość się zapoznać? Bo na razie dość ciężko napisać mi cokolwiek w odpowiedzi.

Proponuję ponadto skupić się na utworach z "Dwóch Sarmacji", dzięki czemu więcej osób będzie miało szansę wypowiedzieć się w temacie.
Daremnie szukamy jakiegoś jednego silnie rozkrzewionego korzenia, jakiegoś skrawka żyznej i zdrowej gleby: wszędzie pył, piach, zdrętwienie i martwota. (NT)
Nie każ mi pamiętać tytułów Wink.
koncert calkiem wdzieczny Smile, natomiast gazetę chyba jednak po prostu wyrzuce-nie przeczytalem calosci ale i tego co przeczytalem wolalbym nigdy nie czytac, prawde mowiac nie jestem pewien czy Jacek udzielilby zgody na wydanie tej plyty akurat z tym nieszczesnym kwartalnikiem-tzn oczywiscie watpie w kontekscie tego co ujrzalem w jej wnetrzu a nie w kontekscie mojej znajomosci JK.
pozdrawiam
ps. w empikach juz jest
ps. dobra wiadomosc: od przyszlego numeru nie bedzie to juz kwartalnik tylko dwumiesiecznik-idzie nowe? :help:
ps. ja akurat do Kowalskiego nic nie mam-bylem chyba na dwoch jego koncertach, mam jakas jego plyte-i raczej nie krytykowalbym go tak na calej linii-choc jego tekst w najnowszym numerze chrystianitas raczej mnie nie zachwycil Smile
Ja też nie wiem, czy Jacek Kaczmarski udzieliłby zgody na wydanie płyty z Christianitas, ale jako że sprawdzić tego nie mogę, nie wypowiadam się w temacie.

Odnośnie Twoich uwag co do samego magazynu, wstrzymuję się chwilowo z odpowiedzią, bo nie chcę wszczynać tu kłótni nie na temat, ale... bajki opowiadasz.

Z koncertu najbardziej podobały mi się utwory wykonywane wspólnie, może dlatego, że wcześniej ich nie słyszałem Smile

PS Pomysł z przeniesieniem "Poloneza" na początek jest moim zdaniem bardzo dobry. Szkoda, że w oryginale tak tego nie zrealizowano.
Daremnie szukamy jakiegoś jednego silnie rozkrzewionego korzenia, jakiegoś skrawka żyznej i zdrowej gleby: wszędzie pył, piach, zdrętwienie i martwota. (NT)
pozostaje mi zatem polecic ten wspanialy magazyn Waszej ocenie-polecam zwlaszcza wywiad z Jurkiem (zwlaszcza pytania: "czy IVRP ma szanse byc panstwem lepiej przystajacym do chrzescijanskiego dziedzictwa i praw bozych?", "co pan zamierza zrobic zeby IV RP byla Polska zawsze wierna?") choc moze raczej niech kazdy sam sobie znajdzie cos ciekawego i wartego uwagi-byc moze rzeczywiscie warto zaczac sie przyzwyczajac.
pozdrawiam
ps. dosc mile i ciekawe jest takze to ze obie strony uproscily aranzacje Jacek gra sam, Kowalski tylko z niewielka pomoca-na pewno dzieki temu sa to wykonania ciekawsze.
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Nadal nie wiem, czy zaczynać pyskówkę, czy dać sobie na wstrzymanie, by nie zaśmiecać "mojego" tematu polityką, która rychło może okazać się ważniejsza niż meritum.

Co do przyzwyczajania się - nie wiem, ile nakładu mają największe katolickie pisma, wiem ile Christianitas (oczywiście, dużo gorsze, niż gazety dotowane przez fundację Batorego, czy inne, o których Wyborcza czy Polityka napiszą, że piszą w nim ludzie rozumni i otwarci) do którego się odnosisz. Jeżeli 2000egz. (rzecz jasna, przed wyborami nakład był zdecydowanie mniejszy i dopiero Kaczyńscy wraz z Jurkiem i Kamińskim przydzielili ukradzione podatnikom pieniądze na jego podwyższenie), pisma ortodoksyjnie chrześcijańskiego w kraju, gdzie ponad 90% ludzi uważa się za wierzących, to zapowiedź NOWEGO, to odwrócony krzyż na drogę i udanej walki z polskim ciemnogrodem życzę.

No i napisałem więcej (chyba nawet za dużo) niż pierwotnie planowałem.

Pozdrawiam serdecznie i życzę opamiętania.
Dzisiaj dostałem "Christanitas" z płytą. Program słyszałem po raz pierwszy i bardzo mi się podoba. Ciekaw byłem kim jest ten Jacek Kowalski. Mariusie Magnusie, dzięki za link do jego strony, trochę skromna, w wolnej chwili poczytam.
Jest tam dział mp3, ale do ściągnięcia jest tylko jeden utwór "Brestecką potrzebę Apollo śpiewa" Sad
Pisma na razie nie przejrzałem, z tego co pisze k. jest chyba zabawne :wink:
Idea Może założyć osobny temat, w którym każdy mógłby wpisywać co mu się najbardziej "podoba"?
Czy do "Pieśń konfederatów" Słowackiego muzykę ukadał Kowalski?
Czy to ma być dowcip? Jeżeli tak, to raczej kiepski. Jeżeli nie, to... bez komentarza
Nie, to nie dowcip, ale już sobie poradziłem bez Twojej wiedzy, której tak boisz się nadwyrężyć.
Tak a propo muzyki, czy ma ktoś może akordy do "Pieśni konfederatów"?
Do "Poloneza biesiadnego" vel "Tensony dyskusyjnej" są tu, ale do "Pieśni.." nie ma Sad
Chyba faktycznie, winienem zwyczajnie odpowiedzieć lub chociaż dać sobie na wstrzymanie, a nie wymądrzać się, za które to zachowanie przepraszam Cię, Arturze. Choć, z drugiej strony, sprawdzenie tego w google'ach nie zajęłobyby pewnie więcej czasu niż napisanie przez Ciebie posta.

Tak czy owak, za pyszałkowatość przepraszam ponownie i jak to mam w zwyczaju pozdrawiam serdecznie!
Nie mogłem znaleźć akordów do "Pieśni konfederatów", a jakoś nikt nie zainteresował się tematem :wink: , więc spróbowałem sam coś "sklecić" ze słuchu na podstawie akordów, które znam.
Wyszło mi coś takiego:

Nigdy z królami nie będziem w aliansach a C d a
Nigdy przed mocą nie ugniemy szyi a C G C (E)
Bo u Chrystusa my na ordynansach a A7 d a
Słudzy Maryi a F E a
Dla większości to pewnie nie było trudne zadanie, ale ciekaw jestem waszej opinii...
Na pierwszy rzut oka/ucha powinno się zgadzać, ale z przyjemnością skonfrontuję jak tylko wrócę do domu Smile

Kuba
Cieszę się. Jakbyś znalazł jakieś niezgodności, daj znać Smile
Dla zainteresowanych "Pieśnią konfederatów" link
Pan Kowalski ma bardzo ładnie brzmiący instrument... to jest jakieś skrzyżowanie lutni z gitarą... 6 strun +plus nieduze, płaskie pudło rezonansowe. Brzmi świetnie... Smile
damastes, w jakimś śpiewniku mam napisane takie
a G C E
a G7 G C E
a E a A7 d
a E a E a

Smile
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Witam po dłuższej przerwie!

Czy ktoś z szanownych Państwa zachęcony "Dwoma Sarmacjami" zapoznał się z inną twórczością Jacka Kowalskiego? I dlaczego nie? :zly:

Pozdrawiam serdecznie!
Witam!

Przyznam że ja mam takie plany.

Jednak pewne szczegóły zniechęcają mnie troche.
Jeśli chodzi o stronę muzyczną, to bardzo mi sie podoba, gorzej z warstwą tekstową.
Banalne rymy jakich niekiedy uzywa JK przeszkadzają w słuchaniu.

Brzydkiej - Bolszewickiej
Słuchałem - Opisałem
I jeszcze pare innych.

Pozrdawiam
Marius Magnus napisał(a):I dlaczego nie?
Bo te teksty są za łagodne, takie pląsanie na moje odczucie. Nie wzbudzają emocji.
Marius Magnus napisał(a):Czy ktoś z szanownych Państwa zachęcony "Dwoma Sarmacjami" zapoznał się z inną twórczością Jacka Kowalskiego? I dlaczego nie?
Ja znałem wczesniej "Konfederację barską..." (płytę) ale nie przekonałem się. Może dlatego, że lepsze jest wrogiem dobrego i mając możliwość sięgnąć po co innego - zrobiłem to. Może dlatego, że konfederaci budzą we mnie śmiech politowania i irytację, więc nie po drodze mi z sympatiami J. Kowalskiego. A może dlatego, że ktoś ode mnie pozyczył te płyte i tyle ją widziałem. Nie było okazji to tego wrócić (do czasu ostatniej płyty JK & JK).
Marius Magnus napisał(a):I dlaczego nie?
Bo przeczytałem esej (?) Kowalskiego z "Christianitasu" i mi wystarczy.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
gredler napisał(a):Bo przeczytałem esej (?) Kowalskiego z "Christianitasu" i mi wystarczy.
A właśnie. Co to było? Bo tylko płytę dostałem.
Rzecz nosi tytuł "Dwie Sarmacje. Na kanwie wystawy w Muzeum Narodowym w Poznaniu". Jacek Kowalski próbuje dowieść, że szlachta zaściankowa - pomimo wad typu ksenofobia, niechęć do intelektu, nietolerancja i megalomania - to kwintesencja polskości, w gruncie rzeczy głębokiej (!) religijności i każdy powinien znać na pamięć przynajmniej parę wersów z twórczości Wespazjana Kochowskiego. Na pewno by Ci się spodobał ten esej, Aturze!
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
gredler napisał(a):Rzecz nosi tytuł "Dwie Sarmacje. Na kanwie wystawy w Muzeum Narodowym w Poznaniu". Jacek Kowalski próbuje dowieść, że szlachta zaściankowa - pomimo wad typu ksenofobia, niechęć do intelektu, nietolerancja i megalomania - to kwintesencja polskości, w gruncie rzeczy głębokiej (!) religijności i każdy powinien znać na pamięć przynajmniej parę wersów z twórczości Wespazjana Kochowskiego. Na pewno by Ci się spodobał ten esej, Aturze!
Po całym roku proseminarium o kulturze szlacheckiej? Wink
To ostatnie zdanie było z przekąsem / sarkazmem. Zwłaszcza, że wiem co nieco o Twoim stosunku do Kościoła (tam tego jest najwięcej, ale w takim wydaniu radiomaryjno-cepeliowym. JK twierdzi, że to dobre i fajne).
Gredler - Jacek Kowalski wcale nie promuje katolicyzmu radiomaryjno-cepeliowego, jak to zechciałeś określić. Po prostu zwraca uwagę na inne spojrzenie naszych przodków na wiarę, której praktykowanie było odmienne od naszego... ludzie wtedy po prostu czuli się bardziej związani z Bogiem, jak ja rozumiem przesłanie tej pracy...
Polecam książeczkę Kowalskiego "O czym śpiewają niebiosa, czyli średniowiecze jak świeże bułeczki." Zaczyna się tak: "od czasów Karola Wielkiego zmieniło się naprawdę niewiele. Człowiek nadal jest grzeszny, Bóg miłosierny, a szatan podstępny." Czy nie ma w tym racji?

Praca Kowalskiego "Dwie Sarmacje" proponuje po prostu przełamanie negatywnego stereotypu pojmowania Sarmacji i hegemoni tradycji romantycznej w naszej kulturze.
Wszak romantyzm był zapożyczeniem z Niemiec, z innych państw. Sarmacja była/jest nasza. Weźmy na warsztat naszego wieszcza Adama M. i jego dzieło największe pt. "Pan Tadeusz". Wspaniałe romantyczne dzieło. O czym jest? O Sarmacji.

Arturze - jakie pląsanie? nie każdy wykonawca musi odznaczać się subtelnością Wysockiego...
Muzyka jest wzorowana na staropolskiej, podobnie jak teksty np. z płyty "serce i rozum". Przecież tam większość tekstów to parafrazy sarmackich poetów!

Filipie P. - rymy częstochowskie są tam wprowadzane celowo, to rodzaj takiej, nazwę to, zabawy konwencją. Jak mówił Gombrowicz - "jeżeli już wiesz, że ryby nie wypada jeść widelcem, to możesz to robić" (w każdym razie coś takiego, cytat jest niedokładny). Kowalski na pewno wie, że te rymy częstochowskie to tandeta i przeżytek. I właśnie dlatego ich używa, to ma wprowadzić nastrój, ma też być może zabrawienie nieco komiczne i autoironiczne.

Tak samo wprowadzanie zabawnych anachronizmów - to wszystko wzorowane jest na poezji baroku, szczególnie ks.Józefa Baki i Wespazjana Kochowskiego. To jest nasza tradycja, o tym mówi Kowalski.

Porównajcie sobie np. "Dance macabre" Kaczmara z "Tańcem śmierci" Kowalskiego. Oczywiście, rodzaj poetyki jest inny, utwór Kowalskiego wypada przy tym porównaniu jako "poezja niższych lotów". Ale tak naprawdę to jest tylko inny światopogląd, inne spojrzenie na pewne sprawy...

Na razie to tyle. W razie czego zawsze jestem gotowy do dyskusji tudzież do pojedynku na szable, szpady bądź pistolety Smile

Pozdrawiam

[ Dodano: 9 Marzec 2006, 14:56 ]
Marius Magnus napisał(a):Czy ktoś z szanownych Państwa zachęcony "Dwoma Sarmacjami" zapoznał się z inną twórczością Jacka Kowalskiego? I dlaczego nie?
No cóż, w tej sytuacji muszę być advocatus diaboli. Ja się cały czas zapoznaję. I bardzo mi się podoba.
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Leszek napisał(a):Jacek Kowalski wcale nie promuje katolicyzmu radiomaryjno-cepeliowego, jak to zechciałeś określić. Po prostu zwraca uwagę na inne spojrzenie naszych przodków na wiarę, której praktykowanie było odmienne od naszego.
Radiomaryjnego może i nie, ale cepeliowy - zdecydowanie tak. W tekście Kowalskiego pada takie zdanie (przywołuję z pamięci), że kiedy chcemy sobie wyobrazić, jak wyglądał Pan Jezus, to staje nam przed oczami obraz Jakiegoś-Władzia-Z-Psich-Kiszek. Przepraszam bardzo, ale to jest cepelia pełną gębą.
Leszek napisał(a):ludzie wtedy po prostu czuli się bardziej związani z Bogiem
Jeżeli niechęć do intelektu, malarstwa, muzyki i chęci poznawania świata oraz teologia kształtowana na własne potrzeby, czyli jednym słowem - ciemnota, to silniejszy związek z Bogiem, to faktycznie tak było. Właśnie ta hipokryzja kojarzy mi się z Radiem Maryja: nienawidzę kogoś z całego serca i chętnie bym go ukatrupił, ale w pierwszej ławce siadam w kościele.
Leszek napisał(a):jak ja rozumiem przesłanie tej pracy.
No właśnie, a ja zrozumiałem inaczej.