Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elektroniczna wersja "Murów"
onet.pl

O planowanym koncercie J.M.Jarre w Gdańsku:

"Przypadającą w tym roku 25. rocznicę polskiego sierpnia postanowiono uczcić z wielką pompą. Zaplanowano wielkie show dla prawie 100 tys. widzów. Jarre miał przywieźć do Gdańska 25 tirów wraz z ekipą 16 kamerzystów, by na miejscu stworzyć monumentalne widowisko. W planach znalazł się także m.in. występ Lecha Wałęsy, a w finale widzowie mieli usłyszeć elektroniczną wersję motywu "Murów" z piosenki Jacka Kaczmarskiego."

Wyobrażacie sobie Mury w wykonaniu Jarre'a? Bo ja jakoś nie mogę...
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Odpowiedz
No, ja też nie bardzo to sobie wyobrażam... Ale to może być ciekawe! Wink
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
hm "Mury" w wykonaniu chóru brzmiały fatalnie a co dopiero jak się J.M.J za to weźmie :/
Wenn ist das Nunstuk git und Slotermeyer?
Ja!...
Beiherhund das Oder die Flipperwald gersput!
Odpowiedz
Motywu, a nie piosenki!
Nie wiem skąd te opinie przezd usłyszeniem....
Zresztą nie jest to Jacka Kaczmarskiego!
POczekamy usłyszymy i się wypowiemy... co nie? :wink:
Odpowiedz
ja raczej ogolnei jestem na "nie" w zmienianiu czegokolwiek i w nowych wersjach , ale to pewnie tylko jakis krotki motyw i moze ktos sie jeszcze zainteresuje: z czego on pochodzi Smile oby
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Chociaż obawiam się jak to zabrzmi, to cieszy mnie przynajmniej sama inicjatywa.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
A ja chętnie bym posłuchał co to jest. Wiecie, Jarre nie najgłupiej gra, nawet jego Oxygene mi się podoba. Metamorfoza już troszkę gorsza ale też może być. Myślę, że mogłoby to bardzo ciekawie zabrzmieć, nawet bardzo ciekawie... Big Grin
Pozdrawiam
PM
Odpowiedz
Nie wiem czemu wy się tak czepiacie. Jak to już Filip pisał melodii nie stworzył Kaczmarski. A muzyka Jarre'a jakby nie spojrzeć jest dosyc ciekawa (no może nie wszystko, ale spora część)
Odpowiedz
Muzyka Jarra jest baaaaaaardzo ciekawa.Ato ,że chce on wykonać utwór Jacka jest potwierdzeniem jego talentu,mimo,że muzyka nie jest jego autorstwa.Czy ten koncert miał juz miejsce?Ja nic o tym nie słyszałem.
Odpowiedz
slawek napisał(a):Ato ,że chce on wykonać utwór Jacka jest potwierdzeniem jego talentu,mimo,że muzyka nie jest jego autorstwa.
Sławek, o co ci chodzi w tym zdaniu? :o Nie zauważyłeś, że jest ono z deczka bez sensu? :o Albo ja nie zrozumiałem... Potaktowałeś Jarra jak jakiegoś wypierdka który może z miesiąc temu usiadł za instrumentem... Tak mi się wydaje. :-o

PM
Odpowiedz
slawek napisał(a):Muzyka Jarra jest baaaaaaardzo ciekawa.Ato ,że chce on wykonać utwór Jacka jest potwierdzeniem jego talentu,mimo,że muzyka nie jest jego autorstwa.
Śmieszne to troche... Całkowicie się nie zgadzam z stwierdzeniem "to że wybrał utwór Jacka świadczy o jego talencie" Przecież to absurd... Jest bardzo wielu muzyków, którym Jacek Kaczmarski nie dorównuje i dla żadnego z nich wybranie jego utworu nie oznacza talentu...
Co więcej czy śpiewanie piosenek, bądź przetwarzanie czyiś piosenek może świadczyć o talencie? Czy talent mają Ci co się na utwory Jacka porywają z miernym skutkiem?
Zresztą o czym my gadamy... "mimo, że muzyka nie jest jego autorstwa" A co ty sądzisz ze on będzie śpiewał?? Chyba tylko o muzykę chodzi więc wogule o Jacku nie ma mowy...

Pozdrawiam
Odpowiedz
W ogóle spotkałem się już kilka razy z bezsensownymi stwierdzeniami Sławka na tym forum, ale tu w tym wypadku w ogóle nie ma o czym rozmawiać - po prostu sławek potraktował Jarra jak dzieciaka z podstawówki, który ledwo co wziął się za granie i przebija z niego ogromny talent. Tłumaczę to tylko tym, że Sławek mógł nigdy nie słyszeć Jarra. Bo jeśli słyszał, to powinien się mocno wstydzić. :evil: Albo niech wyjaśni bo moze po prostu ja jestem tak zacofany, że nie rozumiem o co mu chodzi...

PM
Odpowiedz
Mi się zdaje, że sławek mówił o talencie Jacka a nie Jarra. Ale mimo to nieco zdanie bez sensu.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
slawek napisał(a):że chce on wykonać utwór Jacka jest potwierdzeniem jego talentu
Jeżeli tu chodzi o talent Jacka, to ja chyba nie umiem czytać... :lol:
Mniejsza z tym, bo wjechaliśmy na sławka odbiegając od pierwotnego tematu.
Na przyszłość sławku pisz jaśniej.

Pozdrawiam
PM
Odpowiedz
SzAMaN napisał(a):występ Lecha Wałęsy
A co zagra Wałęsa? Tongue
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Odpowiedz
Swój słynny przebój "Nie chcem ale muszem" Tongue

Odpowiedz
W wersji death metalowej... Smile
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Odpowiedz
a wcale, że nie
Zagra przebój Ani me, ani be, ani kukuryku
i podam nam nogę 8)
Odpowiedz
Słucham Jarra bardzo duzo i nie traktuje go jak przedszkolaka!!!!!Na tym forum jest wiele dziwnych wypowiedzi,ale nie traktuje i autorów z pogardą jak to jest u ciebie.Ty chlopczyku masz się za bardziej intelegentnego niż jesteś. Tym forum powinna miec miejsce swobodna wymiana zdań,a ty mieszasz z błotem każdego kto ma inne zdanie niz Twoje.Miłego dnia.
petrys to do Ciebie.
Odpowiedz
slawek napisał(a):Słucham Jarra bardzo duzo i nie traktuje go jak przedszkolaka!!Na tym forum jest wiele dziwnych wypowiedzi,ale nie traktuje i autorów z pogardą jak to jest u ciebie.Ty chlopczyku masz się za bardziej intelegentnego niż jesteś. Tym forum powinna miec miejsce swobodna wymiana zdań,a ty mieszasz z błotem każdego kto ma inne zdanie niz Twoje.Miłego dnia.
petrys to do Ciebie.
Po pierwsze nikogo nie mieszam z błotem i sobie to wypraszam. Po drugie brakuje ci chyba nieco kultury osobistej - obrazasz mnie gościu. Rozumiem, że na forum powinna się odbywać swobodna wymiana zdań i tak zapewne jest, ale jak ty piszesz coś bez sensu i to nie pierwszy raz, pozbawione zupełnie jakieś wnoszącej coś do dyskusji treści - to wybacz, ale dajesz tym świadectwo o sobie i wyrażasz swój stosunek do pozostałych tu osób. I chyba pomyliłeś adresy - ta twoja wypowiedź którą zacytowałem odnosić się powinna wyłącznie do ciebie. Również życzę miłego dnia i większej orientacji w tym co mówisz i piszesz.

PM
Odpowiedz
Panowie, po razie możecie sobie dać prywatnie na @.
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):Co więcej czy śpiewanie piosenek, bądź przetwarzanie czyiś piosenek może świadczyć o talencie
oczywiscie ze moze , wystarczy poszukac przykladow Smile szczerze mowiąc nie mam aż tyle czasu żeby przytaczać przykłady, a taki większy to płyta z piosenkami Osieckiej w wykonaniu "Raz, Dwa, Trzy"
fizol napisał(a):ja raczej ogolnei jestem na "nie" w zmienianiu czegokolwiek i w nowych wersjach
Cale szczescie ze nie wszyscy tak mysla Wink moze wtedy nie uslyszelibysmy "Nie lubię"Smile

A zeby uprzedzic problem wielkosci wlasnego wkladu w utwor "Mury" JMJ również by mialy przy temacie (wg. L. Llach Grande) Smile Smile Smile
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):oczywiscie ze moze , wystarczy poszukac przykladow szczerze mowiąc nie mam aż tyle czasu żeby przytaczać przykłady, a taki większy to płyta z piosenkami Osieckiej w wykonaniu "Raz, Dwa, Trzy"
To samo w sobie o żadnym talencie nie świadczy... o talencie świadczy poziom tego wykonania, a nie sam fakt wykonania... Takie jest moje zdanie.
Ps. Owa płyta jest bardzo bardzo fajna... Smile
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):To samo w sobie o żadnym talencie nie świadczy
ech, a talent aranżacyjny Smile chociażby , a swój sposób spojrzenia na utwór, a włożenie swojego stylu w te utwory bez szkody dla nich Smile bez talentu cos z tego wyjdzie ??Teraz juz zupelnie nie rozumiem co to jest '"przetwarzanie" piosenek i tu moze sie nie rozumiemy, gdyż odebrałem twoja wypowiedz jako aranzowanie, zmienianie muzyki, itd.... a tutaj trzeba miec talent IMO zeby cokolwiek z tego wyszlo Smile nie raz slyszac piosenke, a tworzac swoje rownolegle, na tyle sie z nia indentyfikujesz ze oddajesz jej czesc swojego talentu wkladajac w nia swoj styl, pomysl, wizje ... Ot taka tam moja opinia Smile

pzdrw
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Petrs,dalsze ciagniecie tego tematu nia ma sensu.Nie zamierzam prowadzić z tobą wojny.Nie czepiajmy sie siebie nawzajem to będzie w porządku.
Odpowiedz
spalding napisał(a):ech, a talent aranżacyjny chociażby , a swój sposób spojrzenia na utwór, a włożenie swojego stylu w te utwory bez szkody dla nich bez talentu cos z tego wyjdzie ??
moja wcześnijsza wypowiedź:
Filip P. napisał(a):o talencie świadczy poziom tego wykonania, a nie sam fakt wykonania...
Odpowiedz
Moim skromnym zdaniem najlepiej chyba POCZEKAĆ i dopiero po fakcie ocenic. Bo na razie niektórzy całe przedsięwzięcie skreślili z góry i nic z tego nie wynika.
Odpowiedz
rozminelismy sie na wstepie Wink
spalding napisał(a):oczywiscie ze moze , wystarczy poszukac przykladow szczerze mowiąc nie mam aż tyle czasu żeby przytaczać przykłady, a taki większy to płyta z piosenkami Osieckiej w wykonaniu "Raz, Dwa, Trzy
Filip P. napisał(a):To samo w sobie o żadnym talencie nie świadczy... o talencie świadczy poziom tego wykonania
nie traktuje plyty "1,2,3.. " jako krazka z otworkiem w srodku Smile lecz jako zbioru nagranych a zatem wykonanych aranzacji Smile i stad nieporozumienie.... i plyta ta calym swym ja swiadczy o talencie Big Grin

pzdrw i nie ma jak się spotkac przed meta Smile
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):
fizol napisał(a):ja raczej ogolnei jestem na "nie" w zmienianiu czegokolwiek i w nowych wersjach
Cale szczescie ze nie wszyscy tak mysla Wink moze wtedy nie uslyszelibysmy "Nie lubię"Smile
moze nie do konca mi o to chodzilo...raczej o takie wersje duuzo inne, albo troche przegiete ( jak np. niektore piosenki z "galerii").
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Ta płytka Raz, dwa, trzy jest fajna. Ale bardziej mi się podoba: "Trudno nie wierzyć w nic" świetna moim zdaniem... Smile
Pozdrawiam!
Odpowiedz