Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marzenia Piotra Wielkiego
Na fali ostatnich wydarzeń

Ja znam najlepiej państwa sprawy
Niech świat nie wtrąca się w me plany
Wpierw trzeba ład wprowadzić w nawy
By później mocne stawiać bramy
Bo silny władca to dla Rosji
Jedyny sposób być mocarstwem
Wpierw trzeba tron wymościć kośćmi
By potem w Wiedniu tańczyć walce

Niech zachód tutaj się nie wtrąca
Najwyżej niech łagodzi spory
W Polakach zawsze krew gorąca
I wciąż wyłażą ze swej nory
Cóż znaczą bitwy ich z Turczynem?
W cieniach przeszłości mrą husarze
Sami ponoszą za to winę
Żeśmy wybrali dla nich władzę

To co zdarzyło się na wojnie
Postanowienia sejmikowe
To wszystko trzeba brać spokojnie
A oni wciąż unoszą głowę
Wszystko co serca ciągle burzy
Ukazem ja z pamięci zmażę
Polsce się marna przyszłość wróży
Więc ja historię pisać każę

Rzeczpospolita niedomaga
Jej żywot dawno policzony
Głupota z Prusem nie układać
Jak ma być sąsiad podzielony
Co będzie to los ślepy wskaże
Lecz nigdy nie pochylę czoła
Piotr nie porzuci swoich marzeń
Gdy słaby o swą prawdę woła
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
Ten też jakiś ciężki. Big Grin Jeśli chodzi o treść to jest bardzo dobry, ale nad długością wersów trzeba byłoby przy nim popracowac. Te przeplatane rymy jakoś nie leżą mi tu. Gdybyś to regularnie zrymował było by bardzo dobre. Ale i tak kolejne brawa za próbę! Big Grin
Odpowiedz
No a ja na odworót Smile forma mi odpowiada , natomiost treść z lekka gorzej...
michalf napisał(a):Bo silny władca to dla Rosji
Jedyny sposób być mocarstwem
styl.... jedyny sposób na bycie mocarstwem - ale wtedy rytm kaput Wink
michalf napisał(a):Wpierw trzeba tron wymościć kośćmi
By potem w Wiedniu tańczyć walce
oj nie trzeba można to robić równolegle
michalf napisał(a):Sami ponoszą za to winę
Żeśmy wybrali dla nich władzę
oj nie sami Smile natomiast jeśli miało zabrzmieć ironicznie , to na tle faktów z przodu i z tyłu, nie odczułem ironii Wink
michalf napisał(a):Polsce się marna przyszłość wróży
Więc ja historię pisać każę
tutaj tylko nie rozmumiem związku przyczynowo - skutkowego ....

Smile

poza tym pointa Confusedpoko: czy próbowałeś kiedyś czytać, czytać i jeszcze raz czytać co napisałeś ? można sie ustrzec niejednoznaczności Smile i takich tam... ale to tylko jakas tam moja opinia i nie nalezy sie nia za bardzo przejmowac Wink pzdrw
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Drogi spaldingu:
1. również "jedyny sposób by być mocarstwem", a więc wypada jedynie tycie słówko 'by', poza tym w języku mówionym spotykałem się z takim wyrażeniem.

2. Wytłumaczenie historyczne: Co by robiła Rosja na Kongresie Wiedeńskim, gdyby w XVIII wieku nie wzrosła w siłę po trupach?

3. Owszem, ironia. Piotr I miał udział w elekcji króla polskiego. Później oczywiście też się zdarzały ingerencje, nawet mocniejsze.

4. Spodziewałem się tego pytania. Skoro Polacy są tak słabi, że sami nie mogą wpływać na historię, to Rosja sama będzie tę historię tworzyć i interpretować nie licząc się z nimi

Oczywiście nie zamieściłem tu wytłumaczeń związanych bardziej z teraźniejszością.

Co do czytania, owszem, czytam kilka razy co napiszę i nanoszę poprawki. No ale zawsze czegoś się nie zauważy, albo coś trudno poprawić.
Mam nadzieję, że rozwiałem nieco wątpliwości Wink
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
1. i wystarczy ... Smile
2. nie mam pojecia co by robila... Smile z kontekstu nie wiem czy to wiedeń.. jakbym sie dowiedzial moze bym poszukal Smile myslalem ze ot cos ponadczasowego mialo byc tu zamieszczone, moja kulpa Smile
3. jak nizej ... Smile
4. jak to powiedzial kiedys moj znajomy poeta - "to zrob z tego dwie zwrotki, bo lecisz po skrotach ze az sie myslec nie chce" Smile tak swoja droga to go nie posluchalem SmileSmileSmile

pzdrw
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz