Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Na początek witam wszystkich serdecznie, czasami będę Was odwiedzał.
Chciałbym poznać Wasze interpretacje utworu wymienionego w tytule, pozwólcie, że ze swoimi przemyśleniami nie będę się wyrywał do przodu i najpierw wysłucham Waszych opinii.
Pozdrawiam, Krzysiek.
Liczba postów: 892
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Ja również witam.
Sory że muszę to powiedzieć od razu na początku, ale... To nie ten dział Należałoby to umieścić raczej w dziale "Poezja". Mam nadzieję, że admini przeniosą.
Pozdrawiam
Bo źródło wciąż bije...
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
To nie jest tekst Jacka, więc dział "Jacek Kaczmarski>poezja" chyba odpada. Raczej pod Gintrowski trzeba to umieścić, bo to jego muzyka zdaje się.
KN.
Reputacja:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/inne/przyjaciele_ktorych.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... torych.php</a><!-- m -->
... Więc chyba jednak tekst Jacka...
Bo źródło wciąż bije...
Reputacja:
0
Chyba jednak nie :-)*
KN.
* ale punkt dla Ciebie, bo zmotywowałeś mnie do użycia emotikonu.
Reputacja:
0
KN napisał(a):* ale punkt dla CIebie, bo zmotywowałeś mnie do użycia emotikonu. ...Który i tak Ci nie wyszedł bo nie zrobiłeś spacji
Edit: Oho, cfaniak zmienił zanim napisałem posta ;]
A na marginesie - jak to nie skoro jest w wierszach Jacka?
Bo źródło wciąż bije...
Reputacja:
0
Czy chodzi Ci o to, że ten wiersz jest u Ann i Artura w wierszach Jacka? Jeśli tak, to pytanie jest do Nich.
KN.
Reputacja:
0
Tak, dokładnie o to mi chodzi. Skoro nie jest autorstwa Jacka to nie mam pojęcia co on tam robi... Rzeczywiście, teraz widzę pod wierszem: "M. Sieniawski" , przedtem nie zwróciłem uwagi...
Bo źródło wciąż bije...
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Przecież na stronie nie jest w wierszach Jacka... O co chodzi?
Reputacja:
0
Zastanowiło mnie po prostu to, że na stronie o Jacku Kaczmarskim jest wiersz nie-Jacka... Wpisałem tytuł w googlu, wywaliło mi ten link, to ja od razu przekonany, że wiersz jest Jacka. W każdym razie sory za zbędną dyskusję :oops:
Bo źródło wciąż bije...
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Wiersz jest - bo był wykonywany przez Trio. Są też inne wiersze nie-Jacka wykonywane przez Trio - a poprzedza je taki napis:
Teksty innych autorów śpiewane przez Jacka Kaczmarskiego, Przemysława Gintrowskiego i Zbigniewa Łapińskiego
Reputacja:
0
Tak, teraz to widzę, jak rozpoczynałem dyskusję nie widziałem. Jeszcze raz sorry...
Bo źródło wciąż bije...
Reputacja:
0
No, Thunderbolcie, narobiłeś zamieszania!
Pozdrawiam zatem,
KN.
Reputacja:
0
Ano narobiłem... Ostatni raz pisałem pochopnie post
Bo źródło wciąż bije...
Reputacja:
0
No, to byłaby cenzura! Van Thunderbolcie, od takich pomysłów [usuwania postów] niech Cię Bóg strzeże!
KN.
Reputacja:
0
Chyba strzeże, bo zanim napisałeś ten post to tamten fragment usunąłem
Bo źródło wciąż bije...
Liczba postów: 1,243
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Ad rem:
Moze byśmy zaczęli interpretować utwór?
Ja go traktuję bardzo osobiście, bo w pewnym okresie mojego życia bardzo do mnie pasował ale interpretacji na pewno jest wiele, ja również chętnie bym się dowiedział co on dla was znaczy.
Pozdro,
PM
Liczba postów: 161
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Utwór ten lubię, od kiedy go usłyszałem. Ale... nie mam pojęcia, o co chodzi w tym niezwykłym wierszu... Może o tym, że człowiek może dążyć do samorealizacji jedynie z pomocą przyjaciół, że pełnię autokreacji osiąga dzięki miłości?
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
MOze chodzi o to że każdy w sobie ma takich "Przyjaciół" którzy pamiętają wszystkie nasze dobre i złe chwile ("oni kazdy dzień wam powtórzą"). Coś co nie daje nam zapomnieć.
Cytat:Nie gniewajcie się, że nie chciałem
Żyć wśród was bo nie siebie zniszczyłem
Dla mnei to jakaś odpowiedź do ludzi otaczających, którym nie chcieliśmy powiedzieć naszych tajemnic, otworzyć się przed nimi. To co w nas było i jest znają tylko nasi "zmyśleni przyjaciele".
W drugiej części wiersza jest jakieś zwątpienie, nie potrafie zgadnąć w co.
Liczba postów: 161
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
No właśnie, taki gorzki ton porażki. Ale moim zdaniem on jest w tym wierszu od samego początku. I co robi tutaj św. Jerzy?
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
|