Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Hymn" albo "Pieśń Piotra" - interpretac
Witam, mam problem z interpretacją "Hymnu" z albumu "Raj", a dokładniej z jednym jego wersem. Całą piosenkę możemy oczywiście brać dosłownie - w kontekście trochę podobnym do herbertowskich "Sprawozdania z Raju" i "U wrót doliny", jako wątpliwość w prostą, rzekłbym naiwną, wizję Raju jako miejsca, gdzie zbawieni w białych szatkach przechadzają się, brzdąkając na harfach. Możemy widzieć w piosence przeczucie czy przepowiednię emigracji i życia na Zachodzie. Pewnie jeszcze kilka interpretacji by się znalazło, ale wszystkie utrudnia przedostatnia zwrotka:
Cytat:Kto świat opuścił w zastanej postaci
Ten nie zaśpiewa hymnu dziękczynienia
Choćby i przez to miał zbawienie stracić
Nie ma o nie ma zadośćuczynienia
Można by założyć, że ten "Kto świat opuścił w zastanej postaci", a więc nie zrobił nic dla jego zmiany/poprawy nie zasługuje na zbawienie, a więc nie będzie mu wolno "zaśpiewać hymnu dziękczynienia". Jednak takią interpretację rozbija wers: "Choćby i przez to miał zbawienie stracić", sugerujący, że odrzucenie zbawienia jest suwerenna decyzją "podmiotu lirycznego". Ale jeśli tak to dlaczego? Czy ktoś sie może nad tym zastanawiał i doszedł do sensownych wniosków?
Padać i wstawać
Padać i wstawać
Padać i wstawać
I wstać...
Odpowiedz
Hmmm, a może ta "zastana postać" (oprócz tego co Ty napisałeś, Omax) to osobnik hardy i bezkompromisowy więc może dlatego nie chce zaśpiewać "hymnu dziękczynienia choćby i przez to miał zbawienie stracić", choćby ten hymn był dla niego przepustką do raju, on nie podejmie się tego. Nie posunie się ani o krok dalej...
Jak mnie niepozornych nie żegna się z żalem.
Odpowiedz
Ja mam pytanko.

Skąd ten drugi tytuł: "Pieśń Piotra"?

Tu jest skan z lat poprzedniej RP, gdzie cenzura nie zatwierdziła "Pieśni Piotra".
(zdjęcie ze strony <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.gintrowski.art.pl">www.gintrowski.art.pl</a><!-- w -->)

[Obrazek: gintrowski_pamiatki_9.jpg]
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Na maszynopisie stoi tylko "Hymn", ale wszystko wskazuje na to, że ten drugi tytuł nadał go sam Jacek - prawdopodobnie dlatego, że słowo "Hymn" osobom postronnym (organizatorom, cenzorom itp) nijak się nie kojarzyło albo kojarzyło się mylnie (hymn państwowy, hymn "Solidarności" i Bóg wie jak jeszcze).
Odpowiedz