Szkoda, że ruch na forum zelżał, bo jest to świetne miejsce na gromadzenie bardziej szczegółej wiedzy (choć przedrzeć się przez całość niełatwo

).
Liczę więc na przebaczenie za odświeżenie bardzo starego wątku.
(04-19-2009, 06:59 PM)Kuba Mędrzycki napisał(a): Pierwotny tekst 'Sowizdrzała' powstał zdaje się w 1980 roku, a muzyka do niego w trakcie przygotowywania programu 'Wojna postu z karnawałem', a więc ponad 10 lat później i była to muzyka Zbigniewa Łapińskiego do już okrojonej wersji.
Pamiętam przez mgłę, że kilka lat temu słyszałem w archiwum jakiegoś radia audycję z lat 80. na temat koncertu PG i ZŁ, gdzie podczas monogu redaktora w tle ZŁ pogrywał na pianinie - i tam właśnie było słychać ścieżkę fortepianu do Sowizdrzała. Niestety więcej nie pamiętam - ani czy link był podawany na forum, czy sam to znalazłem, a znając słabość mojej pamięci, czy napewno audycja miała miejsce w latach 80tych (czyli była bez JK).
@Luter: Nie wiesz przypadkiem (albo masz posłanki), czy muzyka nie powstała wcześniej niż inne piosenki WPzK - na przykład podczas emigracji JK?
Dla mnie ta piosenka jest szczególna w dorobku Tria z kilki powodów, ale przede wszystkim bo podskórnie czuję, że sposób patrzenia na świat Dyla w wierszu jest bardzo podobny do tego JK (bezkompromisowość w życiu "po swojemu" - nawet jeśli ten sposób jest bardzo niewygodny, kosztowny - choćby w życiu rodzinnym- wraz ze przedwczesną śmiercią poniekąd tym trybem życia spowodowaną).
Przeczytałem jakiś czas temu większość 'Przygód Dyla Sowizdrzala' de Costera (przez całość nie przebrnąłem - świat tam jest tak ponury, że 1984 Orwella jest - trochę przesadzam- w porównaniu miłą bajeczką). Sowizdrzał ukazany w powieści różni się znacznie od głównego bohatera książki, nie tylko pod względem charakteru ale również powiędzmy biograficznym. Przykład: Rodzice Dyla zmarli znacznie wcześniej niż on - ojciec na stosie, matka chyba ze smutku (nie pamiętam), a zdaje się Dyl nie został wcale spalony.
Ponadto, nie było tam wątku prostytucji jak u JK (jeśli dobrze rozumiem wersy):
Lub zatoczę się w ramiona
Sine, wyprzedane do cna,
Skoro ma być opłacona
Moja miłość nocna.
Nie chcę przesadnie wnikać w życie prywatne autora, ale czy to jest właśnie jeden z tych autobiograficznych elementów w piosence o której KN (chyba w książecce do "Scena to dziwna") wspomniał? Gdzie występują w piosence te elementy?