03-31-2005, 10:25 PM
Tryglaw z wikingami to nie taka prosta sprawa, bo tak sie składa ze wikingowie to nie tylko (jak sie powszechnie uważa) Normanowie, wsród wikingów było wielu słowian (swiadcza o tym znalezione chaty słowianskie wsród chat wikinskich). Dosyc intrygujace jest równiez to, ze Wikingowie nie napadali "polskiego" pomorza, choć nie oszczedzali pomorza na zachód od wolinu jak również wschodnich czesci bałtyku. Czyżby sojusz? a jesli tak to mozna sie zastanowic po co wikingom byl sojusz ze słabymi słowianami (nie wszystkimi zresztą)?
Ann ja mam wielką prośbę.....opowiedz o grunwaldzie (takie zboczenie juz
)
Co do wielbłada, nalezy pamiętac ze Mieszko był władca panstwa, małego słabego i młodego, ale zawsze, wiec raczej biednym człowiekiem nie był, wiec mogł sobie pozwolic na kupienie wielbłada, teraz kwiestia gdzie go kupił...i to rodzi sie koilejne pytanie...ile wielbłąd miał garbów? jesli dwa (baktrian) wiadomo że "przyszedł" z Azji, jesli był to dromader to był z Afryki lub płw Arabskiego, ale to własciwie mało ważne, mówimy o X wieku. Co prawda "nasze" tereny to była jeszcze dzicz, ale Europa zachodnia juz funkcjonowała całkiem dobrze, na południu tez juz była "cywilizacja". Konstantynopol to był potezna metropilia (a z konstantynopola juz blisko do wielbłądów).
Ann ja mam wielką prośbę.....opowiedz o grunwaldzie (takie zboczenie juz

Co do wielbłada, nalezy pamiętac ze Mieszko był władca panstwa, małego słabego i młodego, ale zawsze, wiec raczej biednym człowiekiem nie był, wiec mogł sobie pozwolic na kupienie wielbłada, teraz kwiestia gdzie go kupił...i to rodzi sie koilejne pytanie...ile wielbłąd miał garbów? jesli dwa (baktrian) wiadomo że "przyszedł" z Azji, jesli był to dromader to był z Afryki lub płw Arabskiego, ale to własciwie mało ważne, mówimy o X wieku. Co prawda "nasze" tereny to była jeszcze dzicz, ale Europa zachodnia juz funkcjonowała całkiem dobrze, na południu tez juz była "cywilizacja". Konstantynopol to był potezna metropilia (a z konstantynopola juz blisko do wielbłądów).