Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kniazia Jaremy nawrócenie
Information 
Taka informacje  kiedyś znalazłem , może fakt jest znany , a może nie, warto go zachować 

W tekście utworu jest wers

.."Krew dla ciebie nie zaszczyty
Wzgarda dla ruskiego księcia
My dla Rzeczypospolitej
Jak paznokcie do przycięcia .."

Zawsze sadziłem,że to autorskie porównanie JK. Aż tu czytając  P. Jasienica - Rzeczypospolita Obojga Narodów. Srebrny wiek, natrafiłem na taki wątek

Rzecz dzieje się podczas Sejmu elekcyjnego 1632 Po śmierci Zygmunta III Wazy, gdzie wybierano następce tronu Władysława IV Waze.
Cały sejm przebiegał nadzwyczaj sprawnie ( Głosowanie trwało TYLKO pół godziny ) .Ale wracają do wątku
P. Jasienica napisał

Cytat:Kandydaturę jego zgodnie poparły głosy wszystkich trzech członów Rzeczypospolitej, wysłuchano jednak tylko dwóch — opinii Polski i Litwy. Ukrainę wypchnięto z koła obrad, do którego dostać się chciała dobrowolnie, bez niczyjego przymusu.
Na sejm konwokacyjny przybyło poselstwo Wojska Zaporoskiego. Kozacy oświadczyli, że będąc ludźmi rycerskimi i członkami Rzeczypospolitej pragną uczestniczyć w wyborze jej władcy, a kreski swoje oddają królewiczowi Władysławowi.

Otrzymali odpowiedź literacką niemal. Owszem — powiedziano im — jesteście członkami wspólnego organizmu, podobnie jak są nimi paznokcie, które się od czasu do czasu przycina.
Konwokacja i elekcja to sprawy szlacheckie. Pospólstwo ma siedzieć cicho, słuchać i nie mędrkować

Szukając więcej informacji Znalazłem wpis na temat Hetmana Iwan Petrażycki-Kulaha , który wysłał poselstwo na sejm elekcyjny . Wpis na Wikipedii tez opisuje tą sytuację , choć inaczej
Cytat:30 kwietnia 1632 roku zmarł polski król Zygmunt III Waza, Wówczas hetman zaporoski Iwan Kułaha-Petrażycki wysłał na sejm konwokacyjny 1632 roku, poselstwo, które jak na owe czasy domagało się rzeczy wprost niesłychanej – udziału w elekcji Władysława IV. Hetman pisał do senatorów: "Pokornie i uniżenie (...), żeby WMM. PP., (...) użaliwszy się krzywdy narodu ruskiego, w to wejrzeć i obmyśliwać raczyli, jakoby przy obieraniu teraz nowo następującego KJMci Pana nam Mciwego, którego słusznie by bez dania i zezwolenia naszego, ponieważ Rzeczpospolita za członki sobie nas być uznawa i my po wielkiej części, ile gdzie najgorszy raz na karkach swych onę dźwigamy i o całość i dostojeństwo królów Panów naszych przeciwko każdemu nieprzyjacielowi piersiami swemi, nie litując zdrowia i intrat swych, zastawiamy się". Te argumenty nie przekonały możnych. Kanclerz litewski Albrycht Stanisław Radziwiłł z oburzeniem i pogardą przyjął deklarację Kozaków, że są "członkami Rzeczypospolitej". "Włosy i paznokcie dla ciała wprawdzie są potrzebne, ale gdy zbytnio wyrosną, jedne ciążą głowie, drugie przykro ranią, oboje trzeba częściej przycinać"

Konsekwencję  tego był koniec kariery hetmańskie dla Iwana Petrażycki-Kulaha  oskarżenie o zdradę i stracony .

Jest tez informacja ,że Wraz ze śmiercią Iwana Petrażyckiego osłabieniu uległo pro-polskie stronnictwo na Siczy.

Normana Devis kiedyś dopowiadał na pytanie co jego zdaniem było przyczynkiem do utraty pozycji mocarstwa  jakim niewątpliwie był Polska mając pod sobą prawie milion  kilometrów kwadratowych

Według niego początkiem upadku było powolne oddawanie wpływowy na rzecz Rosji terenów obecnej Ukrainy 
.

Takie małe historyczne "kółko" mi się wpisało

Cytaty z
 P. Jasienica - Rzeczypospolita Obojga Narodów. Srebrny wiek  ( str. od 355)
oraz Wikipedia
[b]D@bek [/b]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Kniazia Jaremy nawrócenie - przez dabek - 03-22-2023, 11:17 AM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości