Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fantastyczny Kaczmarski
pkosela - tak, przybliżenie. Kaczmarski miał problemy z alkoholem? Miał. Miał trzy żony? Miał. Tak więc w niczym nie zniekształca to jego postaci.

Luter - jeżeli uważasz, że demagogizuję, to proszę bardzo. Chciałbym widzieć jak opowiadasz ludziom w moim wieku o tych wszystkich cechach Kaczmarskiego(
Cytat:wybitnym poetą, komponującym i wykonującym na scenie własne utwory, poruszającym w swojej twórczości tematy zasadnicze, frapujące ludzkość od zarania dziejów, a także artystą niezwykle wrażliwym na los jednostki w świecie, który usiłuje ją zniszczyć. Wydaje mi się, że Ty sam zafiksowałeś się na stereotypach i plotkach, które tak Cię interesują.
) i jak oni cię słuchają, wyciągając z tego wnioski. Być może ludzi nieco starszych, dałoby radę zainteresować, używając podanych przez ciebie argumentów, jednak ja obracam się w takim, nie innym środowisku i chcąc nie chcąc, musze się do niego chociaż trochę przystosować.

Cytat:Po drugie - załóżmy chwilowo, że forsowana przez Ciebie implikacja jest prawdziwa, czyli że pisząc o Kaczmarskim-artyście, a nie o Kaczmarskim-alkoholiku i kobieciarzu, nie zainteresujesz czytelników. Jeśli jednak faktycznie tak jest, to znaczy, że nie warto na ten temat pisać w ogóle. No bo jaki jest sens karmić ludzką potrzebę czytania o sensacjach i skandalikach? Jaki pozytyw widzisz w wykorzystywaniu wizerunku Kaczmarskiego na gruncie, na którym bryluje mama małej Madzi, Frytka, Jola Rutowicz etc? Jaki to ma według Ciebie sens?

Wybaczcie, to już zakrawa dla mnie na kiepski dowcip. CZY JA NAPISAŁEM W TAMTYM ARTYKULE NIEPRAWDĘ? Czy ja skupiałem się na tym, że np. Kaczmarski, będąc w związku małżeńskim z drugą żoną, sprowadził sobie do domu młodą kochankę(informacja z "To moja droga" Krzysztofa Gajdy) lub na tym, że uciekł od Inki. Nie, w artykule jest tylko taka oto wzmianka o stricte prywatnych sprawach artysty:
Cytat:Kaczmarski to naprawdę burzliwa, nietuzinkowa osobowość. Dwa rozwody, emigracja na zachód w bardzo młodym wieku (warto wspomnieć o nadopiekuńczości babci Kaczmarskiego, u której poeta się wychowywał. Był więc rzucony od razu na bardzo głęboką wodę), długoletnie problemy z alkoholem czy przeniesienie się do dalekiej Australii odcisnęły piętno na jego twórczości.

Tymczasem wygląda na to, że uczepiono się tego i postanowiono ze mnie zrobić plotkarza i stereotypiarza, kompletnie nie dostrzegając reszty tekstu.
Co do zachowania się w czasie choroby - przepraszam, słyszałem wersję tę, o której wcześniej napisałem. Skoro jednak, jak napisał Alek, znałeś osobiście Kaczmarskiego, zapewne wiesz lepiej.
Zaś co do racjonalności, myślę, że każdy powinien we własnym zakresie uznać, czy leczenie NOWOTWORU domowymi sposobami jest racjonalne. Zwłaszcza, kiedy ktoś argumentuje to tym, że "nie chciał żyć dłużej za wszelką cenę". A takie leczenie, po tym, jak lekarze odebrali nadzieję, wydaje się chwytaniem brzytwy, przynajmniej dla mnie.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku