04-05-2012, 01:46 PM
Karol napisał(a):Jeśli ktoś jeździ 10 lat bez prawa jazdy - czy ma prawo prowadzenia pojazdów mechanicznych, mimo że technicznie robi to bezbłędnie?Jeżeli nie spełnił wszystkich warunków koniecznych do wystawienia prawa jazdy (pozytywnie zdany egzamin, badania lekarskie) - to nie ma takiego prawa i nigdy nie twierdziłem, że jest inaczej.
Karol napisał(a):Czy doktorant, który obronił pracę, zaliczył egzaminy - ma prawo używać stopnia "dr" przed nazwiskiem przed podpisaniem dokumentu nadania stopnia doktora przez dziekana wydziału?Uważam, że ma. Załóżmy, że ktoś spełnił wszystkie warunki potrzebne do uzyskania dyplomu doktora, a tu pech - zamach stanu typu pucz Janajewa, gość był przeciwnikiem nowego reżymu i nowy reżym złośliwie odmawia wydania dyplomu. Ale nasz doktorant ma to w nosie i używa tytułu. Miesiąc później kolejny przewrót, powraca poprzednia władza i wydaje dyplom. Czy nasz bohater powinien odpowiadać za nielegalne posługiwanie się przez miesiąc tytułem doktora?
Jaśko napisał(a):Są takie dokumenty, które stanowią tylko potwierdzenie istniejącego stanu, a są i takie, które nowy stan prawny tworzą. Np. jeżeli organ administracyjny może na coś wydać zgode lub nie i ma w związku z tym jakiś margines oceny. Przykładowo musi ocenić, czy połączenie dwóch przedsiębiorstw nie zakłóci konkurencji na rynku i w zależności od oceny wyda zgodę, nie wyda albo wyda, ale obwaruje ją warunkami.Dzięki za odpowiedź i odświeżenie dyskusji. Wydaje mi się, że nowy stan prawny tworzy dopiero przekazanie decyzji (które w niektórych przypadkach może być w formie ustnej). Ale pewnie znajdą się przypadki, gdzie nowy stan prawny tworzy już sama decyzja - więc mam następujące pytania. Czy datą na dokumencie musi być data podpisania dokumentu, czy może to być data podjęcia decyzji? Jeżeli decyzja została podjęta, dokument podpisany i nie ma wątpliwości co do treści decyzji, a tu pech - dokument się spalił, a prowadzący sprawę zmarł - czy decyzja jest nieważna i trzeba ponownie rozpatrzyć sprawę? Bo w zależności od odpowiedzi nowyt stan prawny tworzy albo podjęcie decyzji, albo dopiero jej zmaterializowanie.