Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Mucha w szklance lemoniady"
Andrzej J. napisał(a):Już poprawiłem

Ta...?
1 - Źródło = Eliza + Justyna + Mirek

Andrzej J. napisał(a):10 - Mistrz Hieronimus Van Aeken (Bosch) = Stanisław Zygmunt (zaśpiewane bez udziału instrumentów, a cappella)

To dobre! Rozumiem, że może fortepian niektórzy słabiej słyszeli, ale bez przesady...

15 - Rozmowa (Pan śpiewak…) = Justyna + Marcin

MateuszNagórski napisał(a):Boscha śpiewał jeszcze na nagraniu telewizyjnym programu w reżyserii Beaty Postnikoff pt. "Źródlo wciąż bije" - nie wiem, czy znalazło się w wersji emitowanej, ale chyba tak.

Znalazło, choć w dość krótkim fragmencie.
Ciekawe jest to, że po tamtym programie, od forumowej publiczności leciały w kierunku Stanisława raczej gromy na Stanisława niż peany. No, ale może to kwestia reżysera Wink

pkosela napisał(a):Kuba, pewne procesy bez katalizatora nie zachodzą!

Swoją drogą, ciekawe kto pamięta z kogo ten cytat z katalizatorem?!

pkosela napisał(a):Jest pewna ewentualność, której ja bym się obawiał, bo to ciężko czasami zagonić mniej wyrobioną publikę z bufetu nazad, no i owsiki mogą komuś służyć za wymówkę od posiedzenia dłuższego, ale z drugiej strony, jak ktoś wywalił już te dwie dychy, to ma zmarnować połowę (kto wie, czy nie tą większą!) nie oglądając drugiej odsłony?
Poza tym pora roku taka, że nos wydmuchać kiedyś trzeba i polopirynę popić!
Antrakt być może... Tym bardziej, że raz na rok (oby stało się tradycją!) mamy okazję uczestniczyć w takim koncercie.
A tak poważniej, to według mnie, albo całkowity przekładaniec (zmiana co piosenkę), albo większe "okienko" dla każdego.
Myślę, że frekwencja jest jednym z dowodów na to, że ludzie przyszli po to żeby słuchać i chętnie słuchali by dłużej.

Sprawa jest, że tak powiem, rozwojowa Wink

pkosela napisał(a):A, jeszcze... Myślę, że wyjaśnienie w sprawie muzyki do "Czarów" powinno paść ze sceny.

No, może...

dauri napisał(a):Program był ciekawy, wysłuchałem go z przyjemnością - może ciut za krótki.

Program trwał dokładnie 1:36. Nie wiem czy to za krótko, ale skoro mimo to pozostało jakieś wrażenie niedosytu, to może nas to tylko cieszyć.

dauri napisał(a):Odniosłem wrażenie (przeciwnie do Mateusza), że to skrzypce były przykryte fortepianem i wokalami, co do udziału skrzypiec - zarówno pomysł jak aranżacje bardzo dobre.

Widzę, że i w kwestii odbioru nagłośnienia także co osoba to inne wrażenia.

dauri napisał(a):Piotr Kajetan Matczuk: trochę za dużo ekspresji, co poskutkowało niedocieraniem niektórych fragmentów tesktu. Melodia była trochę byle jaka i chyba nie do końca dopasowana do tekstu (od strony czysto muzycznej, od strony emocjonalnej było w porządku).

Ciekawe, że nikt jeszcze nie wytknął drobnej(a może i nie drobnej) zmiany w tekście 'Oddziału...' Smile Dodam tylko, że zmiana była zamierzona. Czy słusznie? Jestem bardzo ciekaw ewentualnych opinii.

dauri napisał(a):No i dlaczego tylko jedna piosenka?

No cóż, kiedy parę miesięcy temu pojawił mi się w głowie pomysł tego koncertu, od razu wiedziałem, że musi być 'Oddział...' Piotra Kajetana. O niczym innym w Jego wykonaniu nie myślałem(miałem w sumie już wtedy komplet wykonawców zasadniczo), ale widzę teraz po wczorajszym koncercie, no i po Waszych opiniach, że chyba trzeba będzie nieco przemeblować to i owo. Z naciskiem oczywiście na Piotrka.

dauri napisał(a):Cytuj:
I tak minęła noc tysięczna pierwsza
Prawidłowo byłoby "noc tysiąc pierwsza". Ale obecnie słyszy się coraz częściej formę niepoprawną (np. "w roku dwutysięcznym siódmym"), więc może niedługo stanie się to obowiązującą normą.

Faktycznie. Ja też nie znoszę tej niepoprawnej formy, chociaż w 'Musze...' trochę by to burzyło rytm, aczkolwiek dałoby się tę właściwą formę zgrabnie wyśpiewać.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku