Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ustawa o zakazie palenia
Panowie, proszę, bez stereotypów Smile.

Alku, zwłaszcza Ty powinieneś wiedzieć, że wózek inwalidzki (przy założeniu, że chodzi tylko o ustabilizowany paraliż) jest jedną z najmniej trudnych życiowo niepełnosprawności. Gwarantuję Ci, że codziennie mijasz co najmniej kilka osób z takimi uszkodzeniami, których na zewnątrz nie widać, a które czynią z życia tych osób koszmar Sad. Dlaczego też ograniczasz się do niepełnosprawności ruchowej, wymagającej wózka czy kuli? A na przykład osoby z neurogennymi uszkodzeniami pęcherza, mięśni w obrębie miednicy, z ogólną neuropatią, które muszą się szybko przemieszczać "pomiędzy toaletami" to już są skreślone? A ten objaw towarzyszy wielu chorobom, od SM począwszy. Zresztą same "mioneuropatie" wystarczą, żeby poruszanie się było trudne i bolesne, wcale nie trzeba mieć do kompletu nagłomoczu ani tym bardziej wózka.

Prawdą jest, że przywilej jest nadużywany, ale głównie przez pełnosprawnych. Tak samo jak owe toalety, które oprócz palarni dla pracowników, robią jeszcze za kible dla mamusiek, którym się nie chce stać z dziećmi w kolejce do zwykłej toalety.

Osoby mające jakieś fizyczne upośledzenia starają się - same dla siebie - żyć w sposób maksymalnie pomagający o tym zapomnieć, korzystając z tych uprawnień tam, gdzie naprawdę muszą.

Ale wracając do adremu: ja uważam, że jednosalowe kluby powinny same decydować, jakie są, natomiast zakaz powinien być egzekwowany tam, gdzie nie ma się wyboru - wejść czy nie. Inaczej taka ustawa jest nie tylko oderwana od realiów, ale pewnie i dyskusyjna prawnie. I dla mnie ta ustawa jest spalona. Przy okazji: we Wrocku na ani jednym przystanku, który mijałam, nie ma znaczków z zakazem palenia. Nie wiem, czy 2 tys. kary to od "witryny", czy dla firmy jako takiej, ale jeśli to pierwsze - to MPK czy ZDiUM nieźle powinni zabulić.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości