Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wywiad z PG
Lutrze! A Ty tak nie uważasz? Że szkoła przede wszystkim powinna uczyć logicznie myśleć?
Może nie uwierzysz, ale zgadzam się z twoim postem w 100%, poza oczywiście twierdzeniem, że wychodzę z jakiegoś fałszywego założenia Big Grin. Imputujesz mi coś, zamiast wpierw zapytać, czy w ogóle poczyniłem jakieś założenie.
Oczywiście, dopuszczam możliwość, że osobnik XYZ rwący się do polityki i władzy chce wychowywać nie tylko swoje dzieci np. w duchu pewnych wartości i przygotowywać do np. zbawienia. Takie jego prawo. Ale to i tak nie zwalnia szkoły od uczenia logicznego myślenia.
Zauważ, że wielu z nas miało tę przypadłość, że urodziło się za komuny i szkołę też kończyło za komuny. W różnym stopniu w zależności od szkoły, od okresu i od własnego charakteru mniej lub bardziej świadomie podlegaliśmy jakiejś indoktrynacji ideologicznej.
Nota bene ja wokół wszystkich bulwersuję twierdzeniem, że każde działania wychowawcze, również te domowe są formą indoktrynacji.
Ale jednak wiele szkół jednak uczyło logicznego myślenia, nawet jeśli było to tylko myślenie spaczone w niektórych aspektach Marksem.
Co do Biblii to wolę się nie wypowiadać, bo zaraz odezwie się jakiś Talib i zaskarży mnie za obrazę uczuć religijnych. Ale generalnie coś, co powstawało blisko 2 tysiące lat temu jako dzieło być może natchnione przez Boga, ale jednak spisane przez ludzi, którzy byli przesiąknięci mentalnie warunkami, które nijak nie przystają do obecnych, nie jest dla mnie wyznacznikiem, jak mam traktować przyrodę, kobiety i parę innych spraw. Gdyby ówcześni chrześcijanie dowiedzieli się, co wyprawia się obecnie w imię Chrystusa, mocno zastanawialiby się, czy to o tego samego Chrystusa chodzi. W Biblii na przykład jest mowa o tzw. prawie (a wręcz obowiązku) lewiratu. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek chciał się do tego stosować dzisiaj. Wielu ludzi zabawnie selektywnie podchodzi do tego, co mówi Biblia a jednak mienia się zagorzałymi chrześcijanami. Wybierają zwykle to, co akurat jest wygodne i usprawiedliwia ich postępowanie. Ale to chyba cecha wszystkich świętych ksiąg, nie tylko Biblii.
Kiedy na świecie żyło kilkanaście milionów ludzi a nie kilka miliardów, nie było przemysłu ani chemii, można było sobie traktować przyrodę, jak śmietnik, bo przyroda bez problemu się regenerowała ( choć to też nie do końca, Grecy jeszcze przed Chrystusem doprowadzili do wyniszczenia lasów na swoich terenach – chów owiec i kóz zrobił resztę). Biblia może sobie różne rzeczy mówić, kwestia jednak nie co mówi, a jak jest interpretowana przez współczesnych.
Nigdzie nie pisałem, że za pomocą logiki da się skonstruować idealne prawo. Natomiast bez tej chłodnej logiki nie da się stworzyć żadnego prawa, które by jako tako utrzymywało porządek w społeczeństwie.
Być może kompromisy są jedynym wyjściem, ale kompromisy korzystające z logiki. Tymczasem niektóre - póki co marginalne, jakby nie było – ugrupowania chcą forsować jako obowiązujące prawo swoje poglądy nie pozostawiając miejsca na jakikolwiek kompromis.
Miałem już w tym temacie nie zabierać głosu, ale – Lutrze – napisałeś tak miły moim oczom tekst, że nie mogłem się powstrzymać.
Jeśli grzmiące obrzędy bezcześci, jeśli babrze się w szczątkach wstydliwych -
To nie po to, by mieć nośny temat do pieśni,
lecz by wstyd - był ostrogą - dla żywych
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku