Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lotto i probabilistyka (trudne słowo;P) - OT z Kawałów
Jaśko napisał(a):Skoro zostały 2 pudełka, z których jedno jest pełne, to szansa wynosi 1/2.
Zróbmy zatem tak, Jaśko: Będziesz dysponował setką pudełek, w jednym z nich coś będzie i nie musi to zaraz być skarb Ali Baby, może być guzik. Będziesz wiedział, w którym z nich jest ten guzik. Ja wybiorę jakieś pudełko. Następnie Ty wyrzucisz 98 pudełek, o których wiesz, że nic w nich nie ma. Pozostanie jedno pudełko, oraz drugie to, które już wybrałem. Teraz będę mógł pozostać przy swoim wyborze, albo będę mógł zmienić pudełko na to, które pozostawiłeś. Proponuję, zagrajmy tak dziesięć gier, każdą z nich o -dajmy na to- pół litra gruszkowego absoluta. I tak nie powinieneś przegrać, wszak szansa na to, że to drugie jest pełne, wynosi 1/2, jak sam napisałeś. Co Ty na to?
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku