Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lotto i probabilistyka (trudne słowo;P) - OT z Kawałów
MacB napisał(a):Szczerze? I ja myślę, że to trick słowny.
Raymond Smullyan niedowiarkom, że szansa po zmianie decyzji wzrasta z 1/3 do 2/3 w książce "Szatan, Cantor i nieskończoność oraz inne łamigłówki" mówi tak :
Przypuśćmy, że mamy sto pudełek, a w jednym z nich jest nagroda ( ja oczywiście wiem, w którym). Załóżmy, że wybierzecie jedno z pudełek. Oczywiście zgodzicie się z tym, że wasze szanse na to, że pudełko zawiera nagrodę, wynoszą jeden do stu?
- Oczywiście.
Znaczy to, że pozostało jeszcze dziewięćdziesiąt dziewięć pudełek. Otwieram dziewięćdziesiąt osiem pudełek, o których wiem, że są puste i pokazuję wam. Czy naprawdę sądzicie, że wasze szanse na wygraną zwiększyły się z jednej setnej do jednej drugiej?

Na koniec dodaje:
Jestem pewien, że także niektórzy z czytelników nie dadzą się przekonać. Chciałbym jednak z tymi, którzy nie wierzą, zagrać kilkadziesiąt razy w grę z użyciem stu pudelek dając im stawkę dziesięć do jednego.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku