Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lotto i probabilistyka (trudne słowo;P) - OT z Kawałów
MacB napisał(a):Jeśli mój pierwotny wybór padł na odkryte teraz drzwi, to go zmieniam, ale jeśli przy prawdopodobieństwie trafienia wynoszącym 33,33% nie trafiłem na jedne z pustych drzwi, to sytuacja otwarcia niewybranych przeze mnie zwiększa prawdopodobieństwo mojej wygranej do 50% - pozostaję więc przy wyborze pierwotnym, którego prawdopodobieństwo trafności wzrosło.
Chyba źle się poprzednio wyraziłem. Prowadzący grę najpierw ukrywają skarb za którymiś z trojga drzwi, po czym tym wybierasz jedne z nich. Następnie prowadzący otwierają jedne z dwojga niewybranych przez Ciebie drzwi, w taki sposób, żeby były to takie, za którymi nie ma skarbu (oczywiście skarb pozostaje na pierwotnym miejscu). Masz wtedy do wyboru - albo pozostać przy pierwszym wyborze, albo zmienić wybór i wybrać trzecie drzwi. Co robisz i dlaczego? Oczywiście Twoją strategią powinno być takie zachowanie, które daje największe prawdopodobieństwo wybrania w drugim ruchu drzwi, za którymi jest skarb.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku