Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ballada o jednej Wiśniewskiej
dauri napisał(a):Źródła z tej www to daty publikacji, niekoniecznie daty napisania testu.
To się rozumie samo przez się Smile - ja tylko zgłosiłem wątpliwość, co nie znaczy, że nie podzielam zdania, iż
dauri napisał(a):zazwyczaj inspiracje działały w stronę Rosja/ZSRR->Polska
Przy okazji - ciekaw jestem, czy rozwiejesz moje wątpliwości dotyczące pochodzenia pewnej bardzo znanej baśni - "O rybaku i złotej rybce". Widziałem ją w zbiorach braci Grimm, mam ją też wśród baśni Perraulta, ale mam wrażenie, że pochodzi z Rosji właśnie. Pewności nie mam, bo jeśli wierzyć informacjom z Sieci, to taki "Kopciuszek", którego autorstwo ludzie przypisują najczęściej właśnie braciom G., rzadziej uważając, że napisał ją Charles Perrault, podobno pochodzi z czasów starożytnego Egiptu, a pierwszą wersją pisaną jest pochodząca z Chin okresu dynastii Tang.
Być może nawet nie zdajemy sobie sprawy jaka część literatury sygnowanej konkretnymi nazwiskami posiłkuje się - jak w balladzie z tego wątku - anonimowymi pierwowzorami ludowymi.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku