Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaczyna się :-(
tmach napisał(a):Skojarzył mi się Ojciec Rydzyk i Radio Maryja.
ale to raczej społeczność powiązana radiowęzłem, a mi chodziło o społeczności pozostające na mniejszym terenie i skonfliktowane z najbliższym otoczeniem, sięgającym poza mury własnego getta
Jaśko napisał(a):Żeby było jasne: mojego niepokoju nie wzbudzają muzułmanie jako tacy, w Egipcie czy w Turcji. Mnie niepokoi perspektywa rozwoju i zorganizowania mniejszości muzułmańskiej w Polsce, a to ze względu na szereg potencjalnych punktów zapalnych między trudną do asymilowania mniejszością a otoczeniem. Przykłady: reakcja na publikację karykatur Mahometa, zabójstwo Theo van Gogha, nakaz zabójstwa Rushdiego, zabójstwa "honorowe", że o pozycji kobiet w tej kulturze nie wspomnę.
właśnie! podpisuję się pod Twoją opinią Jaśko, mamy podobne spojrzenie na temat
Nowhere Woman napisał(a):Dobra, że jesteśmy obecnie państwem, gdzie wpływ Kościoła na politykę jest jednym z największych?
Nie. Istnienie tego wplywu jest bardzo mocno przesadzone.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku