Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielki Zderzacz Hadronów
Krasny napisał(a):Rzecz by chyba trzeba tak ująć, że masa pojawia się w wyniku z oddziaływania z bozonami Higgsa analogicznie jak oddziaływanie elektromagnetyczne pojawia się w wyniku wymiany fotonów. Istnienie b.H. przewiduje Model Standardowy teorii cząstek elementarnych, ale dotąd nie udało się tego zweryfikować eksperymentalnie. Umożliwić to powinien właśnie LHC.
Jeśli dobrze zrozumiałem informacje, które - nie ukrywam - czerpię z Sieci i TV, to dopiero ten Zderzacz ma szansę na "wyprodukowanie" b.H. z racji oczekiwanej energii tychże (coś pomiędzy 114GeV, a 160 GeV jeśli dobrze pamiętam).
Ale czy otrzymanie w wyniku zderzenia odpowiednio podrasowanych protonów właśnie b.H. coś udowodni ? To znaczy: dlaczego otrzymanie w wyniku eksperymentu pięknych b.H. udowodni, że masa Wszechświata powstała dzięki nim właśnie?
Krasny napisał(a):W pobliżu horyzontu czarnej dziury gradient natężenia pola grawitacyjnego może być tak duży, że spowoduje rozerwanie takiej pary - cząstka o ujemnej energii (prawdziwi piraci nie boją się takich pojęć) wpadnie do czarnej dziury zmniejszając jej masę, natomiast cząstka o energii dodatniej ucieknie do nieskończoności i objawi się nam właśnie jako promieniowanie Hawkinga.
Tak. Tu rzeczywiście sprawa jest względnie prosta Wink Jestem wprawdzie przed lekturą Jego książek, ale już Go lubię. Zachęcony eksperymentem w CERN poczytałem co nieco i ku memu zdziwieniu dowiedziałem się, że cz.dz. to najjaśniejsze obiekty na niebie! A jakich ciekawych rzeczy o Horyzoncie Zdarzeń można się dowiedzieć..
Krasny napisał(a):Istotną rzeczą jest tu to, że im większa jest czarna dziura, tym intensywniejsze owo promieniowanie. I jest to bardzo silna zależność. Dlatego też bardzo małe czarne dziury powinny "wyparowywać" i znikać w bardzo krótkim czasie, skąd płynie wniosek, że powstanie takowej małej czarnej dziury w laboratorium nie zakończy się dla świata tragicznie, albowiem zniknie ona samoczynnie nim zdąży narobić wokół siebie jakichś "szkód".
Zgoda, zgoda! A Bóg wtedy rękę poda. Wink
Krasny napisał(a):I na koniec wstawka aksjologiczna. Leo Lederman, przekonując rząd USA do budowy analogicznego akceleratora w Teksasie (ostatecznie nie powstał on), został zapytany przez jednego z kongresmenów, jaki jest związek tegoż akceleratora z obronnością kraju. Odpowiedział, że ogromny, albowiem sprawia on, że kraj jest wart obrony.
Fantastyczne! Ze smutkiem właśnie zauważyłem, że piwa gdzieś zniknęły... Furda piwa wirtualne! Masz u mnie, Piotrze, dług piwny charakteryzujący się, niczym elektron jakiś, zasadą nieoznaczoności - jego wielkości nie da się dziś oznaczyć Big Grin

Z utęsknieniem oczekuję poznania nieoznaczonego Wink
Maciek
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku