08-16-2008, 12:34 AM
dauri napisał(a):Ale ja nie prezentowałem tu swojej oceny działań Prezydenta,Ja wszak nie pisalem, ze przedstawiasz swoją ocene działań prezydenta.
Natomiast Ty dzialanie, które prowadzi do pogorszenia stosunków z Rosją automatycznie uznajesz za dzialanie złe. Napisaleś bowiem, że GW wyciągnęla właściwe wnioski, uznając, że skoro większość respondentów uznaje, że dzialanie prezydenta stanowiło pogorszenie relacji z Rosją, to znaczy, że większość krytycznie ocenia te dzialania. Skoro wiec takie wnioski GW uznajesz za wnioski wlaściwe, to chyba podzielasz to przekonanie (jakoby dzialanie, które prowadzi do pogorszenia stosunków z Rosją automatycznie stanowiło dzialanie złe). I o tym pisałem.
Ale to wszystko ma mniejsze znaczenie. Zasadniczo chodziło o to, że z sondy nie wynikało, jakoby Polacy krytycznie oceniali działania prezydenta w tej sprawie. Niemniej red. (nomen omen) uznał, że w leadzie należy zasugerować czytelnikom, że Polacy oceniają je wlaśnie krytycznie. Paradoksalnie, źródeł tej manipulacji dopatruję się w tym, że wiele osób (w tym osób niechetnych L. Kaczyńskiemu) oceniło to zaangażowanie pozytywnie (nie opieram sie tu na opublikowanym w GW sondażu a na własnych obserwacjach). Najwyraźniej - zbyt wiele.