01-13-2008, 04:26 PM
Nic nowego
Kaczmar wspominany jest w wielu artykułach - ot chociażby:
Bronisław Linke
Swoją drogą - jeśli już o nawiązaniach do JK, wikipedii itp mowa:
Kaczmar wspominany jest w wielu artykułach - ot chociażby:
Bronisław Linke
Cytat:Obrazowi poświęcił swoją piosenkę Czerwony autobus [1] w 1981 r. poeta Jacek Kaczmarski (inspirowany obrazem Linkego jest także inny wiersz Kaczmarskiego, Kanapka z człowiekiem [2])Dyl Sowizdrzał
1. ↑ Jacek Kaczmarski, Czerwony autobus, [w:] Ale źródło wciąż bije, Warszawa 2002, s. 87, (nagranie na płycie Muzeum)
2. ↑ Jacek Kaczmarski, Kanapka z człowiekiem, [w:] Ale źródło wciąż bije, Warszawa 2002, s. 88, (nagranie na płycie Muzeum)
Cytat:Jacek Kaczmarski w 1981 napisał Epitafium dla Sowizdrzała [1], włączone później do programu Wojna postu z karnawałem.Aleksander Wat
1. ↑ Jacek Kaczmarski, Epitafium dla Sowizdrzała, [w:] Ale źródło wciąż bije, Warszawa 2002, s. 268, (nagranie na płycie Wojna postu z karnawałem)
Cytat:Watowi poświecił także piosenkę p.t. Aleksander Wat[1] Jacek Kaczmarski.Oliver Cromwell
1. ↑ Jacek Kaczmarski, Aleksander Wat, [w:] Ale źródło wciąż bije, Warszawa 2002, s. 443, (nagranie na płycie Litania)
Cytat:Jacek Kaczmarski napisał balladę Cromwell [1] inspirowaną dziejami rewolucji.Siedem grzechów głównych
1. ↑ Jacek Kaczmarski, Cromwell, [w:] Ale źródło wciąż bije, Warszawa 2002, s. 264, (nagranie na płycie Wojna postu z karnawałem)
Cytat:NawiązaniaA tp tylko przykłady
Poezja:
* Jacek Kaczmarski — Siedem grzechów głównych[1] w programie Wojna postu z karnawałem
1. ↑ Jacek Kaczmarski, Siedem grzechów głównych, [w:] Ale źródło wciąż bije, Warszawa 2002, s. 276, (nagranie na płycie Wojna postu z karnawałem)
Swoją drogą - jeśli już o nawiązaniach do JK, wikipedii itp mowa:
Cytat:nasza-klasa.pl - portal społecznościowy mający na celu ułatwianie odnawiania kontaktu ze znajomymi ze szkolnej ławy. Nazwa portalu nawiązuje do tytułu piosenki Jacka Kaczmarskiego "Nasza klasa"nasza-klasa.pl na wiki