10-08-2007, 09:56 PM
Kuba Mędrzycki napisał(a):Posłuchaj ich jakiejkolwiek piosenki, podłóż słowa jakiejś piosenki Kaczmara i będziesz wiedział.Szacunek dla nich, dla ich wyobraźni muzycznej, dla umiejętności - nie pozwala mi takiego zabiegu wykonać. Inaczej powiem: głęboko wierzę, że gdyby się zabrali za Kaczmara, zagraliby i zaśpiewali go w sposób absolutnie niepowatarzalny, choć oczywiście w swoim stylu.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ja słuchając czasem (najczęściej przypadkowo) tego zespołu, mam wrażenie, że słyszę ciągle jedną i tę samą piosenkę.Masz takie samo odczucie, jakie mają ludzie nieznający twórczości Kaczmara. Wynika ono za pewne z faktu, ze - co sam przyznałeś - słuchasz ich przypadkowo. Zagłębiając się w ich muzykę niesposób zauważyć, że zespół ów rozwija się z roku na rok, z płyty na płytę.
Zresztą wystarczy przeczytać podlinkowany przez tmach wywiad, w którym Adam Nowak wspomina o tym, jak niektórzy zarzucają Zespołowi, ze przestał grać w swoim starym, znanym z pierwszej, czy drugiej płyty, stylu. Raz Dwa Trzy przeszło kolosalną ewolucję, kolosalny rozwój. Ten zespół na ostatniej autorskiej płycie ('Trudno nie wierzyć w nic") brzmi zupełnie inaczej, niż na płycie przedostatniej (Niecud). A płytę "Niecud" dzielą lata świetlne od pierwszego albumu "Jestem Polakiem". Dzielą - w każdym tego słowa znaczeniu (teksty, aranżacje, brzmienie).
[ Dodano: 9 Październik 2007, 00:07 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):Posłuchaj ich jakiejkolwiek piosenki, podłóż słowa jakiejś piosenki Kaczmara i będziesz wiedział.A tak swoją drogą, mam nieodparte uczucie, że Raz Dwa Trzy albo np. Waglewski mogliby zrobić z takich "Erotyków dla Ewy" rzecz wyśmienitą. Jest taki tekst 'Ewa śpi". Mnie sie zdaje, że z głosem Waglewskiego, z prostą aranżacją gitarową w typowo waglewskim stylu brzmiałby ...genialnie
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]