10-01-2007, 04:43 PM
lc napisał(a):Jeżeli upierasz się, że Oświęcim był wyłacznie obozem zagłady a jednoczesnie podajesze życiorys WB, który został wypuszczony z tego obozu - to stawiasz WB w bardzo dwuznacznym świetle. Miej tego świadomość.W czyich oczach? Ludzi, którzy już i tak patrzą na świat przez pryzmat krzywego zwierciadła? Logicznym astygmatykom szukającym w prostych rzeczach teorii spiskowych? Tak się składa, że z obozu uwolniono strzęp człowieka, który nie bardzo dawał szansę na przeżycie. Władysław Bartoszewski nawet w kontekście tego, że po uwolnieniu był leczony w normalnych warunkach, tylko cudem uniknął śmierci.
lc napisał(a):A co do Bendera, jak wspomniałem wcześniej - to nie był on inicjatorem tego listu i wątpię aby się pod nim podpisał, bo - z różnych względów - nie chciał atakować WB.Tak, podałem Ci dwa źródła medialne, które jasno stwierdzają, że Bender był jednym z sygnatariuszy listu, a Ty nadal wątpisz
[ Dodano: 1 Październik 2007, 18:48 ]
lc napisał(a):I znam - niestety - prawdziwe powody zwolnień.Tak LC, bo Ty masz wiedzę ogólną na każdy temat, znasz tajne księgi, zapomniane archiwa, a w domu trzymasz bursztynową komnatę
Jaśko napisał(a):No kolego, ja rozumiem, ze historia nie jest Twoim hobby, ale nie przesadzaj ) To nie Niemcy, tylko ZSRR zgładziło Polaków w Katyniu. Niemcom natomiast zależało na ukazaniu prawdy i propagandowym jej wyzyskaniu.Historia jest moim hobby, wiem kto zgładził polskich oficerów. Wiem o co chodziło Niemcom. Napisałem jedynie, że nie mogę jakoś doszukać się sensacji w tym, że zwolniono WB z obozu po interwencji Czerwonego Krzyża.
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Jan Paweł II