Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
szczęście w życiu człowieka
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.silken.art.pl/zycie.php">http://www.silken.art.pl/zycie.php</a><!-- m -->
Rzeczywiście ładne. Szczególnie dwa ostatnie wersy. I pamiętaj: Dąż do szczęścia.

cicha napisał(a):Jeśli chodzi o "odmienianie mnie przez przypadki" to sama mam z tym nie lada problem. Moze znalazłby się jakiś uprzejmy absolwent polonistyki, na tym wyjątkowym (z racji osoby i twórczości J.K.) forum, chetnie służacy radą.

zbychu no co jest? Naprawde nie dasz rady? Popisz się.

cicha napisał(a):tomkuzemleduchu rośmieszyłeś mnie.

Znaczy dobrze tak? Mam się cieszyć, bo to jest komplement oznaczający, że jestem zabawny? Wcale nie chodzi Ci o to, że jestem śmieszny? Wcale a wcale? JA jestem po prostu zabawny inaczej. Właśnie dlatego po tym tekście o cichej i głuchej dopisałem: żart, a zrobiłem to, ponieważ stałem się uprzedzony w stosunku do własnego poczucia humoru. Zbychu skoro już wiesz, co ukryłem przed twoimi oczami (niespecjalnie, nie wiedziałem, że niezarejestrowani użytkownicy tego nie zobaczą, myślałem, że ty to przeczytasz, bo odpowiedziałeś na mojego posta), możesz zdradzić jaka jest twoja recepta na szczęście ( choć nam pewnie się na nic nie przyda, bo Tobie już pewnie ją refundują)

Rif_Raf napisał(a):Powiecie zostan mala, bo tak jest chyba najprosciej.

JA powiedziałem, że powiedziałbym jej, że to ja zostaję! A co ona by w tej sytuacji zrobiła to już jest sprawa drugiej wolnej woli.

Rif_Raf napisał(a):A nie chcemy tak naprawde byc szczesliwi, bo to by sie wiazalo z odrzuceniem pewnych rzeczy, do ktorych sie zbyt przywiazalismy.

Mówisz wciąż o tym szczęściu nierealnym, nieosiągalnym. A ja się już z tym zgodziłem, że ono jest poza naszym zasięgiem, dlatego też nie chcemy być w ten sposób szczęśliwi. Gdybyśmy do takiego szczęścia dążyli to rzeczywiście wymagałoby to od nas masę wyrzeczeń, co z pewnością by nas odstraszyło. Natomiast szczęście, o którym pisałem wyżej jest powiązane z bytem materialnym i rzeczy materialne wcale mu nie muszą przeszkadzać, skoro w dużej części to własnie na nich się to szczęście opiera.

Rif_Raf napisał(a):Późno jest, siedziałem nad dziwnymi książkami

a co nie miały w środku literek, tak? Mi też się to czasem zdarza

Mateo napisał(a):Dlaczego mamy być zgorzkniali kiedy okaże się że ktoś ma od nas więcej czegoś co uważamy za powód naszego szczęścia?

Szczęście, nawet to materialne (ziemskie), jak dla mnie, jest zawsze absolutem. Czymś najwyższym. Jeśli jestem szczęśliwy, to znaczy że bardziej być nie mogę ( chodzi mi o ten główny czynnik uszczęśliwiający nas, np. miłość). Jeśli zazdroszczę komuś jego dziewczyny, mówiąc jednocześnie że jestem szczęśliwy ze swoją, to wydaje mi się, że prawda jest inna.

Wiadomości w tym wątku