Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
szczęście w życiu człowieka
Droga Cicha (Droga Cicho? Nie wiem, jak Cię odmieniać w wołaczu) ja także Ci się kłaniam. Też zdaje mi się jak Tobie, że droga do szczęścia może być naszym jedynym szczęściem. Powodowałoby to zresztą wiele korzystnych implikacji, np. że nieźle być przyzwoitym człowiekiem, bo to po drodze albo że cel nie uświęca środków, skoro one również są celem. Itd. O tych samobójstwach nic nie wiem, ale to interesujące. Tak bywa czy tylko pytasz o to?
Na marginesie dodam, że myśli się: „No tak, lipiec 1991 to najszczęśliwszy miesiąc w moim życiu. Dlaczego zauważam to w grudniu 2004?” Ale zdaje się, że wtedy było to nie do zauważenia z powodu tuzina utrudniających skupienie szczegółów. Przez dwa dni padało, nie można było kupić zimnego piwa, komary gryzły wieczorami, skaleczyliśmy się w nogę szkłem z dna jeziora... Kto by przypuścił, że te uciążliwości okażą się nieważne wobec sedna spraw.
Twój eksperyment Rif Rafie jest źle ustawiony. W takiej sytuacji, jaką opisujesz, jedyne logiczne zdanie do powiedzenia, to: „Zostaję, żeby być szczęśliwym.” Niezależnie, co z tego wyniknie obiektywnie. Może to niemądre złudzenia, ale na pewno nie niechęć do szczęścia.
Bywają pewnie ludzie, którzy nie lubią być szczęśliwymi, poświęcają się, trudzą, umartwiają aż do świętości – ale sporo z nich z tego czerpie szczęście.
Ot, perwersja ludzka!
Znacie zapewne słynną rozmowę masochisty z sadystą? Masochista mówi: „Pobij mnie, och, pobij! Mocno, do krwi, żeby bolało!” Na co sadysta bez litości: „Nie!”
Pozdrawiam

Wiadomości w tym wątku