Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
szczęście w życiu człowieka
Witko, widzę emocję kumulujące się w twoim mózgu. Wyraziły się w masie litrówek, błędnie użytych spacji itp. Ale co tam jakoś przebrnąłem.
Postulujesz nieistnienie stanu szczęścia absolutnego, w którym nic nam nie będzie przeszkadzać. Zgadzam się, taka idea to nie na nasze ziemskie warunki. Pisząc o szczęściu w poprzednim poście nie taki stan miałem na myśli. Chodziło mi o szczęście ludzkie, zwyczajne. W życiu możemy doświadczać przykrości zmagać się z problemami codzienności, a jednak czuć się szczęśliwi. Błogosławić wszystkich i wszystko za to, że żyć możemy i to właśnie w taki sposób. I to wydaje mi się możliwe do osiągnięcia i to własnie dążenie do takiego stanu (dla każdego oznacza on co innego) jest celem życia. Wyobrażam sobie jak takie stwierdzenie: co jest sensem życia, musi wyglądać płodzone przez młodzieniaszka, ale co mi tam.

Witka napisał(a):Podobno największe szczęsie można odnależc w drugm człowieku.

Podobno. Mam taką nadzieję. Jednak, co dla mnie lub dla Ciebie jest największym szczęściem dla kogoś innego wcale nim być nie musi. To jest właśnie ten subiektywizm szczęścia, o którym pisałem.

Witka napisał(a):Pozostawiając go razem z innymi ludźmi nieustannym dążeniem do celu będzie wraz z wiekim bedzie zmieniać sie to co owa osoba uważa za absolutne szczęsie

Jasne, ale póki widzi się coś w danej chwili jako własne szczęście to należy do tego określonego w danej chwili dążyć.

Witka napisał(a):Według mnie i tego jakie mocje są kumulowane w moim mózgu to moge na dzień dzisiejszy i parę dni w przyszłośc powiedziec ze lepiej życie spędzić długie i nieciekawe niż marnować je na poszukiwanie czegoś czego i tak i tak nie ma.

A mi się wydaje, że własnie warto poszukiwać czegoś choćby i tego nie było lub nie bylibyśmy tego w stanie znaleźć. JA takiego życia nie uznałbym za zmarnowane, bo miało cel. Jednak, wyżej już pisałem, że w tym przypadku chodzi mi o szczęście ludzkie, ziemskie, osiągalne.

Wiadomości w tym wątku