01-21-2005, 10:08 AM
Odpowiedź zbiorcza na kilka wątków (żeby się admini nie wściekali :wink: ):
1.
2.
A więc, o ile pamiętam, po aramejsku jest któraś ewangelia, bodajże wg Św. Mateusza.
3.
W końcu kiedyś Kościół popierał krucjaty i inkwizycję, a teraz lansuje ekumenizm.
Zwrot o 180°, prawie jak u Orwella ("Rok 1984" - polecam, o ile jeszcze nie czytaliście)
I to by było w sumie na tyle
Pozdrawiam (zwłaszcza Petrvs-a
poko: )
Zeratul
1.
Petrvs napisał(a):Polecam Ci Poetko obejrzenie Indiana Jones i Święty Graal, czy jak wolisz Indiana Jones i ostatnia krucjata - z Harrisonem Fordem. Tam pod konic filmu Indiana przechodzi odpowiednie próby i drugiej o mały włos nie przeszedł bo zapomniał jak się pisze po hebrajsku Jehova - tam było to pokazane, i te słowa są zamienne - nie wiem jakim to sposobem uważasz że nie skoro TAK DUŻO ŚWIATA WIDZIAŁAS to może uświadomisz mnie jaka jest różnica.O ile pamiętam, to akurat w tym filmie ani razu nie padło słowo "Jahwe", a fragment, który miałeś na myśli brzmiał mniej wiecej: "Imię Boga - Jehowa!"... "Zapomniałem, że po łacinie Iehowa pisze się przez I" Po hebrajsku w ogóle wygląda to inaczej, bo mają inny alfabet, a Indiana używał łacińskiego. Tyle tematem małej dygresji na temat Indiany Jonesa

2.
Bibliofil napisał(a):2. Jakie księgi Biblii są napisane po aramejsku?Pytanie co prawda nie do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć 8)
A więc, o ile pamiętam, po aramejsku jest któraś ewangelia, bodajże wg Św. Mateusza.
3.
piotru napisał(a):Podaj nazwisko księdza, który jest za aborcją, a szybko przestanie być księdzem. Murowane. To tak o wolnosci słowa i przekonań.Tu muszę się zgodzić, ale kto wie co będzie za kilkadziesiąt lat?
W końcu kiedyś Kościół popierał krucjaty i inkwizycję, a teraz lansuje ekumenizm.
Zwrot o 180°, prawie jak u Orwella ("Rok 1984" - polecam, o ile jeszcze nie czytaliście)
I to by było w sumie na tyle

Pozdrawiam (zwłaszcza Petrvs-a

Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]