Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jehova
Ostatecznie chciałbym wyjaśnić dwie rzeczy:

1) Ktoś pisał, że "Świadkowie Jehowy" to nie jest sekta. To jest kompletna bzdura, świadkowie jehowy to jak najbardziej sekta, nie jest tak groźna jak adwentyści dnia 7 czy moona, ale według specjalistów od sekt (Dominikańskie centrum d.s. sekt) to jest sekta !

Teraz kilka słów na potwierdzenie tego faktu:

- Sekta to organizacja, która przejmuje kontrole nad ruchami i działaniem człowieka, wpływa istotnie w każdą dziedzinę życia także w życie intymne. Praniem mózgu nazywamy, poprostu oszukiwanie człowieka do tego stopnia, że człowiek przestaje widzieć różnicę między "prawdą", a "kłamstwem", często skutkiem ubocznym prania mózgu jest utrata świadomości i pamięci. Świadkowie Jehowy używają wprawdzie prania mózgu w niewielkiej mierze jednak używają go.
Przykładem jest chociażby nazwanie prawdą tego co jest napisane w odpowiednich sekciarskich materiałach np. w strażnicy. Świadkom Jehowy nie wolno czytać starych egzemplarzy strażnicy, a dlaczego bo wszystko jest robione pod ludzi i z wydania na wydanie ludzi obraca się o 180 stopni, jak sie to podoba ciału kierowniczemu.
Założyciel tej sekty i jego następcy najprawdopodobniej nie znali wcale jezyków bibli m.in aramejskiego, osoba, która inaczej przetłumaczyła biblie nie znała WOGÓLE tego języka. Jakim więc cudem mogła umieć przetłumaczyć tą księgę ? Nieznajomość tego języka przez Pana Russella udowodniono podczas sprawy sądowej o alimenty, kiedy jeden z oskarżycieli poprosił go o przetłumaczenie bardzo prostego zdania po aramejsku, Pan Russell oczywiście nie przetłumaczył go.

2) Dlaczego należy pisać JAHWE lub JAHWEH ???

W języku aramejskim nie zapisywało się samogłosek dlatego w bibili jest napisane:
JHWH (już ktoś to pisał), ludzie interpretowali przeróżnie te litery w końcu ustalono, że poprawnie jest mówić JAHWE już tłumacze dlaczego

Mamy
J H W H

teraz trzeba coś gdzieś wstawić, wstawiamy pierwsze litery od wyrazów
Adonai
Elohim (nie pamietam znaczenia, ale to coś w stylu najwyższy pan, przewodnik)..

Wstawiamy literki i mamy
JaHWeH

troszeczkę to spolszczono, żeby się lepiej czytało i teraz mamy
JAHWE.

Jak wiemy Jacek Kaczmarski nie był zbyt za kościołem, wierzył jak najbardziej w Boga, lecz niezabardzo uznawał jego nazewnictwo, dlugo się nad tym zastanawiając stwierdziłem, że nie mylił się nazywając Boga: ABSOLUTEM....

Jakbyśmy Go nie nazwali, Jahwe, Jehowa, Allah, Alladyn Smile to myślimy o Panu najwyższym, przewodniku, władcy wszystkiego, i z Polskiego najlepiej wg. mnie (jest to chyba niezgodne z doktrynami kościoła) używać słowa ABSOLUT do określania Boga w rozważaniach teologicznych...

Wiedzę całą, która tutaj zamieściłem posiadam od mojego kolegi/nauczyciela katechety, który długo współpracował z dominikańskim centrum d.s. sekt, wyciągnął wiele ludzi spod szponów sekt, sam mało nie został wciągnięty do sekty moona, wyprano mu kilka razy mózg.

Pozdrawiam
SanceS

P.S. Dla osob, którzy interesują się tematem sekt i dla ludzi którzy chcieli by poznać wspomnianego nauczyciela proszę o kontakt na mail <!-- e --><a href="mailto:SanceS@op.pl">SanceS@op.pl</a><!-- e --> lub <!-- e --><a href="mailto:SanceS@gazeta.pl">SanceS@gazeta.pl</a><!-- e --> , a najlepiej użyć gg i skontaktować się ze mną gg:3913293
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości