Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Śmiech
Torrentius napisał(a):Operetka: Olivier!
(tak mam podane, z wykrzyknikiem), na podstawie Charlesa Dickensa, Olivier Twist)
autor operetki: Lionel BART, prapremiera 1960

To jest informacja z: Lucjan Kydryński, Przewodnik operetkowy. Wodewil - operetka - musical. PWM 1986, s. 34-37
Niestety nie mam przy sobie tej książki, więc nadal nie podam szczegółów fabuły.
Dziś mi ten Przewodnik operetkowy wpadł w ręce, więc sprawdziłam. Faktycznie, ze streszczenia libretta wynika, że Oliver okazywał się w tym przedstawieniu wnuczkiem pana Brownlow, więc rzeczywiście - "nosił miano Oliwera [Twista]", a tak naprawdę całe życie nieświadomie "był Brown(low)".
Czyli KMS - jeśli w Śmiechu chodziło mu o Oliwera Twista - mógł inspirować się musicalem. Z powieści Dickensa bowiem nijak nie wynika, że Oliwer nosił nazwisko Brownlow, a tym bardziej, że był spokrewniony z panem B.

Śmiech datował ktoś w tym wątku na rok chyba 1976. Premiera musicalu była w 1960.
Kydryński w Przewodniku operetkowym napisał(a):Grany w Londynie przez blisko 7 lat [...] po zaledwie 10 latach wznowiono go znów w tym samym teatrze [...], znów z ogromnym sukcesem.
Ponadto w 1969 r. musical Oliver! został sfilmowany (reż. Carol Reed).

Chronologia się zatem zgadza - wiersz powstał, gdy autor mógł teoretycznie znać musical. Tyle że nie wiadomo nic o wystawianiu go w Polsce ani o tym, by dostępna była jego wersja filmowa.
Szczerze mówiąc, nie wydaje mi się prawdopodobne, by KMS przedkładał operetkową adaptację nad Dickensowski pierwowzór.
Ale może warto by było podrążyć temat adaptacji filmowej, bo jest wiele ekranizacji (<!-- m --><a class="postlink" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Twist_(film">http://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Twist_(film</a><!-- m -->) ), na pewno niektóre z nich były znane w Polsce przed rokiem 1976, a nie sądzę, by były idealnie wierne powieści.
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku