05-09-2007, 02:22 PM
lc napisał(a):Zaręczam też, iż piosenka JK napisana z pozycji gloryfikatora Rejtana, byłaby w znikomym stopniu przemawiająca do wyobraźni i wcale nie podnosłaby rangi jej bohatera - wprost przeciwnie.Skoro podaje pan akurat taki przykład to mam rozumieć, że użycie
lc napisał(a):ciepłego, braterskiego zwrotu "Towarzysz Ziuk"ukazuje pański szacunek dla Piłsudskiego?
W takim razie faktycznie przyznaję się do pomyłki - byłem niemal przekonany, że dla pana dodatek "towarzysz" niesie za sobą negatywne skojarzenia. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że jest zupełnie inaczej. Współcześnie nie wszystkim takie konotacje dobrze się kojarzą.
Widocznie są ludzie, którzy co innego śpiewają, a co innego mówią. Dopiero poznaję forumowiczów.
lc napisał(a):poetykę słów górnolotnych zostawmy raczej Telewizji Trwam i Radiu Maryja, do innych odbiorców skierowanych.Doskonale wie pan, że chodzi mi nie o 'poetykę słów górnolotnych', ale zwykły szacunek więc nie wiem skąd się tu wzięło Radio Maryja z przyległościami.
Ale nic to - wszystko już jest wyjaśnione.
Pozdrawiam!
[i]I pamiętaj - że dana ci pamięć:
Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie[/i]
Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie[/i]