Ankieta: moje zdaniem o nowym królu Polski
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
marek jurek powinien zamówić mszę z prośbą o "łaskę rozumu dla siebie"
51.35%
19 51.35%
nie jestem tak radykalny jak powyżej, ale to gupie
24.32%
9 24.32%
głosowałem na PiS (lub podobne), ale mam ochotę popełnić samobójstwo ze wstydu
2.70%
1 2.70%
Jezus królem Polski i jestem z tego dumny
21.62%
8 21.62%
Razem 37 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
król polski
Jaśko napisał(a):oświeceniowy kult rozumu nie jest skutecznym lekarstwem na społeczne bolączki
Owszem. Ale jaki jest skuteczniejszy? Intronizacja Chrystusa Króla? Wink

Marku! Drugi z cytowanych przez Szymona akapitów jest oczywiście słuszny w tym miejscu gdzie piszesz że człowiek potrzebuje pewnego zakorzenia metafizycznego i wyjaśnienia występujących wokół niego zjawisk, jednakże próba wyciągnięcia z tego wniosku że Jezusa należy obwołać królem Polski jest cóż... kompletnie nieuzasadniona. A już uzasadnianie "wyższości" chrześcijaństwa nad islamem poprzez wskazywanie na konwertytów którzy dokonali zamchów terrorystycznych pachnie pewną demagogią.
Szymon napisał(a):W dalszej perspektywie zupełne zlaicyzowanie Europy grozi naprawdę negatywnymi reperkusjami społecznymi
Oczywiście! Ale jest to proces trwający już kilka stuleci, żywiołu niewstrzymany nurt. Nie zatrzyma go ani próba obwołania Jezusa królem Polski, ani też żadna inna próba jakiegokolwiek działania, jest to bowiem po prostu proces zbyt potężny. Więc lepiej, Marku, takich prób w ogóle zaniechać a skoncentrować się na próbie odpowiedzi na pytanie jak należy żyć w świecie bez Boga i bez chrześcijańskiej podstawy.

[ Dodano: 24 Grudzień 2006, 10:38 ]
Tyle w odpowiedzi na Wasze wypowiedzi. Czysto od siebie dodam że ta inicjatywa to wyraz średniowiecznej mentalności religijnej i fakt ośmieszający Polskę w świecie. Chociaż to drugie to w sumie nic nowego Wink
Markowa napisał(a):Z seksu przedmałzeńskiego młodych osób może wyniknąć dużo więcej złych konsekwencji niż tylko ciąża. Choroby, a także kultura traktiwania drugiego człowieka jak przedmiot występują bardzo często nawet jeśli w danym momencie nie odczuwa się straty swojej godności. Poza tym internet dostarcza wystarczającej ilości fachowych informacji nt antykoncepcji, żeby można było do tego dotrzec samemu
Markowo, za te trzy zdania stawiam Ci piwko! :rotfl:

Wiadomości w tym wątku