Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ankieta do. piosenek "Mury" i "L'estaca"
Cytat:Odbiór piosenki będzie przedstawiony na podstawie wyników badań ankietowych - kwestionariusz w wersji katalońskiej dla Katalończyków oraz polskiej dla Polaków rozpowszechniam w Internecie.
piotru napisał(a):A ja mam baaardzo mieszane uczucia do tej ankiety. To znaczy nie tyle do samej ankiety, ile do tego, żebyśmy my, czyli mniej lub bardziej obeznani miłosnicy twórczości JK ja wypełniali. A to dlatego, że tak naprawdę to my bedziemy zafałszowywać wyniki końcowe. Bo to tak, jak pytać o Harleya w klubie miłosników motorów. Żeby wyniki były statystycznie wiarygodne, nie tylko musi być reprezentatywna ilość ankiet, ale ta ilość musi być ...no... to sie chyba nazywało randomizacja, czyli losowość respondentów. Taka ankietę nalezałoby przeprowadzić niejako "na ulicy". Tymczasem wyobraźmy sobie, że wypełnią ją wszyscy uczestnicy forum, a to przynajmniej setka luda dość dobrze znająca "najwieksze przeboje" Jacka. I co wyjdzie potem z ankiety? A! Ano, że odbór Murów w Polsce jedt koooolosalny, masa osób jeśli nawet nie pamieta wersji katalońskiej, to być może ja kiedyś słyszała nie mówiąc o wersji J.M. Jarre ( dla mnie makabrycznej). A gdyby tak przelecieć się z ankietami po wsiach Podlasia etc. okazałoby się, ze jak się zanuci człowiekowi melodię, to i moze kojarzy, ale nazwisko Kaczmarskiego to juz jest niezbyt znane.
Zgadzam się, że próba nie jest "reprezentatywna", ponadto część pytań jest niewłaściwie skonstruowana - w rezultacie z metodologicznego punktu widzenia autorka może mieć problemy z interpretacją wyników/wnioskowaniem. To wszystko mieści się jednak w kanonach prac magisterskich (badania na próbie reprezentatywnej są trudniejsze i często dużo bardziej kosztowne) i myślę, że koleżance można pomóc. Tym bardziej że to nie stawianie pytań jest błędem, ale nieprawidłowe wnioskowanie - a do oceny tegoż nie mamy materiału Wink
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku