09-07-2006, 10:57 AM
Za pośrednictwem Stowarzyszenia Literacko-Muzycznego "Ballada" dostałem następującą prośbę, do której się przyłączam. Myślę, że mamy tu "pole do popisu":
[mod]Zeratul, może przerób to na ważne ogłoszenie?[/mod]
Pozdrawiam
Dauri
Cytat:Szanowni Państwo!Formularz ankeity w załącznku (wymaga zalogowania się).
Nazywam sie Katarzyna Linda i jest studentką V roku etnolingwistyki (z hiszpańskim i katalońskim jako językami specjalizacyjnymi, studiuję też etnologię) na UAM, gdzie piszę pracę magisterską pt. "Cztery historie jednej piosenki: Katalońska L’estaca Lluísa Llacha i jej polskie interpretacje". W powstającej właśnie pracy przedstawiam utwór katalońskiego barda oraz jego trzy polskie warianty, czyli: L’estakę Zespołu Reprezentacyjnego, Mury Jacka Kaczmarskiego, a także Mury Jeana Michela Jarra, dokonując ich szczegółowej charakterystyki na tle społeczno–historyczno–kulturowym, uwzględniającej rolę autorów–wykonawców oraz formę utworów i sposób ich przekazu. Korzystam z narzędzia badawczego w postaci ankiety oraz wywiadu kwestionariuszowego, a także licznych opracowań w literaturze, źródłach internetowych oraz prasie - dzieki nim pragnę ukazać różnice i podobieństwa między poszczególnymi wersjami utworu.
Odbiór piosenki będzie przedstawiony na podstawie wyników badań ankietowych - kwestionariusz w wersji katalońskiej dla Katalończyków oraz polskiej dla Polaków rozpowszechniam w Internecie. Państwa Stowarzyszenie zrzesza twórców, wykonawców i sympatyków ballady, piosenki literackiej, poezji śpiewanej i tym podobnych form muzyczno-literackich, a opinia takich właśnie osób byłaby niezwykle ważnym głosem w pisanej przeze mnie pracy. Zwracam się więc do Państwa z prośbą o wypełnienie załączonej do tego maila ankiety, i, jeśli to możliwe, rozpowszechnienie jej w gronie osób zainteresowanych tego typu muzyką. Wypełnienie ankiety zajmuje ok. 10 minut, zaś wyniki badań bedą wykorzystane przeze mnie tylko w celach naukowych
Serdecznie pozdrawiam i czekam na pozytywną, mam nadzieję, odpowiedź.
Katarzyna Linda
[mod]Zeratul, może przerób to na ważne ogłoszenie?[/mod]
Pozdrawiam
Dauri