Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitara
Paweł Konopacki napisał(a):
Bartek.K napisał(a):Na co należy zwrócić szczególną uwagę w gitarze?
Na wykonanie instrumentu - czy zrobiony jest dokładnie, estetycznie, czy elementy dokładnie przylegają do siebie (np. podstawek do płyty rezonansowej), czy nie ma śladów kleju, odprysków lakieru.
Na materiały, z jakich jest zbudowany (jak nie wiesz z jakim drewnem masz do czynienia, zapytaj sprzedawcę albo poproś o katalog, gdzie dany model gitary jest opisany)
Na budowę gryfu, czy nie jest krzywy, bo to zazwyczaj jest powód brzęczenia strun.
Na podstrunnicę (to ta listwa, na którą nabite są progi), czy wszystkie progi są nabite równo.
Na maszynki (to te pokretła do strojenia i nawijania strun), czy chodzą lekko, nie skrzypią, nie przeskakjują, nie mają luzów
Na cenę! Sprawdź cenę, porównaj z cenami w Necie - nie tylko w polskim Necie. Bardzo czesto parę kilometrów za naszą zachodnią granicą instrument o tych samych parametrach, czy wręcz ten sam model jest o wiele tańszy.
Prawda jest jednak bolesna: dobra gitara musi kosztować. Płaci sie też za logo firmy, czyli za prestiż jaki niesie ze sobą używanie takiego a nie innego instrumentu. Zawsze droższe są instrumenty lutnicze od instrumentów robionych fabrycznie - taśmowo.
Już gram jakiś czas na gitarze więc orientuję się co to maszynki, czy podstrunnica, ale rozumiem, że to dla przyszłych pokoleń Wink. I wiem, wiem, że gitara musi kosztować, ale tutaj wszystkie teorie i slogany rozbijają się o ścianę rzeczywistości. Gdybym miał 3 000 to wydałbym na gitarę 3 000 ale mam niestety jedno zero mniej i też muszę sobie radzić, takie jest życie. Ale chcę, aby nawet te 300 zł dobrze zainwestować, bo na drugi raz mogę nie mieć nawet tyle na gitarę.

Mam jeszcze pytanie co do tych materiałów. Jakie są względnie dobre, jakich raczej unikać.
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]

Wiadomości w tym wątku