Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprawa zdjęć cd...
zbych napisał(a):bo Kaczyńscy nam jej nie zapewnią, choć Szymon jeszcze o tym nie wie, jak wnioskuję z jego komentarzy.
Zajmujesz się zawodowo przepowiadaniem przyszłości i martwisz się, że Twoje (skądinąd mało oryginalne) wróżby w rodzaju: Kaczyńscy nie zapewnią nam IV RP (czyżby im gwiazdy nie sprzyjały w tym roku?) są zamieszczane w różnych gazetach (lub czasopismach) bez pytania o Twoją jakże potrzebną i konieczną zgodę?

Pisałeś o podręcznikach szkolnych, Zbychu - stąd moja uwaga. Ja spotkałem się (jeśli chodzi o podręczniki szkolne) tylko z pytaniami o zgodę na nieodpłatne wykorzystanie tekstu w celach edukacyjnych. Twoim zdaniem wykorzystanie czyjejś własności intelektualnej (nb. mam pewne wątpliwości czy zdjęcie jest takową) bez pytania o zgodę zainteresowanego tudzież zyskanie pieniędzy na tym, że się temuż nie płaci. Wyobraź sobie, że tłumaczyłeś (względnie należysz do grona spadkobierców tłumacza) książkę, która jest dosyć szeroko znana i ceniona niemniej jednak istnieje tylko jedno jej tłumaczenie na język polski - właśnie Twoje. W księgarni odnajdujesz pozycję traktującą (publicystyczno-edukacyjnie) o autorze tejże książki w której na co drugiej stronie widnieje cytat z Twojego tłumaczenia (co jest zaznaczone na ostatniej stronie adnotacją, że to właśnie Ty tłumaczyłeś). Orientujesz się, że nikt nie pytał Cię o zgodę na użycie Twojego dzieła - nie mówiąc oczywiście o wypłacie jakiegokolwiek honorarium. Co byś zrobił? Zażądał wypłaty sporego honorarium? Napisał do wydawnictwa list w którym wyzywałbyś redaktorów, autora et cetera od złodziei? Ja pomyślałem sobie, że cena detaliczna tej książki (publicystyczno-edukacyjnej) wynosi trzydzieści siedem złotych i gdyby tak zażądać honorarium cena książki automatycznie by wzrosła - i mniej ludzi mogłoby się z nią zapoznać, chociaż edukacji i zainteresowaniu twórczością pewnego pisarza służy. Podobnież krzyżówka - żądanie pieniędzy za zamieszczenie zdjęcia osoby publicznej w czasopiśmie edukacyjno-rozrywkowym byłoby niebywałą małostkowością - której na szczęscie nie okazał Michał (i chwała Mu za to). Tobie kwestia honorariów (mam nadzieję tylko, że nie dotyczących horoskopów czy też przepowiedni Twojego autorstwa) widocznie bardzo leży na sercu:
zbych napisał(a):Natomiast widzę też, że dyskretnie przemilczeli sprawę honorarium, o ile zacytowałeś cały list. Zapytałbym ich, czy płacą swoim autorom? Może szybko przeprosili, żeby zamknąć bardziej niewygodny temat. A może teraz gdzieniegdzie nastały zwyczaje, że się nie płaci, jeśli autor sam się nie upomina. (Co nie znaczy, że się płaci, gdy się upomina.)
Jeszcze spróbowaliby Ci jacyś złodzieje taką perłę intelektualną zacytować bez pytania i opłaty tudzież w jakiejś krzyżówce umieścić:
zbych napisał(a):Nie sądzę, żeby takie postawy należało ignorować i nie zauważać ich, zwłaszcza w IV Rzeczypospolitej, którą sami musimy wywalczyć, jak III, bo Kaczyńscy nam jej nie zapewnią

Co by to było, Zbychu? No sam powiedz? Poszedłbyś do nich i wypowiedział groźnym tonem nieśmiertelną formułkę swą?
zbych napisał(a):„Jest tak i tak. Co Państwo proponują w tej sytuacji?”
Zapewne tak byś uczynił - chociaż w tym samym czasie mógłbyś czymś ciekawszym się zająć. Na przykład spojrzeć w gwiazdy, Zbychu, mógłbyś, aby uzyskać wiedzę pewną i niepodważalną na temat tego czy Kaczyńscy nam IV RP zapewnią czy też jej (o zgrozo!)nie zapewnią (i sami świętym naszym oburzeniem wywalczyć ją musimy!)?

Pozdrawiam niezwykle serdecznia - wszak któż przypuszczał, że na tym Forum i astrolog się wypowiada? (W tym miejscu następuje uśmiech z łagodzącym niektóre powyższe sformułowania przymrużeniem oka)
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku